Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο ρεκόρ για τη Σοφοκλέους

Στις 3.150 έφτασε χτες ο Γενικός Δείκτης των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σημειώνοντας αύξηση 1,8%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο ανέβηκε ποτέ ο δείκτης της οδού Σοφοκλέους, προφανώς κάτω από την επήρεια του κλίματος ευφορίας που προσπαθούν όλες τις τελευταίες μέρες να καλλιεργήσουν όσοι εμπλέκονται με το χρηματιστηριακό τζόγο και της πίεσης που ασκήθηκε για μεγάλη αύξηση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας. Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι συναλλαγές της μέρας, που ξεπέρασαν τα 133 δισεκατομμύρια δραχμές.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο δείκτης κάποια στιγμή έφτασε 3.170 μονάδες (αύξηση 2,5%), σημείο που για πολλούς αποδείχτηκε ικανοποιητικό, ώστε να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους κι έτσι προχώρησαν σε αγορές, με αποτέλεσμα πολλές μετοχές να χάσουν μέρος των κερδών που είχαν σημειώσει. Από τις 290 μετοχές που διακινήθηκαν χτες, οι 155 έκλεισαν με άνοδο της τιμής τους, 113 σημείωσαν απώλειες και 22 παρέμειναν αμετάβλητες. Ενδεικτικό των τάσεων ρευστοποίησης είναι και το γεγονός ότι στο τέλος της συνεδρίασης 149 μετοχές είχαν ανεκτέλεστες εντολές πωλήσεων και μόνο 90 έκλεισαν με "αγοραστές".

Στο μεταξύ πολλοί είναι εκείνοι που επιστρατεύουν "αναλύσεις" ξένων χρηματοοικονομικών εταιριών για τις ακόμα καλύτερες επιδόσεις που θα έχουν οι ελληνικές μετοχές το επόμενο διάστημα, μια τακτική όμως που είναι δυνατόν να αποτελέσει "παγίδα" για τους νεοεισερχόμενους στα άδυτα της Σοφοκλέους. Το ζήτημα δεν είναι μόνο πως με τη μεγαλύτερη ευκολία οι εταιρίες αυτές αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους, αλλά και η πορεία που ακολούθησε το Χρηματιστήριο ολόκληρο τον Γενάρη. Σύμφωνα με το δείκτη που καταρτίζει η Ιονική Τράπεζα, οι τιμές των μετοχών τον πρώτο μήνα του χρόνου αυξήθηκαν κατά 16,4%, ενώ συνολικά παίχτηκαν 288 δισεκατομμύρια δραχμές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ