Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η "διπλωματία του λεωφορείου"

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Σύμβολο της "δυνατότητας για καλύτερες σχέσεις". "Μήλον της Εριδος" "εθνικιστών" και "μετριοπαθών". Και πρώτο θέμα στις συζητήσεις σε Ινδία και Πακιστάν. Τι είναι; Ενα λεωφορείο...

Για την ακρίβεια, το πρώτο λεωφορείο που θα διασχίσει τα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν, μετά πολλές δεκαετίες, το Σάββατο, και θα μεταφέρει τον πρωθυπουργό της Ινδίας, τον Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, σε μια πόλη όπου θα συζητήσει με τον Πακιστανό ομόλογό του, Ναουάζ Σαρίφ, υποτίθεται για "όλα τα ζητήματα που δυσχεραίνουν τις διμερείς σχέσεις". Ειδικά για το Κασμίρ - το διαφιλονικούμενο κρατίδιο, στο οποίο σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις με νεκρούς, και αναλυτές προειδοποιούν πως μπορεί να αποτελέσει αφορμή έως και για πυρηνική εμπλοκή - οι δύο χώρες έχουν διεξάγει τρεις πολέμους - ο τελευταίος ήταν το 1971.

Πέρυσι το Μάη και τον Ιούνη οι δύο χώρες διεξήγαν πυρηνικές δοκιμές και έκτοτε "κτίζουν" πυρηνικά οπλοστάσια. Παρά τις προσπάθειες "προσέγγισης", που έγιναν στη διάρκεια του 1998, με το εύλογο "σπονσοράρισμα" των ΗΠΑ, που έχουν γεωπολιτικές και γεωοικονομικές βλέψεις στην περιοχή, δε σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος.

Πράγμα που ελάχιστοι αναμένουν να συμβεί και σε αυτήν τη συνάντηση, έστω κι αν επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στο Πακιστάν είχε να γίνει από το 1989, όταν ο μακαρίτης Ρατζίβ Γκάντι είχε πετάξει στο Ισλαμαμπάντ. "Ο θόρυβος περί "φιλίας"", λέει ένας Ινδός εκδότης, "είναι κάτι κοινό σε εποχές που οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν προβλήματα". Η ουσία δεν είναι, προσθέτει, στη "διπλωματία του λεωφορείου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ