Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Διαβεβαιώσεις, δημαγωγία και πυγμή...
  • "Να καταθέσουν τα όπλα" ζήτησε από όσους αντιστέκονται στο νόμο - έκτρωμα για την Παιδεία
  • Δεσμεύσεις για συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου
  • Κάνουμε κοινωνική πολιτική, είπε προς τους εργαζόμενους

Υποσχέσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με "σταθερότητα" και "συνέπεια" τη σημερινή του πολιτική, έδωσε και πάλι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,μιλώντας χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών. Από την άλλη σε μία επίδειξη αυταρχισμού και κυβερνητικής πυγμής - με αφορμή τη σημερινή στάση εργασίας της ΓΣΕΕ κατά του νόμου - έκτρωμα για την Παιδεία και με τον Πολυζογόπουλο παρόντα και σιωπώντα - δε δίστασε να δηλώσει: "καλώ τους συνδικαλιστές να καταθέσουν τα όπλα" και να συνταχθούν με την κυβέρνηση για καλύτερη Παιδεία...

Σαν αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσφέρει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες, ο Γ. Παπαντωνίου ουσιαστικά "ζήτησε" τη στήριξή τους, ενόψει των ευρωεκλογών του 1999 και των εθνικών εκλογών του 2000, επειδή, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ "είναι το μόνο κόμμα με καθαρό πολιτικό λόγο". Αναφερόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι το ΚΚΕ "ευθέως και απροσχημάτιστα αγωνίζεται, με όλα τα μέσα, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής", ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τα κατηγόρησε για "διγλωσσία" και "ανευθυνότητα...". Παράλληλα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σήμερα χρειάζονται "ισχυρές" και "σταθερές" κυβερνήσεις, τάχτηκε υπέρ της διατήρησης του σημερινού εκλογικού συστήματος και των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Πάντως, ο υπουργός δεν παρέλειψε να επιδοθεί σε μία ακατάσχετη δημοκοπία για τα... επιτεύγματα της "κοινωνικής πολιτικής" του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία πέντε χρόνια, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι έχουμε εισέλθει σε μια μακροχρόνια προεκλογική περίοδο. Από την... απόχη της υφαρπαγής ψήφων του υπουργού δε γλίτωσε σχεδόν κανείς, αφού για τους άνεργους υποστήριξε ότι "την περίοδο 1998 - 2000 δαπανούμε 500 δισ. δραχμές για προγράμματα απασχόλησης που εξασφαλίζουν ευκαιρίες δουλιάς σε περίπου 400.000 πολίτες". Για τους συνταξιούχους, ότι "ενισχύουμε το 1999 το ΕΚΑΣ κατά 50% και θα συνεχίσουν συνεχείς αυξήσεις...". Για τις εργαζόμενες μητέρες, ότι "η κυβέρνηση ιδρύει πολλούς νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς...". Αλλά η δημαγωγία έχει συνέχεια καθώς, αναλύοντας την κατά ΠΑΣΟΚ "κοινωνική δικαιοσύνη", ισχυρίστηκε ότι "τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν με θετικούς ρυθμούς τα τελευταία πέντε χρόνια"... ενώ σε άλλο σημείο, διαχωρίζοντας τις θέσεις από τους... νεοφιλελευθέρους, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει "την αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των ασθενέστερων τάξεων...". Ανέφερε τέλος, ότι "με τη φορολογική μεταρρύθμιση θα ωφεληθούν τα φτωχότερα στρώματα", ενώ υποσχέθηκε και "καλύτερες υπηρεσίες στην Υγεία και την Παιδεία...".

Επί της ουσίας όμως, στο θέμα της οικονομικής πολιτικής που προτίθεται να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπαντωνίου ήταν απόλυτα σαφής: "Η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ευημερίας του ελληνικού λαού". Σε άλλο σημείο για τον τύπο οικονομικής ανάπτυξης που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, ήταν πιο συγκεκριμένος: "Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μετοχοποιήσεις, είπε, πρέπει να συνεχιστούν για να προσφέρουν αναπτυξιακά κεφάλαια και για να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στις οικονομικές λειτουργίες", ενώ απόλυτα συνεπής με τη λογική του "λιγότερου κράτους", σε άλλο σημείο ανέφερε ότι "οι μετοχοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις αλλάζουν την ισορροπία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα". Οσο για το δημόσιο τομέα η πολιτική διάλυσης θα συνεχιστεί. Οπως δήλωσε "... η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα πρέπει να επιταχυνθεί, για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών...".

Τέλος, υποσχέθηκε νέα υψηλά κέρδη στους επιχειρηματίες και μέσω της παράδοσης σε αυτούς των μεγάλων έργων, καθώς και των έργων για την Ολυμπιάδα το 2004, με το σύστημα της "αυτοχρηματοδότησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ