Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Λιτότητα στο διηνεκές, το μήνυμα

Περιοδεία του πρωθυπουργού στην Εθνική Τράπεζα

Η λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων και οι αντιλαϊκές επιλογές σε όλα τα μέτωπα της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι υπόθεση που θα ολοκληρώσει τον κύκλο της με την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Αυτό διαμήνυσε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με χτεσινές δηλώσεις του, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Εθνική Τράπεζα, παρουσία του διοικητή της τράπεζας Θ. Καρατζά και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

Οι εξελίξεις στο χώρο των επιτοκίων το τελευταίο διάστημα - όπως είπε - "μας φέρνουν πολύ κοντά, σε απόσταση αναπνοής από το κριτήριο του Μάαστριχτ για τα επιτόκια". Σ' αυτό το πνεύμα σημείωσε, "ετοιμαζόμαστε για την περίοδο τη μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτή την εξέλιξη". Για να προσθέσει αμέσως μετά, ότι "ο δρόμος προς το στόχο της ΟΝΕ είναι ένας δρόμος που χρειάζεται προσοχή. Δεν ισχύει αυτό που μερικοί προσπαθούν να διαδώσουν ή μια εντύπωση που καλλιεργείται πως όλα είναι αυτονόητα. Πρέπει να νοιαζόμαστε. Πρέπει να προσέχουμε τις εξελίξεις, πρέπει να δίνουμε σημασία στο τι συμβαίνει για να μπορέσουμε να ωθήσουμε πιο γρήγορα την οικονομία μας, τη χώρα μας προς το στόχο".

Αναφερόμενος στο παρελθόν της Εθνικής Τράπεζας, τη χαρακτήρισε σαν έναν οργανισμό "κουρασμένο", με αρκετά προβλήματα. Κατάσταση που ο ίδιος απέδωσε στο ότι "συνεργαζόταν με επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν αποδοτικές, γιατί είχε ένα πελατειακό δίκτυο παραδοσιακό και δεν είχε καταφέρει να το ανανεώσει". Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε "τρόπον τινά ήταν μια τράπεζα που είχε και ορισμένες πολιτικές σκοπιμότητες".

"Η Εθνική αυτή Τράπεζα δεν υφίσταται πλέον", υποστήριξε, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "οι τράπεζες, κυρίως αυτές που βρίσκονται στον περίγυρο του δημοσίου τομέα, να λειτουργούν ελεύθερα από σκοπιμότητες, με επιχειρηματικά και αναπτυξιακά κριτήρια", ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σ' αυτή τη λογική εξήρε τον τρόπο διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, τον επανέλεγχο και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της που διενεργεί. Τόνισε επίσης το ρόλο της Εθνικής Τράπεζας "στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος", ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις σημαντικές ανακατατάξεις μέσα από συνεργασίες και συγχωνεύσεις που συντελούνται το τελευταίο διάστημα και αλλάζουν το τοπίο στον τραπεζικό τομέα.

Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση σχετικά με το αν οι συντελούμενες ανακατατάξεις ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων στον τραπεζικό τομέα και παραβλέποντας την εμφανή τάση δημιουργίας δύο τριών βασικών ομίλων, ισχυρίστηκε πως "δε φοβάται κάτι τέτοιο". Πρόβαλε μάλιστα το επιχείρημα ότι δε θα δημιουργηθούν μονοπώλια επειδή, "το τραπεζικό σύστημα δε λειτουργεί όπως παλιά, τα μεγάλα συγκροτήματα στη χώρα δε θα έχουν πια την οικονομική εξουσία που είχαν παλιά", ενώ παράλληλα είπε ότι "ούτε μία πανσπερμία μικρών τραπεζών δεν μπορεί να κάνει σωστές δουλιές". Τέλος, σχολιάζοντας - μετά από σχετική ερώτηση - τα υψηλά κέρδη που εμφανίζουν τα διάφορα τραπεζικά ιδρύματα, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως "συνάρτηση της αγοράς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ