Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΕΒΙ
Αναλφαβητισμός και φτωχές βιβλιοθήκες

Δεκαεφτά προγράμματα, 3 έρευνες, 20 αρχεία, 16 δράσεις για την Προώθηση της Ανάγνωσης, 8 συσκέψεις, συναντήσεις, σενάρια και εκθέσεις και 3 Κοινοτικά Προγράμματα. Αυτός είναι συνοπτικά ο απολογισμός του 1998 του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου,όπως παρουσιάστηκε χτες στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, από τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ, Σπύρο Πλασκοβίτη.Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός για το 1999, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πολιτική για το βιβλίο.

Το 1998 ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες έρευνες με την παρουσίαση των: "Τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα", "Πανελλήνια Ερευνα Βιβλιοπωλείων", "Πρόγραμμα Καταγραφής και Κωδικοποίησης Ελληνικών Βιβλιοθηκών", "Πανελλήνια Ερευνα για τον Αναλφαβητισμό".

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε δραστηριότητες όπως το Εργαστήρι Βαλκάνιων Συγγραφέων και Μεταφραστών, που διοργανώθηκε στον Εβρο και το επόμενο θα γίνει στη Σαμοθράκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου "Δημοσιογραφία και Λογοτεχνία". Επίσης το πρόγραμμα για την Προώθηση της Ανάγνωσης με άξονα το "Βιβλίο και ΜΜΕ", ενώ το Μάη του 1999 θεματικός άξονας θα είναι "Το βιβλίο στο σινεμά".

Ωστόσο, το 1998 αναδείχτηκαν δύο μεγάλα προβλήματα: Του Αναλφαβητισμού και των Βιβλιοθηκών,που φαίνεται ότι θα απασχολήσουν φέτος το ΕΚΕΒΙ. Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Μυρσίνη Ζορμπά,επισήμανε ότι "η κατάσταση στους δύο αυτούς τομείς είναι δραματική και απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, ώστε να υπάρξει σχεδιασμός και να διαφανεί μία προοπτική. Είναι σαφές ότι και τα δύο θέματα δε βρίσκονται μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΒΙ, ούτε καν στο υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, βρίσκονται στα όρια της ευαισθησίας του και της επίγνωσης ότι πολιτική για το βιβλίο και την ανάγνωση δεν μπορεί να ασκηθεί αγνοώντας τον αναλφαβητισμό και τις βιβλιοθήκες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ