Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αληθινός πολιτισμός για μεγάλους και μικρούς

Δυο μέρες αληθινού πολιτισμού - προσφορά για μεγάλους και μικρούς - θα φιλοξενηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στα πλαίσια του 2ου Δίμηνου Πολιτιστικής Παρέμβασης,που οργάνωσαν τα Πολιτιστικά Τμήματα της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.Με τις λέξεις "αληθινός πολιτισμός" κυριολεκτούμε, αφού αυτές αντιστοιχούν απολύτως στην υψηλή ποιότητα περιεχομένου και μορφής των δύο εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση του Σαββάτου (αρχίζει στις 8μ.μ.) αφορά στον κινηματογράφο. Με τις ταινίες που επιλέχτηκαν, οι διοργανωτές της εκφράζουν την πρόθεσή τους, αφ' ενός να τιμήσουν έναν μεγάλο και διεθνώς καταξιωμένο δημιουργό, έναν "ποιητή" του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και αφ' ετέρου να σηματοδοτήσουν την ανάγκη στήριξης και ενθάρρυνσης των νέων ομοτέχνων του. Αυτό είναι ο βαθύτερος στόχος της προβολής των ταινιών "Μια αιωνιότητα και μια μέρα... " του Θόδωρου Αγγελόπουλου και της μικρού μήκους ταινίας του Δημήτρη Δήμου "Ο ταυρομάχος".Ετσι το Σάββατο, με τις δύο αυτές ταινίες θα συνυπάρξουν η τέχνη της σοφής ωριμότητας και η τέχνη της ελπιδοφόρας νιότης.

Για τη σπουδαία - θεματολογικά και μορφολογικά - ταινία του Αγγελόπουλου, θα πούμε ότι αξίζει, όπως όλες οι ταινίες του, να τη δει και να την ξαναδεί ο καθένας μας. Να σκεφθεί και να ξανασκεφθεί κάθε πλάνο, κάθε λέξη, κάθε πρόσωπό της. Να μπορέσει να "διαβάσει" το νόημα και το μήνυμα κάθε συμβόλου της, ώστε να προβληματιστεί για το πού βαδίζει σήμερα αλλά και πού θα 'πρεπε να βαδίσει ο άνθρωπος, ο τόπος μας, ο κόσμος. Και να μπορέσει να διακρίνει και το βαθύτατο πόνο του Αγγελόπουλου από τα πληγωμένα οράματα...

Η Κυριακή (η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11π.μ.) θα είναι ημέρα πολιτισμού για τον παιδόκοσμο. Ημέρα ψυχ-αγωγίας του, με μια μεγάλη λαϊκή - και αφυπνιστική σε καιρούς ζοφερούς - τέχνη, την τέχνη του Θεάτρου Σκιών,εμψυχωμένη από τον εξαίρετο "μάστορά" της Γιώργο Μαμάη και με ένα σπουδαίο πνευματικό δημιούργημα της ποιήτριας Ρίτας Μπούμη - Παπά.Πρόκειται για το υπέροχο λυρικό και βέβαια διδακτικό "Παραμύθι της μαγικής φλογέρας" (έχει εκδοθεί από τη "Σύγχρονη Εποχή"), το οποίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Νικολέτα Βλαβιανού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ