Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ιλίου Μέλαθρον με νομίσματα

Μια ιστορία χρόνων χτες το απόγευμα έφτασε στο τέλος της. Στο Ιλίου Μέλαθρον - έργο του Ε. Τσίλερ και κατοικία του - εγκαινιάστηκε χτες το Νομισματικό Μουσείου Αθηνών,παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κων. Στεφανόπουλου και του υπουργού Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλου.

Η έκθεση φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου ολοκληρώθηκε η συντήρηση των ψηφιδωτών δαπέδων και των τοιχογραφιών (έργο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ). Περιλαμβάνει 2.500 νομίσματα από τα 600.000 συνολικά νομίσματα που διαθέτει το Μουσείο από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους. Στο υπόγειο θα στεγαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Μουσείου, η βιβλιοθήκη με 10.000 τόμους και το αναγνωστήριο, ανοιχτό στους μελετητές, εφ' όσον "οφείλει" να γίνει πόλος έλξης επιστημόνων και κέντρο έρευνας. Στο δεύτερο όροφο, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, που θα ξεκινήσουν του χρόνου, θα φιλοξενηθεί έκθεση για τον Ε. Σλήμαν.

Θυμίζουμε ότι η ιστορία και η χρήση του Ιλίου Μελάθρου προκάλεσαν πολύχρονες και ποικίλες συζητήσεις. Η μια αφορούσε στη συλλογή των Νομισμάτων, που έμενε αθέατη επί σειρά ετών στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η άλλη αφορούσε στο ίδιο το κτίριο, χαρακτηρισμένο μνημείο, λόγω της ιστορίας του, της σύνδεσής του με τον Ε. Σλήμαν, της αρχιτεκτονικής του, του εσωτερικού και εξωτερικού του διάκοσμου. Το ίδιο το κτίριο αποτελεί ένα "έκθεμα" και το ερώτημα ήταν αν θα μπορούσε ένα μνημείο να αντέξει χρήση σαν αυτή που του δίνεται τώρα χωρίς να καταπονηθεί,δεδομένου ότι σε ένα μουσείο επιβάλλονται επεμβάσεις για τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και αντιμετώπιση στατικών προβλημάτων και επιπλέον ένα μουσείο έχει συχνή ροή επισκεπτών, μελετητών κ. ά. Συνεπώς θα γίνεται όλο και πιο συχνή η ανάγκη συντήρησής του. Με αυτό το σκεπτικό πολλοί είχαν διατυπώσει την άποψη (ανάμεσά τους και ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γ. Κορρές) το μνημείο να χρησιμοποιείται μόνο ως Μουσείο Σλήμαν και χώρος υποδοχής ξένων προσκεκλημένων, που ούτως ή άλλως λείπει από την πρωτεύουσα.

Ωστόσο, το νέο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, ανοιχτό και επισκέψιμο από χθες, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα του είδους στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ