Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θα μείνει αξέχαστος

Πάνω στην ακμή της ερμηνευτικής και διδασκαλικής προσφοράς του "έφυγε" ο Φραγκίσκος Βουτσίνος

Μια φωνή, που σφράγισε το λυρικό τραγούδι στον τόπο μας, σίγησε. Ο εξαίρετος σε ποιότητα και ήθος καλλιτέχνης και άνθρωπος, ο μπάσος Φραγκίσκος Βουτσίνος,που με τη μοναδική ερμηνεία του μας είχε προσφέρει αξέχαστα "ταξίδια" της ψυχής, έφυγε χτες από τη ζωή, αφήνοντας τη μουσική φτωχότερη. Αφησε την τελευταία του πνοή χτες τα ξημερώματα, στο νοσοκομείο "Αγιος Σάββας", όπου έδινε την άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο Φρ. Βουτσίνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 και σπούδασε φωνητική και μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, με καθηγητές την Ελίζαμπετ Ράντο και τον Ερικ Βέρμπα. Αμέσως διακρίθηκε για την πλούσια φωνή του μπάσου, τη μουσικότητα και την υποκριτική του. Αρχισε τη σταδιοδρομία του στη Λαϊκή Οπερα της Βιέννης ως σολίστ και στην Οπερα του Βούπερταλ ως πρώτος μπάσος, ενώ στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στην Οπερα του Ντίσελντορφ, όπου για επτά συνεχή χρόνια ερμήνευσε 44 ρόλους. Συνεχίζοντας τη διεθνή του σταδιοδρομία εμφανίστηκε σε μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ (Παρίσι, Βρυξέλλες, Λιόν, Αμστερνταμ, Ρώμη, Φλωρεντία, Κολωνία, Βερολίνο, Ζυρίχη, Τόκιο, Αμβούργο, Αιξ - αν - Προβάνς κ.α.). Συνεργάστηκε με διακεκριμένους αρχιμουσικούς και σκηνοθέτες, καθώς και διάσημους λυρικούς τραγουδιστές. Το ρεπερτόριό του περιλάμβανε περίπου 100 ρόλους όπερας, καθώς και 25 ορατόρια και συμφωνικά έργα. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν οι ρόλοι Μεφίστο, Μπορίς Γκοντουνόφ, Δον Κιχώτης, Βασιλιάς Φίλιππος, Εσκαμίλιο Ζαχαρία κ.ά. Τραγούδησε Οσμίν στην "Αρπαγή από το σεράι" του Μότσαρτ (σε σκηνοθεσία Χάρι Κούπφερ, στο Βερολίνο), ενώ στην Ιαπωνία, υπό τη διεύθυνση του Σέιζι Οζάουα τραγούδησε το "Ρέκβιεμ" του Βέρντι και την "Ενάτη" του Μπετόβεν.

Πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής, ενώ είχε συνεργαστεί και με την ΚΟΑ, την ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην παράσταση "Μαγικός Αυλός" της ΕΛΣ πριν ένα χρόνο. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στις 3 μ.μ., από το Α Νεκροταφείο Αθηνών. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο "του μεγάλου λυρικού καλλιτέχνη" έστειλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Π. Κούκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ