Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση "συζητεί" με τους αγρότες με τη βοήθεια μεσολαβητών!

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

"Πυροσβεστικά" μέτρα φαίνεται πως αναζητεί η πολωνική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει τις μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες στήνουν οδοφράγματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους και την αδυναμία τους να ανταγωνιστούν τις εισαγωγές εμπορευμάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι πρώτες δειλές κινήσεις της κυβέρνησης Μπούζεκ δεν αρκούν για να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες τους. Ολα πάντως θα κριθούν τις επόμενες μέρες, οπότε θα γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα των επαφών που άρχισαν χτες με τη μεσολάβηση της... Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας!

Τόπος της συνάντησης των δύο πλευρών ήταν αίθουσες του Κοινοβουλίου. Οι μεσολαβητές προτίμησαν να έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με συνδικαλιστές αγρότες και με στελέχη της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός Γέρζι Μπούζεκ είχε νωρίτερα δηλώσει πως δεν πρόκειται να έχει άμεσες συνομιλίες με τους αγρότες εάν αυτοί δε σταματήσουν να στήνουν οδοφράγματα κατά μήκος των εθνικών οδών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι εκπρόσωποι των αγροτών έφθασαν χτες στο χώρο της συνάντησης (Κοινοβούλιο) εκφράζοντας κάποια αισιοδοξία για τη δικαίωση των αγώνων τους. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προέβη σε κάποιες μικρές κινήσεις "καλής θέλησης" λέγοντας πως θα προβεί στη μαζική αγορά ντόπιου χοιρινού κρέατος (ποσότητα γύρω στους 25.000 τόνους έως τα μέσα Μάρτη), στη βελτίωση των τρόπων καλλιέργειας και στην αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία ή στην Ουκρανία. Επιπλέον, έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να μην κάνουν χρήση δακρυγόνων ούτε να ασκήσουν βία σε βάρος όσων αγροτών παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις 24 του Γενάρη. Ο υπουργός Γεωργίας Γιάσεκ Γιανιζέφσκι πρότεινε επίσης τη χρήση οινοπνεύματος από σιτηρά και πατάτες ως προσθήκη στα καύσιμα των αυτοκινήτων. Πάντως παρά τις παραχωρήσεις που φαίνεται έτοιμη να κάνει, η κυβέρνηση δε θέλει να "φουσκώσει" τον προϋπολογισμό με επιδοτήσεις σε έναν τομέα ο οποίος χρειάζεται βαθιά αναδιάρθρωση. Ετσι, είναι αμφίβολο εάν η όποια συμφωνία που ενδεχομένως επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές θα είναι ανθεκτική ή βραχύβια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ