Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Ελλείμματα και εξωτερικό χρέος

Μείωση των ελλειμμάτων σημαίνει κατάργηση της άσκησης δημόσιας κρατικής πολιτικής σε κοινωνικούς τομείς. Αυτό εννοούν όταν προβάλλουν το σύνθημα "λιγότερο κράτος". Σημαίνει, επίσης, ξεπούλημα στο κεφάλαιο κρατικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, γιατί οι επιχειρηματίες αυξάνοντας τη δραστηριότητά τους και στους κρατικούς παραγωγικούς τομείς, αυξάνουν τη δυνατότητα να κερδίζουν πολλαπλάσια, λόγω του στρατηγικού τους χαρακτήρα, αλλά και λόγω παροχής εμπορευμάτων και υπηρεσιών λαϊκής κατανάλωσης με μεγαλύτερες τιμές. Αυτή η διαδικασία κάνει ακόμη πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την απόκτησή τους για τα λαϊκά στρώματα. Βεβαίως, έτσι η κυβέρνηση αιτιολογεί τη μείωση των εξόδων του κράτους και θεωρεί ότι μειώνει και τα ελλείμματα. Ας θυμηθούμε το παράδειγμα του Κ. Σημίτη με την αποδοτικότητα των νοσοκομείων και την επισήμανση ότι μεγαλώνει το κόστος νοσηλίων από την παραμονή των ασθενών σ' αυτά, άρα η λειτουργία τους είναι ζημιογόνα, ή την απόφαση του υπουργού ΥγείαςΠρόνοιας για απαγόρευση στα δημόσια νοσοκομεία, να νοσηλεύουν αλλοδαπούς, μετανάστες, αν δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία. Και μόνο αυτό οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας για τα λαϊκά στρώματα και συμβάλλει στην ανάπτυξη της δράσης του κεφαλαίου σ' αυτό τον τομέα. Από τη σύμπλεξη με τις ασφαλιστικές εταιρίες, ως τους αξονικούς τομογράφους και τις ιδιωτικές κλινικές, που αναπτύσσονται ραγδαία. Το ίδιο ισχύει και για την παροχή προνοιακών υπηρεσιών από το κράτος, την προσχολική αγωγή, τις ανάγκες των ατόμων της τρίτης ηλικίας, την παροχή υπηρεσιών στα άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ. που εναποτίθενται στους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τη φιλανθρωπία και την ΤΑ, η οποία για όσες υπηρεσίες παρέχει, εισπράττει το αντίτιμό τους, λειτουργώντας ως επιχείρηση. Η ίδια αντίληψη πρυτανεύει και με την ιδιωτικοποίηση οργανισμών του δημοσίου, όπως ο ΟΣΚ, τα λιμάνια και άλλοι, οι οποίοι, περνώντας προς εκμετάλλευση στα χέρια του κεφαλαίου, μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, με ο,τι αυτό συνεπάγεται, για τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα τα ελλείμματα έχουν άμεση σχέση με το εξωτερικό χρέος, το οποίο δημιουργείται από τον εξωτερικό δανεισμό, για να αντεπεξέλθει ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός. Γι' αυτό και συμπεριέλαβαν και αυτό το δείκτη, σαν απαραίτητο για την είσοδο μιας χώρας στην ΟΝΕ. Η απαίτηση για μείωσή του, σημαίνει εξασφάλιση εσόδων του κράτους, γεγονός που με τη σειρά του επιβάλει την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων από το ίδιο το κράτος τόσο μέσω άμεσης όσο και μέσο έμμεσης φορολογίας, ή την πληρωμή υπηρεσιών που παρέχει το δημόσιο.

Η αποδιάρθρωση στην εκπαίδευση

Στην εκπαίδευση, μαζί με την άνθηση των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων, της διαπλοκής των ΑΕΙ με μονοπωλιακά συγκροτήματα, η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση υλοποιεί αυτό που η "Λευκή Βίβλος", με απαίτηση του κεφαλαίου έδινε σαν κατεύθυνση. Επομένως και με τις αναδιαρθρώσεις, ιδιαίτερα με την ευελιξία στην εργασία και την ανάληψη της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τις επιχειρήσεις, υλοποιώντας τη λογική της συνεχούς ειδίκευσης και επανειδίκευσης. Η αντιδραστική αντιεκπαιδευτική κυβερνητική μεταρρύθμιση επιδιώκει να αποκλείσει την πλειοψηφία των μαθητών, παιδιών του λαού, από την ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Αυτό γίνεται γιατί δεν παρέχεται ολοκληρωμένη μόρφωση στο σχολείο με προοπτική τηνπρόσβαση στα ΑΕΙ όπως διατείνονται οι κυβερνώντες, αλλά η αποστήθιση γνώσεων για τις αλλεπάλληλες εξετάσεις, μέσα από τις οποίες όσοι, (η πλειοψηφία), δεν έχουν τη δυνατότητα φροντιστηριακής υποστήριξης, για να αντεπεξέλθουν, αποκλείονται και τους δίνεται ως μοναδική διέξοδος η ειδίκευση στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΤΕΕ συνδέεται με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εκπαιδεύεται, για τις ανάγκες τους, αμόρφωτο ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, φτηνό, ώστε να είναι αποκλειστικά εξαρτώμενο από τις διαθέσεις των καπιταλιστών. Ειπώθηκε στη Βουλή από κυβερνητικά χείλη ότι αυτή η μεταρρύθμιση προετοιμάζει τους μαθητές να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό στην ΕΕ. Στην ουσία δημιουργεί εργάτες που θα αποδίδουν με τη δουλιά τους μεγάλα κέρδη, για να μπορούν τα μονοπώλια να αντεπεξέρχονται στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2015-05-14 00:00:00.0)
Οι προωθούμενες ανατροπές (2009-11-19 00:00:00.0)
Προαναγγελία αντιδραστικής κλιμάκωσης (2009-11-04 00:00:00.0)
Καμία εξίσωση των κολεγίων με τα πανεπιστήμια (2009-09-03 00:00:00.0)
Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά... με σχεδιασμό (2005-11-15 00:00:00.0)
Παιδεία ταξική και επιλεκτική (2002-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ