Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ρυθμίσεις με επίφαση συνεννόησης

Τα βασικά σημεία παρουσίασε χτες στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος

Κλειστά τα χαρτιά για τους άξονες της λεγόμενης «μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ» κράτησε και χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, παραπέμποντας στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής και στις ανακοινώσεις μετά από αυτό.

Φαίνεται ότι ο υπουργός προτιμά την κυκλοφορία διαφόρων σεναρίων μέχρι και την Παρασκευή, ενώ προσπάθησε να εμφανιστεί αποφασιστικός στην εφαρμογή των παρεμβάσεων. «Η μεταρρύθμιση, είπε, θα προχωρήσει αποφασιστικά», ενώ φάνηκε καθαρά ότι ως επίφαση αυτής της προώθησης θα χρησιμοποιηθεί «ένας ευρύτατος διάλογος».

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που αναμένει ο Αλ. Παπαδόπουλος, απέφυγε να απαντήσει και χαριτολόγησε με αφορμή προηγούμενη ερώτηση αν μετά τη χειραψία Σημίτη-Χριστόδουλου έλιωσαν οι πάγοι. «Α, τώρα έπηξαν», είπε ο υπουργός.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος, έγινε χτες το πρωί και κράτησε δυο ώρες.

Μετά την έξοδό του απ' το Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας. Θα γίνει συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28.7.2000 και θα ανακοινωθούν οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης. Θα υπάρξει ένα διάστημα μέχρι τις 15 Αυγούστου και από τις 20 Αυγούστου ενδεικτικά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος-ενημέρωση με όλους τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς για τον εμπλουτισμό της μεταρρύθμισης, η οποία θα προχωρήσει. Είναι ένα οφειλόμενο χρέος της ελληνικής πολιτείας προς τον Ελληνα πολίτη για την κατοχύρωση αυτού του αγαθού και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μείνουμε στατικοί. Η μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, μετά από έναν πολύ ευρύτατο διάλογο, συνεννόηση και ενημέρωση και με βάση αυτούς τους άξονες θα προχωρήσει αποφασιστικά».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος επανέλαβε και χτες ότι θα σταματήσουν τα «νοσηρά φαινόμενα» που διαπιστώθηκαν με την εμπορία νοσοκομειακού φαρμάκου σε ξένες χώρες και αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που δημοσιοποίησε χτες και αφορά στη χορήγηση φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς από τα φαρμακεία δημόσιων νοσοκομείων.

Η εγκύκλιος - μεταξύ των άλλων - προβλέπει ότι η χορήγηση των φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς ασφαλισμένους στο δημόσιο ή σε άλλο ασφαλιστικό φορέα θα γίνεται απ' το φαρμακείο του νοσοκομείου εφόσον έχουν νοσηλευτεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Οταν ρωτήθηκε γι' αυτό χτες ο υπουργός επέμενε ότι αυτό ίσχυε πάντα. Αλλά όταν οι δημοσιογράφοι τού ανέφεραν παράδειγμα όπου ασθενής νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο αλλά γράφει τα φάρμακά του σε δημόσιο νοσοκομείο, ο υπουργός είπε: «Αυτό θα το λύσουμε».

Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και χρειάζονται όμως να συνεχίσουν τη θεραπεία τους ως εξωτερικοί ασθενείς σε νοσοκομεία της επαρχίας.

Ειδική περίπτωση αποτελούν, λόγου χάρη, οι άρρωστοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη. Δεν είναι νοητό σε καμιά περίπτωση να έρχονται στην Αθήνα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους απ' το ΨΝΑ και όχι απ' το τοπικό ψυχιατρείο.

Ενιαίο πλαίσιο ζητά η ΝΔ

Ο Ν. Κακλαμάνης, τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, με ανακοίνωσή του ζητά αντί της κατάθεσης πολλών μικρών νομοσχεδίων, «που εξυπηρετεί μόνο την ανεπάρκεια της κυβέρνησης», να κατατεθεί στη Βουλή ένα και μόνο νομοσχέδιο, «που εκτός των άλλων θα θεσμοθετεί ενιαίες προδιαγραφές και κανόνες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, ο Ν. Κακλαμάνης ζητά την απόσυρση των υπό έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα και τα θέματα που θίγουν να συμπεριληφθούν στο ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ