Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Η δίκη", πράξη δεύτερη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με τους ρεπουμπλικανούς "εισαγγελείς" να έχουν διακηρυγμένη πρόθεση κλήτευσης της Μόνικας Λεβίνσκι, προκειμένου να καταθέσει στη δίκη του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, η αμερικανική Γερουσία αντιμετώπιζε χτες την προοπτική ψηφοφοριών οι οποίες μπορεί να "τερματίσουν τη δίκη" ή να "την παρατείνουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα".

Γερουσιαστές "ομολογούσαν" την Κυριακή ότι οι 67 ψήφοι που απαιτούνται για να αποπεμφθεί ο Κλίντον από την προεδρία των ΗΠΑ "είναι περίπου αδύνατο" να συγκεντρωθούν. Και επίσης παραδέχονταν ότι επιζητούν έναν εύσχημο τρόπο εξόδου από το "πολιτικό αδιέξοδο" που έχει προκύψει.

Αυτήν τη βδομάδα αναμενόταν μια σειρά ψηφοφοριών προκειμένου να αποφασιστεί πόσοι και ποιοι μάρτυρες (κατηγορίας, πρωτίστως) θα κλητευτούν. Αν η εξέλιξη των ψηφοφοριών αποβεί εις βάρος των ρεπουμπλικανών, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σε πολύ συντομότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο η "τελεσίδικη" ψηφοφορία, προκειμένου να αποφασιστεί αν ο Κλίντον θα "επιπληχθεί" ή θα "αποπεμφθεί" ή ο,τιδήποτε άλλο.

Υπέρ αυτού τοποθετούνται τόσο συντηρητικοί ρεπουμπλικανοί, όσο και πάμπολλοι δημοκρατικοί. Ενας γερουσιαστής από το δεύτερο στρατόπεδο έλεγε χτες ότι "90 γερουσιαστές έθεσαν 104 ερωτήματα μέσα σε δύο μέρες... υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε αρκετά, για να λάβουμε βασικές αποφάσεις".

Αλλά οι πιο "ακραίοι" ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται να πιέσουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Ορισμένοι εξ αυτών πραγματοποίησαν συνέντευξη με τη Μόνικα Λεβίνσκι, την οποία επιθυμούν να καλέσουν να καταθέσει, γεγονός που τα αμερικανικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν - αναλόγως τοποθέτησης - από "πράξη απελπισίας", μέχρι "δείγμα αποφασιστικότητας". Ιδωμεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ