Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ανάφλεξη πολιτικής βίας στο Νατάλ

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Φόβους για ένα αιματηρό "φούντωμα" πολιτικής βίας στη νοτιοαφρικανική επαρχία Κουαζούλου - Νατάλ έχει προκαλέσει η δολοφονία του γενικού γραμματέα του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος "Ενωμένο Δημοκρατικό Κίνημα", Σιφίσο Νκαμπίντε, το περασμένο Σάββατο, η δολοφονική απόπειρα κατά στελέχους του ίδιου κόμματος στο Κέιπ Τάουν, αλλά και οι φόνοι 11 υποστηρικτών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου στο Ρίτσμοντ.

Πλήθος οπλισμένων αστυνομικών περιπολεί τις τελευταίες μέρες στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς οι τοπικές αρχές αναμένουν το ξέσπασμα κρουσμάτων πολιτικής βίας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής άγνωστος ένοπλος πυροβόλησε θανάσιμα τον 35χρονο Βουλιντλέλα Ματιγιάσε, ανώτατο στέλεχος του "Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος" στο Κέιπ Τάουν, ενώ νωρίτερα στους δρόμους του Ρίτσμοντ σημειώνονταν επεισοδιακές συμπλοκές μεταξύ νεαρών υποστηριχτών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και του "Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος".

Ο δήμαρχος της πόλης, Αντριου Ραγκαβάλου του "Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου", εξέφρασε την πεποίθηση πως "η κατάσταση στο Ρίτσμοντ μοιάζει με ηφαίστειο που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή".Πάντως, αξιωματούχοι των τοπικών αστυνομικών αρχών συναντήθηκαν χτες με εκπροσώπους της τοπικής αρχής για να συζητήσουν την κατάσταση ασφαλείας στην πόλη. Για να αντιληφθεί κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, αναγκάστηκε - μετά τη δολοφονία του Νκαμπίντε - να αναβάλει προσωρινά ταξίδι του στο εξωτερικό.Ο αντιπρόεδρος του "Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος" Ραλφ Μέγιερ ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο Μαντέλα προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση, ενώ ο τοπικός ηγέτης του κόμματος των Ζουλού "ΙΝΚΑΘΑ", Μπεν Νγκουμπάνε, έκανε έκκληση στον πληθυσμό του Ρίτσμοντ να μην επιτρέψει την ανάφλεξη της πολιτικής βίας ορμούμενοι από συναισθηματικές παρορμήσεις.

Ο Νκαμπίντε είχε ιδιαίτερα έντονες σχέσεις με το ΑΕΚ, του οποίου υπήρξε μέλος έως το 1997, οπότε και διαγράφηκε με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της παράταξης, την εποχή του Απαρτχάιντ. Από το Μάη του 1997, οι πολιτικές διαμάχες στο Ρίτσμοντ της επαρχίας Νατάλ έχουν προκαλέσει το θάνατο 104 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ