Κυριακή 3 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Αύγουστος

Στις 5 Αυγούστου διοργανώνεται από πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά συλλαλητήριο στην Αθήνα,ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Συγκεντρώσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ανακοινώνει διαθεσιμότητες, σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρά το σωματείο. Στο μεταξύ, αυξάνονται οι πρωτοβουλίες ενάντια στον αντεργατικό νόμο, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό.

Τον Αύγουστο γίνεται και η πρώτη, αποτυχημένη, προσπάθεια ξεπουλήματος της Ιονικής.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες στα πορθμεία για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σεπτέμβρης

Στις 4 Σεπτέμβρη, Σωματεία Εργαζομένων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν συγκέντρωση καταδίκης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, ενόψει και των εγκαινίων της ΔΕΘ. Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση φροντίζει να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή των ΤΣΑ σε όλη τη χώρα!Στο εξής, ΤΣΑ θα μπορούν να εφαρμόζονται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα!

Στη ΛΑΡΚΟ γίνονται κινητοποιήσεις για τη στήριξη της επιχείρησης από την κυβέρνηση και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ,για την προστασία των θέσεων εργασίας, ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης.

Πανναυτεργατική συγκέντρωση με πρωτοβουλία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Οκτώβρης

"Ποδαρικό" με μια κατάπτυστη επιστολή του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, προς τον υπουργό Εργασίας, από τον οποίο ζητείται η διατήρηση και αναβάθμιση της λειτουργίας του ταμείου εργατοπατέρων.

Τελεσίγραφο της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ δίνει τρεις μέρες προθεσμία στους εργαζόμενους για αλλαγή ωραρίου, κάτι που δε γίνεται αποδεκτό.

"Αδειάζει" το ταμείο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και μένουν "ξεκρέμαστοι" 30.000 δικαιούχοι του ΟΕΚ για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Η Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Ελλάδας εκβιάζει με ομαδικές απολύσεις και μείωση μισθών των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι αντιδρούν.

Παρουσιάζεται προσχέδιο τμήματος του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που αφορά την ενοποίηση των ταμείων αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων. Τσεκουρεύονται οι επικουρικές τους συντάξεις.

Νοέμβρης

Στις 2 Νοέμβρη ανακοινώνεται η παύση όλων των προγραμμάτων του ΟΕΚ με το πρόσχημα της κατάρτισης του απολογισμού. Στις 4 Νοέμβρη δίνεται στη δημοσιότητα το... πρώτο μέρος του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το δεύτερο μέρος δίνεται την επόμενη μέρα. Επιβεβαιώνεται το μέγεθος της ανατροπής που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πριν έρθει το νέο χρόνο να διαλύσει τα πάντα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται αποφασίζουν να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στο ξεπούλημα.

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ και της ΕΣΑΚ Δημοσίου σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε σύσκεψη Ομοσπονδίες και σωματεία της Αθήνας, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας που αποφάσισε η ΓΣΕΕ, με ένα πλαίσιο διεκδίκησης πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ουσιαστικά στήριξης της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής.

Στις 18 Νοέμβρη συγκροτείται η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή Αγώνα,με στόχο τον ταξικό προσανατολισμό της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Ανακοινώνεται απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Συγκροτούνται Απεργιακές Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Βόλο και αλλού, επιτυγχάνεται και ευρύτερη συσπείρωση εργαζομένων με άλλους φορείς.

Δίνεται στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του ΥΕΝ για το ξεπούλημα των δυο μεγάλων λιμανιών της χώρας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης.

Στις 24 Νοέμβρη οι συνταξιούχοι ξανά στο δρόμο του αγώνα με παναττικό συλλαλητήριο και ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Τέσσερις νεκροί στο ολοκαύτωμα του ρυμουλκού "ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ" στη Θεσσαλονίκη. Εγκληματικές ευθύνες στις λιμενικές αρχές, αλλά και στους αρμόδιους της εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιου του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Στις 25 Νοέμβρη σκοτώνεται ένας 36χρονος εργάτης στη ΛΑΡΚΟ, καθώς ακρωτηριάζεται και βρίσκεται από τους συναδέλφους του δυο ώρες αργότερα!

Πραγματοποιείται το 30ό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ,η ΕΣΑΚ Δημοσίου ανακοινώνει ότι δε θα αναλάβει θέση στο προεδρείο, καταγγέλλοντας τη γραφειοκρατική ελίτ ποδηγέτησης του κινήματος.

Πραγματοποιείται το 23ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Δεκέμβρης

Στη 1 Δεκέμβρη πραγματοποιείται παμπειραϊκή στάση εργασίας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στις 2 Δεκέμβρη πραγματοποιείται πανοικοδομική απεργία.Πενθήμερη απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων και η πρώτη αγωγή εναντίον της. Ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας τους θα καταλήξει στην πολιτική επιστράτευσή τους από την κυβέρνηση, η οποία δείχνει ξανά το αυταρχικό της πρόσωπο.

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Αυλίδας και στην Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Ελλάδος.

Πραγματοποιείται την Τρίτη, 15 Δεκέμβρη η πανελλαδική, πανεργατική και πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με μαζικότητα και δυναμισμό, στα οποία συμμετέχουν και μαθητές και αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους. Χιλιάδες οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έδωσαν ταξικά χαρακτηριστικά στην απεργία. Σε φιάσκο κατέληξε η συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, ενάντια στην απόφαση για διαθεσιμότητες όλου του προσωπικού και μείωση της παραγωγικής της δραστηριότητας...

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκέμβρης (2023-12-30 00:00:00.0)
Ολοι αύριο στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ (2007-11-20 00:00:00.0)
Ανεβάζουν ρυθμούς οι ταξικές δυνάμεις (2005-11-26 00:00:00.0)
Δεν επηρεάστηκαν από την απεργία των τελωνειακών (1998-12-10 00:00:00.0)
Την Τετάρτη η παναττική συγκέντρωση (1998-11-21 00:00:00.0)
"Κοινωνικός διάλογος" και αγωνιστικός αντίλογος (1998-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ