Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγάζουν στο "σφυρί" και την ΑΕΒΑΛ

Με προκήρυξη διαγωνισμού, η κυβέρνηση αναζητά αγοραστή για την υπό δημόσιο έλεγχο λιπασματοβιομηχανία

Στο "σφυρί" έβγαλε χτες η κυβέρνηση μια ακόμη υπό κρατικό έλεγχο επιχείρηση, στα πλαίσια της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων που επιτάσσει το επιτελείο των Βρυξελλών και οι μεγαλοβιομήχανοι. Πρόκειται για τη λιπασματοβιομηχανία ΑΕΒΑΛ, μια από τις τέσσερις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως η ΑΕΒΑΛ - από την οποία ζουν 270 οικογένειες - βρίσκεται στην Κοζάνη, μια περιοχή που μαραζώνει οικονομικά και τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις.

Οπως προκύπτει από το περιεχόμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση της εταιρίας (δημοσιεύτηκε χτες στον ημερήσιο Τύπο), αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι απλώς το πέρασμα της εταιρίας σε ιδιώτες χωρίς ουσιαστικούς όρους. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό η ΑΕΒΑΛ να εκχωρηθεί πριν καν πουληθεί, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με την περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν απλώς γραπτή εκδήλωση ενδιαφέροντος και αμέσως μετά θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε εμπιστευτικά στοιχεία της εταιρίας, καθώς και εγκατάστασης σε αυτή. Στο δεύτερο στάδιο, οι ενδιαφερόμενοι θα υποχρεούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, συνοδευόμενες με εγγυητικές επιστολές.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση είτε για μίσθωση των εγκαταστάσεων της εταιρίας, είτε για αγορά μετοχών. Στην πρώτη περίπτωση υποχρεούνται να καταβάλουν εγγυητική επιστολή ύψους 100 εκ. δρχ. καθώς και δέσμευση για διάρκεια μίσθωσης όχι μικρότερη των 5 ετών. Στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται δέσμευση για διατήρηση της παρούσης λειτουργικής δραστηριότητας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται ταυτόχρονα άλλη νόμιμη χρήση.

Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται επενδυτικό πρόγραμμα, πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο, πολιτική απασχόλησης προσωπικού και πρόγραμμα για τις εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας, κάνοντας έτσι σαφές ότι δε διασφαλίζονται οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας στο σύνολό τους. Η διαδικασίαυποβολής προτάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ