Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ούτε στην Κρήτη οι "S-300";

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η Αγκυρα δεν "ξεχνά" την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων "S-300", καθώς, μετά την άτακτη υποχώρηση της ελληνικής πλευράς και τη ματαίωση του σχεδίου εγκατάστασής τους στην Κύπρο, διαβλέπει την ευκαιρία να καταγάγει μια ακόμη διπλωματική νίκη, πιέζοντας για τη ματαίωση και του "εναλλακτικού σεναρίου", σύμφωνα με το οποίο οι ρωσικοί πύραυλοι θα αναπτύσσονταν στην Κρήτη.

"Η εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κρήτη θα αποτελέσει μια νέα απειλή, στρεφόμενη κατά της Τουρκίας", υποστηρίζει ανακοίνωση που εξέδωσε στην Αγκυρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση σχολιάζει την υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας που θα επιτρέψει την εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κρήτη, και αναφέρει ότι "η Τουρκία δε θα αφήσει αναπάντητη καμία απειλή που στρέφεται εναντίον της και εναντίον της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Β. Κύπρου" και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα προς αυτόν το σκοπό".

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται η αποφασιστικότητα της Αγκυρας. "Η Τουρκία τήρησε εξ αρχής, στο θέμα των πυραύλων, αποφασιστική στάση, η οποία διέπεται από αρχές και τόνισε ότι δε θα κάνει καμία διαπραγμάτευση", λέει η ανακοίνωση και υπενθυμίζει ότι η Αγκυρα υποστήριξε πάντα ότι "επιβάλλεται η ακύρωση του σχεδίου "S-300"".

Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει "επικίνδυνη" την ελληνική πρωτοβουλία για την εγκατάσταση πυραύλων "S-300" και υποστηρίζει ότι "το μέτωπο Ελληνοκύπριων - Ελλήνων βρήκε αντιμέτωπη και την παγκόσμια κοινότητα". Οι πύραυλοι "S-300" αποτελούν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στα πλαίσια του ελληνοκυπριακού - ελληνικού κοινού στρατιωτικού δόγματος, γράφει επίσης η τουρκική ανακοίνωση και προσθέτει ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη θα αποτελέσει "νέο στοιχείο αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο". "Θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την εξεύρεση λύσης στα ζητήματα του Αιγαίου που είναι αλληλένδετα", λέει η τουρκική ανακοίνωση.

Τέλος, η ανακοίνωση θεωρεί ότι "η μεταφορά ρωσικής κατασκευής πυραύλων και συστημάτων ραντάρ μαζί με ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, στην Κρήτη, όπου βρίσκεται κεντρικό σημείο του συστήματος επικοινωνιών του ΝΑΤΟ, δε συμβιβάζεται με τις αξίες και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ". Τις ίδιες απόψεις ανέπτυξε χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σερμέτ Αταντζαλί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ