Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΔΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Να εκφραστεί η κοινωνική πλειοψηφία των δικηγόρων

- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο δικηγορικό κόσμο και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι της Αθήνας;

- Οι επερχόμενες εκλογές στο ΔΣΑ βρίσκουν το δικηγορικό σώμα της Αθήνας σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, χωρίς υπερβολή σε στιγμές αγωνίας για το παρόν και το μέλλον του δικηγορικού λειτουργήματος. Η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου βιώνει με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, μιας πολιτικής που συρρικνώνει τα λαϊκά εισοδήματα, αυξάνει το κόστος απονομής της Δικαιοσύνης, καθιστώντας ολοένα και πιο απρόσιτη την πρόσβαση των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων σ' αυτή, διαλύει το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και επιφέρει υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, λεηλατεί φορολογικά τα λαϊκά στρώματα και τους επαγγελματίες μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, στους οποίους ανήκει και η πλειοψηφία των δικηγόρων.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται, στην κατεύθυνση των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ένταξης της χώρας μας στον ΟΝΕ, ο βίαιος μετασχηματισμός στο χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος και στη σύνθεση του Σώματος.

Η λειτουργία, ανάπτυξη και το γιγάντωμα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων και η υπερσυγκέντρωση σ' αυτά του μεγαλύτερου μέρους της δικηγορικής ύλης έχει ως αποτέλεσμα οι δικηγόροι μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και ιδιαίτερα οι νέοι να οδηγούνται στην επαγγελματική περιθωριοποίηση, στην υποαπασχόληση, στην υπαλληλοποίηση με εξευτελιστικούς όρους εργασίας και, τέλος, στον εξοβελισμό από το επάγγελμα. Το δικηγορικό σώμα βρίσκεται κυριολεκτικά σε οριακό σημείο.

- Η σημερινή ηγεσία του συλλόγου ανταποκρίθηκε στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του δικηγορικού κόσμου;

- Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις, που βρίσκονται είτε στο προεδρείο και στην πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, είτε στη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, τοποθετήθηκαν στην απέναντι όχθη, δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα μεγάλα, καυτά και οξυμένα προβλήματα του κλάδου, όπως ασφαλιστικό, φορολογικό, συνθήκες άσκησης επαγγέλματος και απονομή της Δικαιοσύνης, ανισοκατανομή της ύλης - γιγάντωμα των μεγαλογραφείων - νέοι δικηγόροι, κλπ. Δεν κατέθεσαν καμιά συγκεκριμένη πρόταση διεκδίκησης, δε διαμαρτυρήθηκαν, δεν κινητοποιήθηκαν, αλλά συστηματικά εμπόδισαν κάθε προσπάθεια συλλογικής δράσης και αντίστασης. Υπονόμευσαν κάθε μαζική διαδικασία και "πέτυχαν" το θλιβερό ρεκόρ της μη πραγματοποίησης ούτε μιας Γενικής Συνέλευσης σ' ολόκληρη την τριετία!

Μάλιστα, προχώρησαν μεθοδικά στην αλλοίωση του θεσμικού χαρακτήρα του ΔΣΑ και τον μετέβαλαν από επιστημονικό - συνδικαλιστικό όργανο διεκδίκησης και πάλης σε απλό γραφειοκρατικό και διαχειριστικό μηχανισμό.

- Μέσα στα σημερινά πλαίσια μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση στο ΔΣΑ και τι μπορεί να κάνει η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ);

- Είναι πλέον κοινή η διαπίστωση ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν πάει άλλο και πρέπει να ανατραπεί. Χρειάζεται μια άλλη συνδικαλιστική αντίληψη, εντελώς διαφορετική από αυτή που επικρατεί. Γι' αυτό ο συνδυασμός μας, που με το πρόγραμμά του προτείνει ένα σύνολο στόχων ανάκαμψης του δικηγορικού λειτουργήματος και της Δικαιοσύνης, θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις και θα επιδιώξει αταλάντευτα και αγωνιστικά την επίλυση των δικηγορικών προβλημάτων. Καλεί κάθε συνάδελφο, που αγωνιά και αγωνίζεται για το παρόν και το μέλλον του, να συσπειρωθεί και με την ψήφο του στη "ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ" να δώσει μαζί μας τη μάχη για να περάσει ο ΔΣΑ στα χέρια των μαχόμενων δικηγόρων των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, να εκφραστεί, επιτέλους, η κοινωνική πλειοψηφία των δικηγόρων της Αθήνας.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ