Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Γέφυρα" πολιτισμού

Δεκαπέντε καλλιτέχνες από την Τουρκία και δεκαπέντε καλλιτέχνες από την Ελλάδα, συμμετέχουν στην έκθεση "Αθήνα - Ισταμπούλ, Πρόσωπο με Πρόσωπο",που εγκαινιάζεται την Τρίτη (8μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας "Μελίνα Μερκούρη" (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε στην Ισταμπούλ το Μάη του 1997, με στόχο να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, εναλλάξ στις δύο χώρες. Οι Ελληνες καλλιτέχνες επιλέχτηκαν από την αιρετή επιτροπή κρίσεων του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, μετά από ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα μέλη.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΕΤΕ "Οι εκθέσεις "Πρόσωπο με Πρόσωπο", καθώς και το συμπόσιο Κεραμικής που έγινε τον Ιούνιο του 1998 στο Μανταμάδο της Μυτιλήνης, αποτελούν τις πρώτες εκδηλώσεις ενός ευρύτερου προσανατολισμού από μέρους του ΔΣ του ΕΕΤΕ, που σε συνεργασία με καλλιτέχνες από την Τουρκία, προσπαθούμε να αναπτύξουμε σχέσεις που θα βοηθήσουν στην αλληλογνωριμία και στην ανάπτυξη συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες των δύο χωρών".

"Σε μία εποχή τόσο πολυτάραχη και σε μια περιοχή - σταυροδρόμι αντιμαχομένων οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων, ίσως οι δραστηριότητες αυτές να φαντάζουν ως ρομαντικές πράξεις αντίστασης στο κλίμα οξύνσεων που έντεχνα καλλιεργούνται ανάμεσα στους λαούς της περιοχής. Ομως, δεν είναι".

"Η τέχνη ως φορέας και εκφραστής του συλλογικού ψυχισμού, σπρώχνει τη σκέψη να δει τα οράματά της ως προϊόν της συλλογικής πράξης του ανθρώπου. Η διαφορά (ιστορική ή εθνική), αποκαλύπτεται ως ικανότητα των δημιουργικών δυνάμεων του ανθρώπου κι όχι ως περιορισμός".

"Μ' αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι συνεισφέρουμε στο να παραμερίζονται τα πολεμοκάπηλα ιδεολογήματα, που κάθε άλλο παρά τα πραγματικά συμφέροντα και το δικαίωμα στην ευημερία κι ευτυχία των λαών, εξυπηρετούν".

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Μ. Αναστασίου, Π. Βασιλείου, Ν. Δογούλης, Γ. Καδράς, Ν. Κακαδιάρης, Π. Καρυστινός, Μ. Σιάμκουρη, Ο. Ταϋλάν, Κ. Μπαλκάν κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ