• Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
  • Μ. Κωστόπουλος: Ενοποίηση όπως βολεύει τα μεγάλα συμφέροντα
  • - Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το περίφημο μίνι ασφαλιστικό, ολοκληρώθηκε χτες η πρώτη μέρα της συζήτησης του εν λόγω... - 1998-12-09 00:00:00.0"/>
  • Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
  • Μ. Κωστόπουλος: Ενοποίηση όπως βολεύει τα μεγάλα συμφέροντα
  • - Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το περίφημο μίνι ασφαλιστικό, ολοκληρώθηκε χτες η πρώτη μέρα της συζήτησης του εν λόγω... - 1998-12-09 00:00:00.0" /> Τσουβάλιασμα προς τα κάτω των ασφαλιστικών ταμείων | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "ΜΙΝΙ" ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
    Τσουβάλιασμα προς τα κάτω των ασφαλιστικών ταμείων
    • Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
    • Μ. Κωστόπουλος: Ενοποίηση όπως βολεύει τα μεγάλα συμφέροντα

    Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν "επί της αρχής" το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το περίφημο "μίνι" ασφαλιστικό, ολοκληρώθηκε χτες η πρώτη μέρα της συζήτησης του εν λόγω νομοθετήματος, που οδηγεί στο "τσουβάλιασμα" και τη συρρίκνωση σειράς ασφαλιστικών ταμείων.

    Για "αντεργατικό, αντιασφαλιστικό κατήφορο" μίλησε στην παρέμβασή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση "δείχνει αποφασισμένη να υλοποιήσει κατά γράμμα τις κατευθύνσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών".

    Στην ομιλία του ο Μήτσος Κωστόπουλος αναφέρθηκε στα επιχειρήματα της κυβέρνηση περί ανάγκης "ενοποίησης" των ασφαλιστικών φορέων, λέγοντας ότι "η ενοποίηση δεν είναι αφηρημένη έννοια. Η ενοποίηση έχει δύο ταξικές όψεις. Από τη μια είναι αυτή για την οποία παλεύουν οι εργαζόμενοι. Από την άλλη αυτή που βολεύει τα μεγάλα συμφέροντα ή τους στόχους της ΟΝΕ και τα παρόμοια. Ενοποίηση λοιπόν προς τα πάνω, για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων ΝΑΙ. Ενοποίηση προς τα κάτω, ενοποίηση που χειροτερεύει τη θέση του εργαζόμενου - συνταξιούχου, θα ήταν ανόητο να το υποστηρίξουμε. Και η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό κάνει, επιχειρεί ενοποίηση προς τα κάτω".

    Ειδικά για την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε πως "σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κυβέρνηση δε θα δώσει ούτε μία δεκάρα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη της "ενοποίησης" και πολύ περισσότερο για τη βελτίωση της θέσης των συνταξιούχων".

    Οσον αφορά το θέμα των ενοποιήσεων των επικουρικών ταμείων των Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Μήτσος Κωστόπουλος σχολίασε ότι "καμιά ενοποίηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη θέληση των ασφαλισμένων", προσθέτοντας πως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση αποτελούν "βίαιη, πραξικοπηματική, αντισυνταγματική ενέργεια με στοιχεία που θυμίζουν κάποια καθεστώτα του μεσοπολέμου".

    Εντονα καταγγελτικός ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, για τις ρυθμίσεις που προβλέπουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, λέγοντας ότι "με δύο κουβέντες προβλέπει το παίξιμο των ιερών χρημάτων των ασφαλισμένων στον τζόγο", ζήτησε δε η διαχείριση των αποθεματικών να περιέλθει στους ίδιους τους εργαζόμενους. Επίσης σχετικά με το διορισμό των διοικήσεων στα ταμεία, ο Μήτσος Κωστόπουλος είπε ότι "επιχειρείται ο ακόμα μεγαλύτερος έλεγχος από την κυβέρνηση". Παράλληλα για τα χρέη των οφειλετών προς το ΙΚΑ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι "οι λύσεις δεν είναι πολλές. Αν βεβαιωμένα χρωστάει κάποιος στο ΙΚΑ, θα τα δώσει. Τελεία και παύλα". "Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων αναπαράγουν το πρόβλημα".

    Ιδιαίτερα στάθηκε ο Μήτσος Κωστόπουλος, στο θέμα της υποτιθέμενης κατάργησης του "ταμείου εργατοπατέρων", σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα ψήφιζε "με τα δύο χέρια" μια διάταξη κατάργησής του, όμως όπως είπε "το ταμείο αυτό δεν καταργείται για όσους έχουν τώρα τις προϋποθέσεις, θα ζήσει τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια. Με το νομοσχέδιο του δίνετε φιλί ζωής. Αυτή είναι η αλήθεια". Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των ρυθμίσεων ελέγχου που γίνονται για τη χορήγηση φαρμάκων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε πως "ελεγκτικά όργανα υπάρχουν και μάλιστα πάρα πολλά. Απλά η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει νέο χτύπημα στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και σε τελική ανάλυση να τους σπρώξει στους ιδιώτες".

    Εκ μέρους της κυβέρνησης ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Κανελλόπουλος επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοθέτημα ως μέσω... άμυνας στην κρίση που διέρχεται το "κοινωνικό μοντέλο ασφάλισης στην Ευρώπη", προσθέτοντας ότι και το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε "παρατεταμένη κρίση" για δημογραφικούς λόγους, αλλά και εξαιτίας της μέχρι σήμερα "πολιτικής ατολμίας". Επί της ουσίας θέλησε να πείσει ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι "η μόνη λύση" για την επιβίωση των ασφαλιστικών φορέων.

    Επιμέρους διαφοροποιήσεις και όχι στην ουσία των κατευθύνσεων του νομοσχεδίου, αντιπαρέβαλε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος,λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είναι "προχειροφτιαγμένο", αφού "δεν εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες και αρχές", ενώ το χαρακτήρισε και "νομοσχέδιο ρουσφετολογικής νοοτροπίας". Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι "κατά τη γνώμη μας είναι αναπόφευκτη η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων". Οπως δήλωσε η "ΝΔ βρίσκεται στη δύσκολη θέση να καταψηφίσει το νομοσχέδιο". Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επίσης ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ