Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Τεράστια φυγάδευση κερδοσκοπικών κεφαλαίων

Η τεράστια εκροή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και η κατακόρυφη άνοδος του μακροπρόθεσμου δανεισμού του δημοσίου, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του προσωρινού ισοζυγίου πληρωμών το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 1998. Ενός ισοζυγίου, το οποίο, όπως άλλωστε αναγνωρίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος που το εκδίδει, λόγω της αλλαγής μεθόδου των επιμέρους μεγεθών του, δεν επιτρέπει την ακριβή σύγκριση των στοιχείων του 1998 με τα αντίστοιχα στοιχεία των προηγούμενων ετών.

Η κρίση στις χρηματαγορές τον Αύγουστο του 1998, είχε συνέπεια τη μαζική εκροή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που είχαν τοποθετηθεί στο χρηματιστήριο και τους κρατικούς τίτλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, στο τέλος Αύγουστο το υπόλοιπο του λογαριασμού (λοιπά κεφάλαια) που παρακολουθεί τις κινήσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, παρουσίαζε αρνητικό υπόλοιπο 4.675,5 εκατ. δολάρια, έναντι αρνητικού υπολοίπου 1.818,4 εκατ. δολάρια το 1997!

Εντυπωσιακή είναι επίσης και η άνοδος του νέου μακροπρόθεσμου εξωτερικού δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, ο οποίος στο τέλος Αυγούστου ανήλθε στα 12.120,6 εκατ. δολάρια, ενώ ο εξωτερικός δανεισμός των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο από 200 εκατ. δολάρια τον Αύγουστο του 1997 στα 701 εκατ. δολάρια το 1998. Το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε στους εξωτερικούς πιστωτές του 4.666,4 εκατ. δολάρια με αποτέλεσμα ο καθαρός εξωτερικός δανεισμός (νέα δάνεια μείον καταβληθέντα χρεολύσια) να ανέλθει στα 8 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει αισθητή βελτίωση, καθώς από 4.208 εκατ. δολάρια το 1997 περιορίστηκε στα 2.739 εκατ. δολάρια το 1998. Οπως βέβαια επισημάνθηκε παραπάνω, η σύγκριση των δύο περιόδων δεν είναι ακριβής και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ