Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προσκλήσεις ζωγραφικής

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Ανταχοπούλου φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην γκαλερί "Αδάμ" (Νεοφ. Βάμβα 5). Στα 25 έργα που εκτίθενται, αυτό που ο θεατής βλέπει με την πρώτη ματιά είναι τα παράθυρα που υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους πίνακές της. Ο Φ. Ταμβακάκης στο εισαγωγικό του σημείωμα γράφει: "Σε μερικούς πίνακες τα παράθυρα είναι απλές χαραμάδες, σε άλλους είναι μικρά πλαίσια σαν κορνίζες, σε άλλους πάλι είναι κανονικά παράθυρα και σε άλλους, τέλος, καταλαμβάνουν όλο τον καμβά. Με την υπόλοιπη σύνθεση τα συνδέει ή τα χωρίζει το χρώμα, όχι ο λόγος. Ισως επειδή είναι αυτοφυή και αυτόνομα δεν αναφέρονται στους τίτλους των έργων".

  • Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης "Αέναον" (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Κόρδη.Με την καινούρια ενότητα που παρουσιάζει, ο καλλιτέχνης επιδιώκει να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις αναζητήσεις του στα πλαίσια της βυζαντινής παράδοσης. Με τις 30 αβγοτέμπερες που παρουσιάζει ιστορεί την ερωτική στάση ενός ανθρώπου νοσταλγού προς την πραγματικότητα που τον περιβάλλει και η οποία σημαίνεται με ένα σύστημα εικόνων - συμβόλων. Η σμαραγδένια θάλασσα της φυγής και του ερχομού, η βάρκα του ταξιδιού, οι σκιές πίσω απ' τα φωτισμένα παράθυρα της αγρυπνίας, τα ερωτευμένα ζευγάρια της μοναξιάς και της ελπίδας. Κι όλα αυτά μέσα στη σιωπή της ολόφωτης σκιάς της υποζωγραφήσεως, τεχνικής με την οποία ο ζωγράφος πλάθει χρωματικά τις εικόνες του. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μάρτη.
  • Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), εγκαινιάζεται στις 24 Φλεβάρη έκθεση έργων ζωγραφικής της Εριέττας Βορδώνη.Παρουσιάζεται η πρόσφατη εικαστική της δημιουργία, για την οποία ο Γάλλος κριτικός τέχνης Ζ. Λ. Πραντέλ σημειώνει: "Τα έργα της Ε. Βορδώνη είναι ακτές όπου εξόκειλαν θύμησες και νοσταλγίες... μερικά φρούτα, μια πεταλούδα... ψιθυριστές φιγούρες που απέδρασαν από κάποιο μακρινό μυστικό για να μας κάνουν σήμα, στο διάστημα μιας φευγαλέας ματιάς. Η ζωγραφική της Ε. Βορδώνη μιλάει για αγγίγματα που δρασκελίζουν τους αιώνες ρισκάροντας μες στους κυκλώνες των ναυαγίων για να περισώσει ό,τι μπορεί να σωθεί, μια φευγαλέα συγκίνηση, μια επιθυμία γαλάζιου, την άπιαστη ανάσα μιας φτερούγας αγγέλου".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ