Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκεί... ούλοι εμείς εφέντη

Σε γιορτή της Ικαρίας του χτες, της ιστορικής μνήμης και των αγώνων του λαού της, γιορτή της αδούλωτης Ικαρίας στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, του εμφυλίου και στα πιο μαύρα χρόνια της δεκαετίας του '50, αλλά και σε γιορτή της Ικαρίας του σήμερα εξελίχθηκε η επίσημη προβολή της ταινίας του Λεωνίδα Βαρδαρού "Ούλοι εμείς εφέντη",την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στον κινηματογράφο "Ααβόρα".Εναν από τους τρεις κινηματογράφους που προβάλλουν την ταινία παράλληλα και θα συνεχίσουν από την ερχόμενη Παρασκευή και για δεύτερη εβδομάδα, αφού ήδη από τις πρώτες ημέρες προβολής της σημειώνεται συνεχής αύξηση του κοινού της.

"Παρέλαση" αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Ικαριωτών και μη, με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία νεολαίων, έγινε στο "Ααβόρα". Πολλοί θεατές, που δεν μπόρεσαν να βρουν θέση σε ένα σκαλί του εξώστη ή έστω όρθιοι στους διαδρόμους, αναγκάστηκαν να φύγουν, ενώ στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα πολλοί ήταν οι επώνυμοι από τον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, εικαστικοί, συγγραφείς κλπ), ανάμεσά τους: Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.Ο Σπύρος Χαλβατζής (μέλος του ΠΓ). Ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ Στρατής Κόρακας.Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.Ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος,διευθυντής της ΕΤ-1 και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Παττακός (χορηγοί της ταινίας). ΟιΕυάγγελος Μαχαίρας, Γιώργος Γιώγος, Αλέκα Παϊζη, Κώστας Κάππος, Στέλιος Αργυρός, Γιάννης Μπανιάς, Πέτρος Κουναλάκης, Λεωνίδας Κύρκος, Περικλής Κοροβέσης, Δάφνη Σκούρα, Δέσποινα Μουζάκη, Ανδρέας Παναγόπουλος, Αιμίλιος Καρούτσος, Γιώργος Φαρσακίδης, Μήτσος Κασόλας, Εύα Μελά, Τάσος Βασίλαρος, Χρήστος Σταυρινάδης, Νίκος Αντωνάκος, Αιμιλία Υψηλάντη, Ιωάννα Καρατζαφέρη, Αντώνης Σιμιτζής, Γιώτα Βέη, Γιώργος Παπακώστας, Βούλα Γεωργάσκου, Μιχάλης Παπαϊωάννου, Βασίλης Χατζηβασιλείου, Νίκος Μπακογιάννης, Νίκος Παροίκος κ.ά. Στην προβολή παραβρέθηκαν ο Χρήστος Λεοντής,που έχει γράψει τη θαυμάσια μουσική της ταινίας, ηθοποιοί που παίζουν στην ταινία, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Κολοβός, Κατερίνα Καραγιάννη, Αντώνης Βλησίδης, Ανδρέας Βαρούχας και πολλοί από τους ερασιτέχνες Ικαριώτες που επίσης συμμετέχουν.

Το σεμνό καλωσόρισμα του κοινού στην προβολή αυτή το έκανε ο δημιουργός της ταινίας, ο Λεωνίδας Βαρδαρός, ευχαριστώντας και τους συμπατριώτες του που τον βοήθησαν στην πραγματοποίησή της, ενώ το προλόγισμά της, με ένα κείμενό του (ένα φανταστικό διάλογο μεταξύ ενός αγωνιστή κι ενός αστού), το έκανε ο συγγραφέας Νίκος Ρίγγας.

Η προβολή της ταινίας συνοδεύτηκε με την απόλυτη σιωπή των θεατών, με πικρά χαμόγελα σε κάποιες σκηνές, με δάκρυα σε πολλά μάτια και στο φινάλε της με τα θερμά χειροκροτήματα όλων. Η έντονη συγκίνηση των θεατών από το θέμα, την αλήθεια, την ευαισθησία της ταινίας - μια ταινία που αξίζει να τη δουν όλες οι γενιές, οι παλιές για να θυμηθούν και οι νέες για να μάθουν - αποφορτίστηκε με την ικαριώτικη μουσική και τα τραγούδια που ερμήνευσαν δυο μουσικοί και εννέα νεολαίοι (κορίτσια και αγόρια). Μετά τα θερμά συγχαρητήρια επωνύμων και ανωνύμων θεατών προς το σκηνοθέτη και τους άλλους συντελεστές της ταινίας, ακολούθησε στο φουαγιέ του κινηματογράφου, μικρογλέντι με ικαριώτικο κρασί και ικαριώτικη μουσική.

  • Η ταινία προβάλλεται στις αίθουσες "Ααβόρα", "Ορφέας" (αρχή Βουλιαγμένης) και "Αφαία" (Καλλιθέα).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ