Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οργιάζει το παρασκήνιο για την Ιονική

"Σιγήν ιχθύος" τήρησαν η κυβέρνηση, η διοίκηση της Εμπορικής και η "J. P. Morgan" (σύμβουλος πώλησης), σχετικά με τις νέες προκλητικές αξιώσεις, που προβάλλουν οι υποψήφιοι αγοραστές της Ιονικής, με στόχο να μειώσουν το τίμημα "εξαγοράς" της τράπεζας - "φιλέτο", η οποία πέρσι είχε κέρδη 24,6 δισ. δρχ.

Φουντώνει το παρασκήνιο γύρω από την τύχη της Ιονικής Τράπεζας, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να ξεπουλήσει στους ιδιώτες, αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν τα κατάφερε να πετύχει το σκοπό της. Και είναι σίγουρο πως όσο πλησιάζει η 26η Μάρτη 1999 (ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους 3 υποψήφιους αγοραστές, που είναι η Eurobank με την Εργασίας, η Πειραιώς με την Mitsubishi και η ALPHA Τράπεζα Πίστεως), τόσο θα ενισχύονται οι διεργασίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο μεταξύ όλων εκείνων που μετέχουν στις διαδικασίες εκποίησης της Ιονικής Τράπεζας και των αγοραστών. Οι έριδες μεταξύ των 3 υποψηφίων για την εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας είναι δικαιολογημένες, καθώς πρόκειται για μια τράπεζα - "φιλέτο". Το γεγονός ότι είναι τράπεζα - "φιλέτο" επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με χτεσινή επίσημη ανακοίνωση, "τα συνολικά προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του ομίλου της Ιονικής Τράπεζας ανήλθαν το 1998 σε 24,6 δισ. δραχμές, έναντι 12,4 δισ. δραχμών το 1997 (αύξηση 98,4%)", ενώ μόνο τα καθαρά κέρδη της Ιονικής αυξήθηκαν κατά 133,8% (από 7,4 δισ. το 1997 σε 17,3 δισ. δραχμές το 1998)! Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής αποτελεί η διαρροή σε μερίδα του Τύπου (από ποιους και γιατί;) των "ενστάσεων" που διατύπωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού πώλησης της Ιονικής και τα σχετικά δημοσιεύματα που ακολούθησαν.

Χτες, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαίωσε τα σχετικά δημοσιεύματα, που την έφεραν να αντιδρά στους όρους του διαγωνισμού (τους έθεσε η διοίκηση της Εμπορικής που είναι η πωλήτρια) για την πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής. Με γραπτή ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα για τις ενστάσεις της σχετικά με τους όρους και τις διαδικασίες πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • "Η Τράπεζα Πειραιώς και η σύμβουλός της Bank of Tokyo - Mitsubishi, ζήτησαν, ως όφειλαν και όπως μπορούν να πράξουν στη βάση των όρων συμμετοχής στο διαγωνισμό, διευκρινιστικές απαντήσεις σε μια σειρά εύλογα ερωτήματα για τις διαδικασίες και ειδικότερα για τα κριτήρια αξιολόγησης, τον τρόπο διαπραγμάτευσης και τα στοιχεία της σύμβασης εξαγοράς, μέσα στο πλαίσιο της δημοσιευθείσας προκήρυξης".
  • Οι ενστάσεις που διατύπωσε η τράπεζα είχαν στόχο να διασφαλιστεί "το συμφέρον της τράπεζας (σ.σ. Πειραιώς) και των μετόχων της, καθώς επίσης και "όλων των ενδιαφερομένων" (σ.σ. δηλαδή των ομίλων Λάτση και Κωστόπουλου, που είναι υποψήφιοι αγοραστές της Ιονικής).

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μάς πληροφορεί ότι προσπαθεί να περιορίσει σε ακόμη πιο εξευτελιστικά επίπεδα το τίμημα πώλησης της Ιονικής, κάτι που θα είναι προς... όφελος των 3 υποψηφίων αγοραστών.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς υπεραμύνεται της τακτικής της να διατυπώσει - με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από τη μέρα δημοσίευσης της προκήρυξης του διαγωνισμού της Εμπορικής Τράπεζας για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής - μια σειρά ερωτήματα στην πωλήτρια Εμπορική Τράπεζα και τη σύμβουλο πώλησης "J. P. Morgan", με το επιχείρημα ότι οι απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα θα τη βοηθήσουν "να προετοιμάσει αναλόγως το επιχειρηματικό της σχέδιο και το ύψος της προσφοράς της"...

Στο "διά ταύτα" η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και όσοι κρύβονται από πίσω της, αφού αξιώνει να της δοθούν οι απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε (αλήθεια, γιατί δε μας πληροφορεί ποιες είναι οι απορίες και οι διευκρινίσεις που αξιώνει από την Εμπορική και την "J. P. Morgan";), δεν παραλείπει να τονίσει πως διατηρεί "αμείωτο το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Ιονικής".

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (έχει αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης την πολιτική ευθύνη για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής), όσο και η διοίκηση της Εμπορικής (θα έχει τις ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που κάποιος θιγόμενος προσφύγει στα δικαστήρια με την κατηγορία ότι ζημιώθηκε το δημόσιο με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής) και ο σύμβουλος πώλησης (δηλαδή η "J. P. Morgan"), τήρησαν "σιγήν ιχθύος" γύρω από τις νέες αξιώσεις που προβάλλουν οι υποψήφιοι "μνηστήρες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Τράπεζα Πειραιώς ζήτησε το φάκελο(1999-03-30 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η διαδικασία ξεπουλήματος(1999-03-20 00:00:00.0)
Η αντίστροφη μέτρηση του ξεπουλήματος...(1999-02-09 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα οριστικοποιείται το ξεπούλημα(1998-06-27 00:00:00.0)
Η απόρριψη της συγχώνευσης κρύβει πολλά(1998-06-14 00:00:00.0)
Σκοτεινά παιχνίδια με τις μετοχές(1998-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ