Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κινηματογραφικό Διήμερο, πρώτων προβολών

Διήμερο κινηματογραφικών προβολών,πραγματοποιεί στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ,αύριο και την Κυριακή,στις 7μ.μ., το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ,στο πλαίσιο του Διμήνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που διοργανώνει (είσοδος 800 δρχ.). Το Διήμερο περιλαμβάνει δύο ταινίες που συμμετείχαν στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τις προβολές των οποίων θα προλογίσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί τους. Συγκεκριμένα, αύριο θα προβληθεί η ταινία του Μιχάλη Αχουριώτη "Παραλάβατε διορισμόν... ", (συμμετείχε στο Πληροφοριακό Τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και την Κυριακή, ο "Ανεμος στην πόλη" του Πέτρου Σεβαστίκογλου,(συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα).

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο ταινιών, που αποτελούν τις πρώτες μεγάλου μήκους δημιουργίες των σκηνοθετών τους, είναι το αξιόλογο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, το οποίο συνοδεύεται από ένα ευρύτερο ενδιαφέρον από την άποψη της θεματολογίας και των κοινωνικών τους αναφορών. Και οι δύο ταινίες τιμήθηκαν με μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις κατά τη φετινή απονομή των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου,αλλά παρ' όλα αυτά, καμιά από τις δύο (όπως και πολλές άλλες) δεν έχει την τύχη, προς το παρόν, της διανομής της σε αίθουσα, γεγονός που αναδεικνύει για άλλη μια φορά το οξύτερο, ίσως, πρόβλημα του Ελληνικού Κινηματογράφου: τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ελληνική ταινία έως την πραγματική της ολοκλήρωση, δηλαδή τη συνάντησή της με το κοινό.

Ενα μυστήριο επικρατεί στο απομονωμένο, ορεινό χωριό, όπου διορίζεται για πρώτη φορά ως δάσκαλος ο πρωταγωνιστής της ταινίας "Παραλάβατε διορισμόν" του Μιχάλη Αχουριώτη.Το μυστήριο αφορά το ποιητικό έργο του προκατόχου του, του Μυρταίου, ο οποίος πέθανε κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες, έπειτα από πολλά χρόνια θητείας στη θέση αυτή. Ο νεαρός δάσκαλος αποφασίζει να ξεκινήσει μια έρευνα για τη ζωή και το έργο του Μυρταίου, αλλά θα συναντήσει ένα τείχος σιωπής και εχθρότητας για ανεξήγητους, αρχικά, λόγους, καθώς βρίσκεται στο μετεμφυλιοπολεμικό έτος 1953. Παρ' όλα αυτά, ο νεαρός δάσκαλος θα ανακαλύψει το κλειδί του μυστηρίου στο πρόσωπο του προϊσταμένου του Επιθεωρητή της Μέσης Εκπαίδευσης, που συνδυάζοντας οριακά τις ιδιότητες του διανοούμενου και του εκπροσώπου της εξουσίας, έχει κάνει σκοπό της ζωής του την εξαφάνιση του έργου του ποιητή...

Στα αχανή τοπία της σημερινής Ρωσίας διαδραματίζεται η ταινία "Ανεμος στην πόλη" του Πέτρου Σεβαστίκογλου.Στο φόντο της εγκατάλειψης, αλλά και του ανθρώπινου πάθους, ξετυλίγεται η ιστορία του Νικίτα, ενός νέου εργάτη, που η ζωή του αλλάζει, όταν ένας περιπλανώμενος θίασος μαγείας φτάνει στην πόλη του. Ο Νικίτα μαγεύεται από την παράσταση και την ομορφιά της Αλίνα, της νεαρής πρωταγωνίστριας. Ομως μια θύελλα καταστρέφει το θέατρο. Οι άνθρωποι σκορπίζονται στους πέντε ανέμους, για να ξαναβρεθούν στο εργοτάξιο μιας νέας ουτοπικής πόλης, όπου εργάζεται ο Νικίτα, και όπου θα ακολουθήσει η σύγκρουση ανάμεσα σ' αυτόν και τον γέρο διευθυντή του θιάσου για την Αλίνα και ό,τι αυτή, για τον καθένα, αντιπροσωπεύει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ