Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Πρόσθετη γραφειοκρατία για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συμπληρώσουν υποχρεωτικά και δήλωση ΚΑΔ για την επαγγελματική τους δραστηριότητα

Υποχρεωτική θα είναι τελικά από φέτος η αναγραφή του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο έντυπο Ε3 που συνυποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας των εισοδημάτων που απέκτησαν πέρυσι. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, διαψεύδοντας τα διάφορα σενάρια που έκαναν λόγο για αναβολή της συγκεκριμένης υποχρέωσης. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει μέχρι το Μάρτη, που θα υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, να αναζητήσουν τον κωδικό, που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα που ασκούν, ανάμεσα σε 9.600 κωδικούς που υπάρχουν συνολικά, για να τον αναγράψουν στο έντυπο Ε3.

Σύμφωνα με τον Γ. Δρυ η παραπάνω υποχρέωση αποτελεί εναρμόνιση προς το κοινοτικό καθεστώς, διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το 1990, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αναβολής. Οι ΚΑΔ που ισχύουν για τους Ελληνες υπόχρεους φορολογούμενους, είναι αυτοί που εφαρμόζονται ήδη και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πάντως, η υποχρέωση αυτή θα προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και ταλαιπωρία στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν μόνοι τους τον κωδικό που αντιστοιχεί στο δικό τους επάγγελμα ή θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε φοροτέχνες, δεδομένου ότι λόγος γίνεται για 9.600 κωδικούς! Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του έχει προμηθεύσει όλες τις εφορίες με έντυπο και ηλεκτρονικό τρόπο (δισκέτες) με τους ισχύοντες ΚΑΔ ανά αλφαβητική σειρά επαγγέλματος. Το ίδιο υλικό έχει χορηγηθεί επίσης σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των φοροτεχνικών (ΠΟΛ, ΠΟΦΕΕ, ΠΕΦΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο).

Προκειμένου να αποφευχθεί ο υπέρμετρος - διότι ούτως ή άλλως θα υπάρξει - συνωστισμός στις εφορίες, αποφασίστηκε η υποβολή των δηλώσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιηθεί σε ημερομηνίες διαφορετικές από αυτές των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ετσι, ενώ η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους θα ολοκληρωθεί στο διάστημα από 2 μέχρι 17 Μάρτη, οι αντίστοιχες ημερομηνίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλους όσοι υποχρεούνται στην υποβολή του εντύπου Ε3 θα είναι από τις 18 μέχρι 31 Μάρτη.

Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, ενόψει της έναρξης της περιόδου υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 1999 δόθηκε εντολή για τη δημιουργία και λειτουργία δύο γραφείων παραλαβής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος σε κάθε εφορία. Το ένα γραφείο θα λειτουργεί για την παραλαβή δηλώσεων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και το άλλο για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης σε κάθε ΔΟΥ, καθώς και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα συσταθεί Γραφείο Ενημέρωσης των φορολογούμενων.

  • Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από 70 ΔΟΥ - όπως δήλωσε ο υφυπουργός - τα συνολικά έσοδα του 1998 θα ανέλθουν περίπου σε 9.480 δισ. δρχ., έναντι 9.376 δισ. δρχ., που ήταν ο αρχικός ετήσιος στόχος. Αυτό σημαίνει, κατά τις ίδιες πάντα εκτιμήσεις, ότι τα έσοδα του προηγούμενου έτους θα σημειώσουν υπέρβαση κατά 100 δισ. δρχ. περίπου και όχι 200 δισ. όπως αναμενόταν το τελευταίο διάστημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ