Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Βαλκανικό προγεφύρωμα της "νέας τάξης"

Η συγκρότηση της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης, που δρομολογείται μέσα στο 1999, μετά την υπογραφή των σχετικού πρωτοκόλλου στην Αθήνα, είναι μια εξέλιξη που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, καθώς συνδέεται με τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη σχέση, στη συμμετοχή και τη δράση της Ελλάδας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και στην εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, αφού πλέον θεσμοθετείται ένας στρατιωτικός μηχανισμός καθαρά για επεμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα συμπίπτει με τις άλλες βασικές επιλογές στο οικονομικό - πολιτικό πεδίο, και κυρίως σε ό,τι αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων από την Ελλάδα, σε περιοχές που θεωρούνται από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της εκφραστές "οικονομικός ζωτικός χώρος", όπως π.χ. τα Βαλκάνια. Επίσης, συνδυάζεται με την επιδίωξη της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), γεγονός που συνδέεται και με την προσπάθεια για την ένταξη στην Οικονομική Νομισματική Ενωση, άρα και την πορεία της χώρας μας προς αυτήν.

Η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτού του είδους τους τυχοδιωκτισμούς, όπως και η καθιέρωση της ζώνης του ΕΥΡΩ και η ελληνική ένταξη σ' αυτό προβάλλεται από ορισμένες πλευρές ως "γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στα Βαλκάνια".Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται, όσον αφορά το δεύτερο, σε άρθρο της "Καθημερινής" (10/1/99). "Η προσδοκία ένταξης της χώρας μας - αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο - θα έχει μείζονα πολιτικό αντίκτυπο στις σχέσεις με τους γείτονές μας προς Βορράν και προς Ανατολάς, καθώς θα κλείσει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο η περίοδος αμφισβήτησης των πολιτικών πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής μας ένταξης (...). Η ένταξή μας στην ΟΝΕ θα μας διαφοροποιήσει οριστικά και αμετάκλητα από τους υπόλοιπους γείτονές μας και θα τερματίσει κάθε συζήτηση για το αν η χώρα μας αποτελεί βαλκανικό προγεφύρωμα της Ευρώπης ή μέρος της βαλκανικής αστάθειας (...). Η γεωστρατηγική, λόγω ΟΝΕ, αναβάθμιση της Αθήνας στα Βαλκάνια συμπίπτει με την απομυθοποίηση του αμερικανικού χαρτιού, με το οποίο το σύνολο σχεδόν των βαλκανικών μας γειτόνων, Τίρανα, Σκόπια και Σόφια, ήλπιζε να παρακάμψει και την Αθήνα και την άρνηση της ΕΕ να τους παράσχει μια ενταξιακή προοπτική".* * *

Οι εκτιμήσεις αυτές σχετίζονται με τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης της Ελλάδας και το όραμα μιας νέας "Μεγάλης Ιδέας". Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα ως διά μαγείας θα πάψει να έχει προβλήματα στις σχέσεις της με γειτονικές χώρες από τη στιγμή που θα ανήκει σε έναν ευρύτερο οργανισμό. Αυτό έλεγαν πριν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πριν μπει στην ΕΟΚ αργότερα και αυτό λένε σήμερα ενόψει της εισδοχής της στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, με την προσθήκη ότι αυτό θα είναι οριστικό και αμετάκλητο. Με την υπόθεση αυτή επιδιώκεται η συγκάλυψη μιας πραγματικότητας. Οτι τα όποια προβλήματα υπάρχουν τροφοδοτούνται από εξωτερικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις στις χώρες αυτές, των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και της διαπλοκής της αστικής τάξης μ' αυτές. Η ιστορία είναι αμείλικτη. Τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, αναθερμάνθηκαν μετά την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ. Αλλά και στα όποια άλλα προβλήματα, υπαρκτά ή τεχνητά, της Ελλάδας με άλλες γειτονικές χώρες είναι γνωστές οι θέσεις που έπαιρναν οργανισμοί στους οποίους ανήκει η Ελλάδα, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ (πρώην ΕΟΚ), συμβάλλοντας στην υποδαύλιση αντιπαραθέσεων στα πλαίσια της λογικής του "διαίρει και βασίλευε", αλλά και των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής στην περιοχή. Ανταγωνισμοί που όχι μόνον συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά οξύνονται.

* * *

Το πιο επικίνδυνο λοιπόν είναι η οριστικά πλέον μόνιμη και σταθερή εμπλοκή των σχέσεων της Ελλάδας με γειτονικές χώρες (ήδη έχει ξεκινήσει με την αποστολή στρατού στη Βοσνία και στην Αλβανία), μέσω των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και η οργανική ένταξη της χώρας στις υπό εξέλιξη επιχειρήσεις λεηλασίας των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η εμπλοκή αυτή εγκυμονεί τρομερούς κινδύνους, καθώς, για παράδειγμα, οι σημερινές αντιθέσεις και προβλήματα με γειτονικές χώρες θα τροφοδοτούνται από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που τα συμφέροντά τους καμία σχέση δεν έχουν με τις προσδοκίες των λαών. Αντίθετα, οι λαοί αποτελούν το αναλώσιμο υλικό σε αυτά τα παιχνίδια. Αλλά και η διεκδίκηση ρόλου εκ μέρους της Ελλάδας σε αυτό το ιμπεριαλιστικό - νεοαποικιακό σαφάρι, που γίνεται σε βάρος άλλων λαών, τίποτα καλό δεν προμηνύει για τον ελληνικό λαό. Το παιχνίδι της οικονομικής διείσδυσης οφέλη μόνο για την ελληνική άρχουσα τάξη μπορεί να φέρει. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα προσφέρει τον ιδρώτα του, πιθανότατα το αίμα του και τα δάκρυά του για να δημιουργηθεί αυτό το "βαλκανικό προγεφύρωμα της Ευρώπης", με προσδοκία να κερδίζουν κάποια καλύτερη θέση ορισμένες, σήμερα, ελληνικές επιχειρήσεις, οι διαπλεκόμενες με το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, και οι οποίες εξάλλου κανείς δεν ξέρει σε τίνος τα χέρια θα είναι αύριο, με την κινητικότητα που το χαρακτηρίζει.

* * *

Αυτό λοιπόν το "βαλκανικό προγεφύρωμα της Ευρώπης", για το οποίο γίνεται λόγος, έρχεται να εξυπηρετήσει και η συγκρότηση της βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης. Η θεσμοθέτηση και συγκρότηση ταξιαρχιών επιβολής και διατήρησης της "νέας τάξης πραγμάτων" στα Βαλκάνια, σε εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, το μεγάλο αυτό πεδίο ασκήσεων του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ, που σε τελευταία ανάλυση γίνεται ο κατ' εξοχήν κατασταλτικός μηχανισμός κατάπνιξης των λαϊκών κινημάτων. Οι συντελεστές της δημιουργίας της βαλκανικής ταξιαρχίας δεν το κρύβουν ότι η δύναμη αυτή είναι εργαλείο για στρατιωτικές επεμβάσεις και αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή και ότι η συγκρότησή της έρχεται να εξυπηρετήσει το νέο κατασταλτικό ρόλο του ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς και τα γενικότερα σχέδια αποσταθεροποίησης στην περιοχή, τα οποία προωθούν οι ιμπεριαλιστές. Μπροστά σ' αυτή τη διαγραφόμενη προοπτική της "νέας τάξης", ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο, από την ένταση της αντιΝΑΤΟικής, αντιπολεμικής πάλης, που είναι συστατικό στοιχείο της γενικότερης αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, του αγώνα ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα, στην προοπτική του απεγκλωβισμού από τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και οργανισμούς, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που την εφαρμόζει.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Το "βαλκανικό προγεφύρωμα" του ΕΥΡΩ έρχεται να εξυπηρετήσει και η συγκρότηση της βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης. Η θεσμοθέτηση και συγκρότηση ταξιαρχιών επιβολής και διατήρησης της "νέας τάξης πραγμάτων" στα Βαλκάνια, σε εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, το μεγάλο αυτό πεδίο ασκήσεων του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ, που σε τελευταία ανάλυση γίνεται ο κατ' εξοχήν κατασταλτικός μηχανισμός κατάπνιξης των λαϊκών κινημάτων

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2021-04-30 00:00:00.0)
Πεδίο ανταγωνισμών με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία (2021-04-17 00:00:00.0)
Περνοδιαβαίνουν τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών (2001-08-28 00:00:00.0)
Η πάλη των λαών θα φέρει το «επί Γης ειρήνη» (1999-12-25 00:00:00.0)
Η Ελλάδα στην παγίδα του ΝΑΤΟ (1999-06-20 00:00:00.0)
Ενας λαός, όταν θέλει, μπορεί να σπάσει τα δεσμά του (1998-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ