Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 1999
Ουραγός και πάλι οι κοινωνικές δαπάνες

Μόλις 8,8% προβλέπεται να διατεθούν στην παιδεία, 4,55% σε υγεία - πρόνοια και 1% (! ) για τον πολιτισμό. Αντίθετα, το μεγάλο μέρος των δαπανών θα διατεθεί για επενδύσεις υποδομών στα πλαίσια μετατροπής της Ελλάδας σε διάδρομο εισόδου του δυτικού κεφαλαίου στη Βαλκανική και την παρευξείνια ζώνη

Φτωχός συγγενής των κονδυλίων που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) παραμένουν και το 1999 οι δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα (παιδεία, υγεία, πρόνοια). Είναι ενδεικτικό ότι από το φετινό ΠΔΕ, ύψους 2.195 δισ. δραχμών, προβλέπεται να διατεθούν μόλις 13,4% για τη χρηματοδότηση των παραπάνω τομέων, ενώ για τον τομέα του πολιτισμού θα διατεθεί μόλις το 1% των δαπανών! Αντίθετα, για μία ακόμη χρονιά, το πολύ μεγάλο τμήμα των επενδύσεων προσανατολίζεται σε έργα υποδομής, στα πλαίσια της "αναβάθμισης" της Ελλάδας, η οποία καλείται να παίξει ρόλο διαδρόμου για την είσοδο του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου στις χώρες της Βαλκανικής και την παρευξείνια πετρελαϊκή ζώνη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, από το ποσό των 2.195 δισ. δραχμών, που θα διατεθούν το 1999 μέσω του ΠΔΕ, τα 1.700 δισ. δραχμές (το 77,5% του συνόλου) αφορούν επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ μόνο τα 495 δισ. δραχμές ή το 22,5% των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους ή από εξωτερικό τραπεζικό δανεισμό. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον προσανατολισμό των δημοσίων επενδύσεων (ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν και πού θα κατασκευαστούν) παραμένει καταλυτικός.

Οι επενδύσεις για τους αυτοκινητοδρόμους και συγκοινωνιακά έργα βρίσκονται και το 1999 στην πρώτη θέση των χρηματοδοτήσεων. Προβλέπεται να διατεθούν 295,4 δισ. δραχμές από το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης, ενώ άλλα 53,2 δισ. δραχμές θα διατεθούν από τους εθνικούς πόρους. Συνολικά δηλαδή προβλέπεται να διατεθούν 350 δισ. δραχμές ή το 16% του συνόλου.

Αντίθετα για επενδύσεις στην παιδεία προβλέπεται να διατεθούν από συγχρηματοδοτούμενα και αμιγώς εθνικά προγράμματα 193,7 δισ. δραχμές (123,7 δισ. και 70 δισ. αντίστοιχα), που αντιστοιχεί στο 8,8% του συνόλου των επενδύσεων. Οι δαπάνες για επενδύσεις στην υγεία - πρόνοια και από τις δύο πηγές ανέρχονται στα 100 δισ. δραχμές ή στο 4,55% του συνόλου. Και στους δύο αυτούς κοινωνικούς τομείς, όπου η Ελλάδα διατηρεί θέση ουραγού μεταξύ των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, οι δαπάνες για επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν μόλις στο 13,3%. Για μία ακόμη χρονιά οι απαιτήσεις των μεγαλοκατασκευαστών δημοσίων έργων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έθεσαν στο περιθώριο τους δύο κρίσιμους αυτούς κοινωνικούς τομείς.

Για επενδύσεις του σιδηροδρομικού δικτύου προβλέπεται να διατεθούν 225,7 δισ. δραχμές ή 10,3% του συνόλου (τα 185,7 δισ. θα διατεθούν από το πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων και τα υπόλοιπα 40 δισ. από τους εθνικούς πόρους).

Για τη βιομηχανία - βιοτεχνία έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 161,6 δισ. δραχμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα από τα κονδύλια αυτά τα διαχειρίζονται φορείς των βιομηχάνων, ενώ οι τελευταίοι με διάφορα τεχνάσματα αποσπούν πόρους των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Για τη γεωργία προβλέπεται να διατεθούν 138 δισ. δραχμές και για τον τομέα δάση - αλιεία άλλα 32,7 δισ. δραχμές.

Τέλος, για νομαρχιακά έργα προβλέπεται να διατεθούν δαπάνες για επενδύσεις ύψους 326 δισ. δραχμών, οι οποίες είναι ισομερώς κατανεμημένες μεταξύ συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ