Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Οξύνεται η κρίση στην οικονομία

Δραματική εκροή κεφαλαίων από τις βραζιλιάνικες χρηματαγορές εντείνει, όχι μόνον τις ανησυχίες για υποτίμηση του ρεάλ, αλλά και τους φόβους για κατάρρευση της οικονομίας...

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Η μαζική εκροή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και η σημαντική πτώση του εθνικού νομίσματος της Βραζιλίας (τουλάχιστον 9%) στις διεθνείς χρηματαγορές προκάλεσε χτες, όχι μόνον την παραίτηση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Γουστάβο Φράνκο, αλλά και έντονους φόβους για υποτίμηση του ρεάλ και αποτυχία του λεγόμενου προγράμματος σταθεροποίησης, που προωθεί η κυβέρνηση του Ενρίκε Καρδόσο.

Οι χτεσινές ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν μόλις μία μέρα μετά την προσπάθεια του Προέδρου της χώρας, Ενρίκε Καρδόσο, να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές, με το επιχείρημα ότι η "Βραζιλία θα τιμήσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι των ξένων δανειστών". Αργότερα, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας ανακοίνωνε την παραίτησή του, επικαλούμενος "προφανή κούραση από συνεχείς, ασταμάτητες προσπάθειες δουλιάς πέντε χρόνων"... Διάδοχός του ορίστηκε ο επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, Φρανσίσκο Λόπες, ο οποίος φαίνεται πως θα ακολουθήσει περισσότερο ελαστική πολιτική στα νομισματικά ζητήματα και στα επιτόκια.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, οι επενδυτές έχουν, από τον περασμένο Ιούλη, αποσύρει από τη χώρα τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια, ενώ τα κρατικά αποθεματικά δεν ξεπερνούν το ποσό των 35 δισ. δολαρίων. Μόνο, χτες, έκαναν "φτερά" τουλάχιστον 1,2 δισ. δολάρια!

Η Λουσιάνα Φαγούντες, οικονομολόγος που εργάζεται στην Τράπεζα Λόιντς του Σάο Πάολο, προέβλεψε ότι η αστάθεια στις χρηματαγορές θα διαρκέσει τουλάχιστον αρκετά 24ωρα. Υποστήριξε δε ότι η γρήγορη υποτίμηση του ρεάλ θα βοηθήσει την κυβέρνηση Καρδόσο να αποσυμφορήσει την πίεση που δέχεται από επιχειρηματίες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Πάντως, το πρώτο "μέτρο" που πήρε η κεντρική τράπεζα για να αντιμετωπίσει την πτώση του ρεάλ ήταν η διεύρυνση της ζώνης αυξομείωσης του ρεάλ έναντι του δολαρίου. Το γεγονός αυτό λέγεται πως θα επιτρέψει ενδεχόμενη υποτίμησή του, μέσω διολίσθησης, ως 7,6%. Ωστόσο, αυτή η κίνηση δε φαίνεται αρκετή μπροστά στην αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια... αφού, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μειωθούν δραστικά τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 65 δισ. δολάρια!

Η καθίζηση του βραζιλιάνικου χρηματιστηρίου οδήγησε στην πτώση του δολαρίου, καθώς οι χρηματαγορές φοβούνται τις επιπτώσεις της ενδεχόμενης συνολικής κρίσης της βραζιλιάνικης οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στέλνουν στο νότιο ημισφαίριο το 20% των εξαγωγών τους.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Βραζιλία είχαν αρνητικό αντίχτυπο και στην Ισπανία. Στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, οι τιμές των μετοχών, κυρίως εταιριών όπως "Τελεφόνικα", "Τράπεζα Μπιλπάο Βισκάγια" και "Τράπεζα Σανταντέρ" (που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στη Βραζιλία), έπεσαν σημαντικά με την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου της βραζιλιάνικης κεντρικής τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ