Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Οι κομμουνιστές καλούν σε αλληλεγγύη

Τις έντονες αντιδράσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας, άλλων κομμάτων της τσέχικης αντιπολίτευσης και οργανώσεων, που εκπροσωπούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου, έχει προκαλέσει η τσεχο - γερμανική Κοινή Διακήρυξη που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών στις 20 Δεκέμβρη στην Πράγα.

Ο πρόεδρος του ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας, Μιροσλάβ Γκρεμπενίτσεκ, με επιστολή του καλεί σε αλληλεγγύη τα αδελφά κόμματα ενάντια στην τσεχο - γερμανική διακήρυξη.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι "η διακήρυξη υπερβαίνει κατά πολύ τα διμερή συμφέροντα των δύο χωρών". Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος προετοιμασίας της διακήρυξης που για δύο περίπου χρόνια οι διαπραγματευτές κρατούσαν το περιεχόμενό της μυστικό, τόσο από το λαό, όσο και από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

"Τα πολιτικά κόμματα του τσέχικου Κοινοβουλίου που απαρτίζουν το δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, υποστηρίζουν τη διακήρυξη αυτή, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες δίνουν σημάδια ότι δε θα την εμποδίσουν", τονίζει ο κομμουνιστής πρόεδρος.

Το ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας και οι ρεπουμπλικάνοι τηρούν μια πιο αποφασιστική στάση, η οποία όμως παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ σαν "μια προβλέψιμη επίτευξη αριστερής ακρότητας" η οποία πάει ζευγάρι με την άκρα Δεξιά της Γερμανίας. "Το ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας δέχεται επιθέσεις για δήθεν αντι-γερμανικό εθνικισμό και για αντίθεση στις καλές σχέσεις με τη Γερμανία. Ωστόσο, αυτό είναι χοντρό ψέμα, μιας και το κόμμα έχει αναλάβει συζητήσεις με τους συναδέλφους του στη γερμανική Αριστερά για αμοιβαίες τσεχο - γερμανικές σχέσεις. Συμμερίζεται επίσης ότι οι σταθερές και καλές σχέσεις γειτονίας με την ΟΔΓ είναι προς το εθνικό συμφέρον της Τσέχικης Δημοκρατίας. Τέτοιες σχέσεις, είναι εκείνες που σέβονται τις αρχές της πλήρους ισότητας και ίσων δικαιωμάτων, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των συνόρων, της αμοιβαίας κατανόησης, της υπόληψης και ανοχής, και του σεβασμού των αρχών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και της μη ανάμειξης στα εσωτερικά του άλλου. Η συγκεκριμένη διακήρυξη, πάντως, δεν είναι σύμφωνη με αυτές τις αρχές".

"Πρέπει να επισύρουμε την προσοχή σας στους τρόπους με τους οποίους παραμερίζει (η διακήρυξη) προκλητικά τα διμερή όρια με σοβαρό αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις. Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στις προειδοποιήσεις που έκαναν ορισμένα αδελφά κόμματα ότι στην Ευρώπη, όπου η κυβέρνηση Κολ έχει ήδη καταστεί ρυθμιστής, διεξάγεται μια άγρια αντεπίθεση που σκοπό έχει την κατάργηση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η δική μας εμπειρία φανερώνει ότι υπάρχει επίσης ένα πολύ πλατύτερο μέτωπο που δέχεται αυτή την επίθεση, η οποία παίρνει τη μορφή μιας διαρκώς ογκούμενης εκστρατείας κατά της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των εθνών και μιας επιχείρησης για την επιβολή μιας νέας γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη", επισημαίνεται στην επιστολή.

Παράλληλα, ο κομμουνιστής πρόεδρος τονίζει ότι "με τη διακήρυξη αυτή επιχειρείται η εκμετάλλευση της δουλοπρεπούς συμπεριφοράς των σημερινών κυρίαρχων δυνάμεων της Τσέχικης Δημοκρατίας, με τάση να χτυπηθούν αποφασιστικά οι ιστορικοί, πολιτικοί και ψυχολογικοί φραγμοί που στέκονται εμπόδια στη συνέχιση του γερμανικού επεκτατισμού".

Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως στην αποκαλούμενη "κοινή" διακήρυξη μόνο κούφια λόγια υπάρχουν για τα παθήματα και τις αδικίες που υπέστη ο τσέχικος λαός. Αυτά αναφέρονται σαν "εθνικοσοσιαλιστικά εγκλήματα των Γερμανών", δηλαδή όχι ως εγκλήματα του ναζισμού και της όλης πολιτικής της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά απλώς ως εγκλήματα που διαπράχτηκαν από ξεχωριστά άτομα. Σύμφωνα με τη διακήρυξη η ναζιστική πολιτική ούτε καν ευθυνόταν για μεταπολεμικά γεγονότα. Αναφέρεται ότι αυτή (η ναζιστική πολιτική) είχε μόνο"συνεισφέρει στη δημιουργία πεδίου για τη μεταπολεμική εκδίωξη - αποβολή και την επιβολή αναγκαστικής επανεγκατάστασης".

"Το κόμμα μας θεωρεί ότι αποτελεί εθνική ταπείνωση η τόσο χαμηλή κατάπτωση της κυβέρνησης της Τσέχικης Δημοκρατίας. Κατά τη γνώμη μας, αυτά είναι ζητήματα που επηρεάζουν σοβαρά τις διεθνείς σχέσεις στην Ευρώπη και τη μελλοντική ανάπτυξη. Ζητούμε την αλληλεγγύη σας σ' αυτό το ζήτημα", καταλήγει η επιστολή του προέδρου του ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ