Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Ορμητήριο του ΝΑΤΟ η Θεσσαλονίκη

Σε μόνιμο πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια, μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη.Οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία ανακοίνωσαν ότι μέσω της Θεσσαλονίκης θα προωθήσουν στην ΠΓΔΜ στρατεύματα και υλικό με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, είδηση που επιβεβαίωσε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.Ηδη, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης χρησιμοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα επί πολλές μέρες για τη χερσαία προώθηση στην ΠΓΔΜ πάνοπλης στρατιωτικής δύναμης 2.000 ανδρών και βαρέως οπλισμού, με προσχήματα την κάλυψη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, στην ουσία, όμως, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της ΝΑΤΟικής δύναμης που σχεδιάζεται να επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο υπουργός Τύπου, που ρωτήθηκε σχετικά, ισχυρίστηκε ότι ήδη έχει δοθεί το"πράσινο φως" για μια τέτοια επιχείρηση από τον ΟΑΣΕ, "με απόφαση που έχει λάβει". Από εκεί και πέρα, είπε, "στο πλαίσιο των κινήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προσφέρει αυτή τη διευκόλυνση, χωρίς να συμμετέχουμε εμείς με δικά μας στρατεύματα". Ωστόσο, συμπλήρωσε: "Εχουμε δηλώσει ότι θα λάβουμε μέρος στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στόχο τον απεγκλωβισμό, από τη συγκεκριμένη περιοχή, πολιτών που θέλουν να την εγκαταλείψουν. Και βεβαίως, θα είμαστε παρόντες εκεί, εφόσον όλες οι πλευρές επιθυμούν την παρουσία μας. Από κει και πέρα, οι διπλωματικές συζητήσεις, οι οποίες γίνονται στη Γαλλία, ελπίζουμε να ολοκληρωθούν, γιατί δεν μπορεί να μακρύνει αυτός ο διάλογος επί πολύ, δοθέντος ότι υπάρχει κρίση".

"Ναι" από τον Κ. Στεφανόπουλο

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος δήλωσε χτες ότι η Ελλάδα θα παράσχει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που αποφασιστεί η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας για τη διευθέτηση του ζητήματος του Κόσσοβου.

Ο Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χτες το μεσημέρι στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του Τόμας Κλέστιλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η χώρα μας "ακόμη και αν δε μετάσχει - δε γνωρίζω, διευκρίνισε, την τελική απόφαση της κυβέρνησης - οπωσδήποτε θα παράσχει διευκολύνσεις". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε επίσης ότι "είχαμε αμφιβολίες για το αν μια στρατιωτική επέμβαση θα ήταν χρήσιμη και η εντύπωσή μας ήταν πως δεν είναι".

Στηρίζουμε, είπε, την πρωτοβουλία των χωρών - μελών της ομάδας επαφής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και έτσι "θα επιβληθεί καθεστώς ελευθερίας στην περιοχή και μια μορφή αρμονικής διακυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ