Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ημέρα γιορτής του Σοβιετικού Στρατού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 23 Φλεβάρη εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις γωνιές της πρώην ΕΣΣΔ γιορτάζουν την Ημέρα του Σοβιετικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι η μέρα γέννησης του εργατο-αγροτικού Κόκκινου Στρατού, ο οποίος στο μακρινό επαναστατικό Φλεβάρη του 1918 σημείωσε την πρώτη νίκη κατά των εχθρών της Σοβιετικής εξουσίας. Οι εργάτες και οι αγρότες κατόρθωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν έναν ισχυρό στρατό, ο οποίος υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του Μεγάλου Οκτώβρη, τη σοσιαλιστική πατρίδα, απάλλαξε την ανθρωπότητα από τη "φασιστική πανούκλα" και επί πολλές δεκαετίες απέτρεπε τις επιτακτικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αλλά, από τη στιγμή που στην εξουσία αναρριχήθηκε ο Γκορμπατσόφ και κατόπι ο Γιέλτσιν, άρχισε μια μεθοδευμένη και συστηματική καταστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων. Λόγω της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης και του χαμηλού ηθικού, ο στρατός κινδυνεύει να διαλυθεί. Ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Ροντιόνοφ, άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η αντιπολίτευση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αποτροπή δυσάρεστων "ανεξέλεγκτων καταστάσεων". Ο στρατός, σαν μέρος της κοινωνίας, είναι άρρωστος. Η διαφθορά έπληξε και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Κάθε χρόνο αυξάνει ο αριθμός των νέων που αρνούνται να καταταχθούν. Κυκλοφορούν φυλλάδια με συμβουλές προς τους νέους "πώς να αποφύγουν τη θητεία στο στρατό". Αλλά και από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες διεξάγεται συστηματική αντιστρατιωτική προπαγάνδα. Κάθε χρόνο αυξάνει ο αριθμός των αυτοκτονιών στο σώμα των αξιωματικών. Υπάρχουν, όμως, και στρατιωτικοί που δε λύγισαν και αντιστέκονται. Εχουν ενταχθεί στην Ενωση Αξιωματικών της ΕΣΣΔ και σε άλλες παρόμοιες οργανώσεις αξιωματικών, οι οποίοι τηρούν τον όρκο πίστης στο σοβιετικό λαό.

Οπως κάθε χρόνο και φέτος πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, πορείες, συγκεντρώσεις με συνθήματα πάλης κατά του κεφαλαίου, του αντιλαϊκού καθεστώτος, κατά της ξένης ανάμειξης και επιβολής, για την αναβίωση της σοσιαλιστικής πατρίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ