Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΓΑΣ
Οι αιτίες της διοικητικής αναμέτρησης

Καυτή αναμένεται η σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ, σε μια περίοδο που οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των νυν και πρώην διοικούντων έχουν οξυνθεί και έχουν φτάσει μέχρι και στα δικαστικά μέγαρα. Την ίδια ώρα που ο ελληνικός στίβος αγωνιστικά ζει μια από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας του, η διοικητική αντιπαράθεση συνεχίζει να πλήττει το γόητρο του χώρου. Αυτό μπορεί να ακούγεται εκ πρώτης παράδοξο, όμως είναι απόλυτα συνεπές με τη λογική της νομής της εξουσίας που διακατέχει τους παράγοντες του χώρου. Ο στίβος σήμερα πλέον ως προϊόν "πουλάει", γι' αυτό και αρχίζει να τραβάει, όπως το μέλι τις μέλισσες, όσους ενδιαφέρονται για κοινωνική προβολή, δημοσιότητα και εξουσία. Σ' αυτό πρέπει να προσθέσει κανείς και την προοπτική των Ολυμπιακών του 2004, όπου ο στίβος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ετσι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένας από τους κορυφαίους "μιντιάρχες", ο πρόεδρος του ΑΝΤ-1, Μίνως Κυριακού, αποφάσισε να ασχοληθεί με το στίβο, αναλαμβάνοντας πριν από περίπου δύο χρόνια την προεδρία του Πανελληνίου. Παραδοσιακά οι μεγαλοσχήμονες της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής προτιμούσαν το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, δύο αθλήματα που προσφέρουν εξασφαλισμένη δημοσιότητα και δύναμη. Η άνοδος όμως της δημοτικότητας του στίβου και επιπλέον το εξαιρετικό προφίλ που έχει σαν άθλημα (έλλειψη βίας, αξιοπιστία αποτελεσμάτων) δημιούργησε ένα νέο πεδίο δράσης για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Και ο Μ. Κυριακού έτρεξε να προλάβει το τρένο.

Ετσι με πολιορκητικό κριό τον πρόεδρο του ΑΝΤ-1 έχει δημιουργηθεί ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο, όπου συνασπίζονται ακόμα ο προηγούμενος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σ. Μολυβάς και η παράταξή του (ΑΚΕΚΑ), η παράταξη της ΝΔ στο χώρο του στίβου και διάφοροι δυσαρεστημένοι από τη νυν διοίκηση (Γ. Κων/πουλος, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου). Η νυν αντιπολίτευση με προεξάρχοντα τον Σ. Μολυβά κατηγορεί τη νυν διοίκηση υπό τον Β. Σεβαστή για κατάρρευση του στίβου, αποδραστηριοποίηση των σωματείων, κακοδιαχείριση. Για όλα όσα δηλαδή κατηγορούνταν ο Σ. Μολυβάς από την τέως αντιπολίτευση και νυν διοίκηση. Ιδιο σενάριο με αντιστροφή όμως των ρόλων. Το μόνο νέο πρόσωπο στο έργο ο Μ. Κυριακού, που "βλέπει" την καρέκλα του προέδρου του ΣΕΓΑΣ. Οσο για τον Σ. Μολυβά, προκειμένου να "εκδικηθεί" τον πρώην συνεργάτη του Β. Σεβαστή, συμβιβάζεται και με ένα δεύτερο ρόλο.

Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να προσεταιριστούν την αθλητική ηγεσία και συγκεκριμένα τον υφυπουργό Αθλητισμού Α. Φούρα. Η πλευρά Κυριακού - Μολυβά έχει στις τάξεις της τον διευθυντή αγωνιστικού αθλητισμού της ΓΓΑ Σπ. Ζαχαρόπουλο, γεγονός που το χρησιμοποιεί για να διατείνεται ότι έχει την εύνοια του Α. Φούρα. Η πλευρά Σεβαστή έχει μεν καταγγείλει τη δραστηριότητα Ζαχαρόπουλου, ισχυρίζεται όμως ότι είναι σε αγαστή συνεργασία με την αθλητική ηγεσία. Πρόκειται δηλαδή για το γνωστό παλαιοκομματικό σκηνικό της εξάρτησης των ομοσπονδιών από την αθλητική ηγεσία, που στην ουσία χρίζει τις διοικήσεις τους, μέσω των επιχορηγήσεων και των οικονομικών διευκολύνσεων.

Η σημερινή Γενική Συνέλευση θα καταγράψει το συσχετισμό δύναμης των δύο πλευρών και θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις τους. Το ουσιαστικό ερώτημα όμως είναι αν θα βοηθήσει το ΣΕΓΑΣ να βγει από τον κυκεώνα των διοικητικών αναμετρήσεων, που δεν είναι παρά "καβγάς για το πάπλωμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ