Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις "δαγκάνες" των τραπεζών

Η Καστοριά μαζί με τη Σιάτιστα και την περιοχή Βοϊου του Νομού Κοζάνης, αποτελούν το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής και εμπορίας γούνας στον κόσμο. Η μαζική στροφή προς την επεξεργασία και εμπορία γούνας άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του '50. Οι συνθήκες εργασίας ήταν κυριολεκτικά απάνθρωπες, τα ημερομίσθια πείνας και το ΙΚΑ ήταν "άγνωστο" ως το 1965. Ομως και μετά που έγινε "υποχρεωτικό", οι εργοδότες καταχρηστικά δεν επικολλούσαν ένσημα στους εργαζόμενους. Γι' αυτό έχουμε το φαινόμενο 65χρονοι γουνεργάτες, που δουλεύουν 40 και περισσότερα χρόνια, να μη συμπληρώνουν τα ένσημά τους για τη σύνταξη.

Στη δεκαετία του '70 και ως τα μέσα του '80, η γούνα είχε τεράστια ζήτηση κυρίως στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Εκείνη την περίοδο, πολλοί γουνεργάτες, άνοιξαν δικά τους μαγαζιά και μετατράπηκαν σε μικροβιοτέχνες γουνοποιούς. Ομως, τόσο με τα οικολογικά κινήματα, όσο και την αύξηση του κόστους ζωής, οι δυτικές αγορές άρχισαν να περιορίζονται για να φτάσουμε στο 1987, που η γούνα περνάει την πρώτη της μεγάλη κρίση. Από αυτή την πρώτη ουσιαστική κρίση "απουσιάζει" η κυβέρνηση, η οποία άφησε τους μικροβιοτέχνες στις δαγκάνες των τραπεζιτών.

Για να ανακάμψουν οι γουνοποιοί και κυρίως οι μικροί, πήραν δάνεια από τις τράπεζες. Ομως, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, πολλοί μικρογουνοποιοί δεν κατόρθωσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εντός του καθορισμένου χρόνου και με τις ποινές και τα πανωτόκια, τα δάνεια αυτά έχουν γίνει υπέρογκα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα ξεχρεώσουν. Σήμερα οι μικρογουνοποιοί ζητούν να διαγραφούν τα χρέη έως και 15 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία έχουν προέλθει από τα πανωτόκια. Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής, ότι, μαζί με τους μικρούς, βρήκαν ευκαιρία και οι μεγάλοι γουνοποιοί (αυτή τη στιγμή στην Καστοριά είναι περίπου 10) να πάρουν μεγάλα δάνεια, τα οποία διοχέτευσαν σε άλλες τους δραστηριότητες. Γιατους τελευταίους, οι μικροί γουνοποιοί, οι γουνεργάτες και το συνδικαλιστικό κίνημα, ζητούν να μην γίνει καμία ρύθμιση των χρεών τους.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 το Εμπορικό Επιμελητήριο της Καστοριάς μετρά πάνω από 5.000 μικρούς και μεγάλους γουνοποιούς. Μετά το 1992 η αγορά της γούνας γνωρίζει μεγάλη άνθηση κυρίως στην αγορά της Ρωσίας. Η σημαντική όμως υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του δολαρίου τον περασμένο Αύγουστο, είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των εξαγωγών στη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περασμένα χρόνια οι εξαγωγές της Καστοριάς αντιπροσώπευαν το 10% του "σκληρού" συναλλάγματος. Ενδεικτικές είναι οι πωλήσεις γούνας για το 1997 μόνο προς τη Ρωσία και τη Γερμανία. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έφτασαν τα 49 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ στη Γερμανία ξεπέρασαν τα 12 δισεκατομμύρια δραχμές. Για το έτος 1998 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, αλλά είναι σίγουρο ότι οι εξαγωγές έχουν πιάσει... πάτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ