Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΟΛΑ
Ο ΟΗΕ κατηγορείται για επικίνδυνη ολιγωρία...

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Τα Ηνωμένα ΕΘνη απέτυχαν να συμμορφώσουν τους αντάρτες της "ΟΥΝΙΤΑ" με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1994, δήλωσε χτες υπουργός της κυβέρνησης της Αγκόλας, κάνοντας λόγο για κινήσεις επανεξοπλισμού των ακροδεξιών ανταρτών.

Ο Φαουστίνο Μουτέκα, υπουργός Εδαφικής Διοίκησης, δήλωσε πως η αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ στην Αγκόλα ολιγωρεί και δεν ερευνά τις πληροφορίες που φέρουν την "ΟΥΝΙΤΑ" να επανεξοπλίζεται. Ο υπουργός σημείωσε πως έχει στείλει "χιλιάδες σημειώματα διαμαρτυρίας" για να ενημερώσει σχετικά την αποστολή του ΟΗΕ. Πρόσθεσε μάλιστα πως "οι άνδρες της ΟΥΝΙΤΑ που αφοπλίστηκαν, μετά τη συμφωνία ειρήνης του 1994, δεν ήταν αντάρτες" και ότι η οργάνωση "συνεχίζει να εκπαιδεύει τις δυνάμεις της και να αγοράζει νέο οπλισμό υψηλής τεχνολογίας".

Μετά την υπογραφή της συνθήκης του 1994, ο ΟΗΕ έστειλε στην Αγκόλα δύναμη 7.000 παρατηρητών για να ελέγξει τον αφοπλισμό και την αποστράτευση των αντίπαλων πλευρών. Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας δοκιμάζεται κατά καιρούς από τις δυνάμεις της "ΟΥΝΙΤΑ", η οποία και αρνείται επίμονα να παραδώσει τις περιοχές της Κεντρικής Αγκόλας που έλεγχε στη διάρκεια του πολύχρονου εμφύλιου πολέμου. Μάλιστα, όταν, πριν ένα μήνα, τα κυβερνητικά στρατεύματα επιχείρησαν να καταλάβουν τις πόλεις με τη βία, συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση της οργάνωσης, η οποία φαίνεται πως εξακολουθεί να αντλεί δύναμη και κεφάλαια από λαθραία εξόρυξη διαμαντιών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ