Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δραματική μείωση των θέσεων εργασίας

Το 1982 απασχολούνταν πάνω από 65 χιλιάδες Ελληνες ναυτικοί ενώ σήμερα απασχολούνται περίπου 23 χιλιάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Κατά 42.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών από το 1982 μέχρι και το 1994 σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας!Οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών και με το πρόσχημα να παραμείνουν τα πλοία υπό την ελληνική σημαία, παραχωρούσαν ολοένα και περισσότερα προνόμια, επιτρέποντάς τους να διώχνουν τους Ελληνες ναυτεργάτες και να εκμεταλλεύονται χαμηλόμισθους αλλοδαπούς. Ετσι, ενώ το 1982 απασχολούνταν πάνω από 65 χιλιάδες Ελληνες ναυτικοί, σήμερα απασχολούνται περίπου 23 χιλιάδες. Ομως την ίδια χρονική περίοδο και παρά τα υπερπρονόμια των εφοπλιστών, από τα 3.500 ποντοπόρα πλοία που υπήρχαν το 1982 υπό ελληνική σημαία, σήμερα σύμφωνα με στοιχεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου για το 1996, έμειναν μόλις 969!

Ομως ακόμα πιο "γκρίζο" διαγράφεται το μέλλον των Ελλήνων ναυτεργατών, καθώς οι εφοπλιστές απειλούν ότι αν δεν καταργηθούν εδώ και τώρα οι κατακτήσεις των Ελλήνων ναυτεργατών στο όνομα της... ανταγωνιστικότητας, θα βγάλουν την ελληνική σημαία από όσα πλοία έχει απομείνει, προκειμένου να προσλάβουν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς. Η κυβέρνηση μπροστά στους εφοπλιστικούς εκβιασμούς παραμένει απλός θεατής, ενώ κρατά στο "συρτάρι" τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ήμερης απεργίας για την προστασία της απασχόλησης. Η κυβέρνηση, σημειώνεται, ότι είχε δεσμευτεί γραπτά να πιέσει τους εφοπλιστές να εφαρμόζουν τουλάχιστον το νόμο και να διατηρούν τις προβλεπόμενες οργανικές συνθέσεις στα πλοία τους. Αν η κυβέρνηση τηρούσε αυτή τη δέσμευση, πάνω από 5.650 άνεργοι θα έβρισκαν σήμερα δουλιά μόνο σε ποντοπόρα πλοία και δεξαμενόπλοια! Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το 1994 υπηρετούσαν σε ελληνικά ποντοπόρα πλοία και δεξαμενόπλοια 13.660 Ελληνες ναυτεργάτες ενώ η προβλεπόμενη οργανική σύνθεση όριζε να υπηρετούν 19.310.

Μπροστά στην αυξανόμενη ανεργία οι ναυτεργάτες έχουν καθορίσει απεργιακές κινητοποιήσεις παγκόσμιας κλίμακας μέσα στον Μάρτη, με ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα, την προστασία της απασχόλησης. Η ημερομηνία των απεργιακών κινητοποιήσεων θα καθοριστεί από το ετήσιο τακτικό Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που θα γίνει στις 6 Μάρτη, αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει συγκεκριμένες λύσεις. Οι ναυτεργάτες διεκδικούν ακόμα την προστασία του κοινωνικοασφαλιστικού τους συστήματος και την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ