Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δικαίωση μεν της Λυρικής, αλλά...

Πέντε μήνες εκκρεμούσε η συμμετοχή της Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο, αφού η κυβέρνηση άφηνε μετέωρη τη συμμετοχή του μοναδικού λυρικού θεάτρου μας, έχοντας η ίδια εξουσιοδοτήσει τον Θ. Μικρούτσικο, ως πρόεδρο της Ανώνυμης Εταιρίας "Ελληνικά Φεστιβάλ" (πρώην Φεστιβάλ Αθηνών), να σχεδιάζει "φιλόδοξα προγράμματα", όπου δεν είχε θέση η ΕΛΣ. Προχτές, η κυβέρνηση αιφνιδίως αποφάσισε να ικανοποιήσει το πράγματι δίκαιο αίτημα της Λυρικής, το οποίο όμως περιφρόνησε επί πεντάμηνο, τραβώντας έτσι το "χαλί" κάτω από τα πόδια του Θ. Μικρούτσικου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τα "Ελληνικά Φεστιβάλ ΑΕ". Η κυβερνητική στροφή προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς ήρθε την επομένη της συμμετοχής του συνθέτη στο μεγάλο μουσικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στον κουρδικό λαό.

Αφορμή της παραίτησης του Θ. Μικρούτσικου ήταν η προχτεσινοβραδινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που παραχωρεί το Ηρώδειο για παραστάσεις του Μπαλέτου της Λυρικής σε ημερομηνίες που με προηγούμενη απόφασή του είχε παραχωρήσει για τα "Ελληνικά Φεστιβάλ ΑΕ". Ο Θ. Μικρούτσικος, αμέσως μετά την απόφαση του ΚΑΣ, άφησε αιχμές για εξώθησή του σε παραίτηση, χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού να εξετάσει το ΚΑΣ το αίτημα της Λυρικής ως "απαράδεκτη" και "πολιτικώς ύποπτη". Ο δεύτερος χαρακτηρισμός απουσιάζει, πάντως, από το κείμενο παραίτησής του, στο οποίο μιλά για "ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά του Οργανισμού", ενώ η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι "θα ήταν αδιανόητος ο αποκλεισμός του μοναδικού κρατικού λυρικού θεάτρου από το Ηρώδειο". Συγχρονισμένος μαζί της ο επί πεντάμηνο... μη παρεμβαίνων Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι "μπορούσαμε να λύσουμε το ζήτημα ώστε και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ να αναπτυχθεί πλήρως και η ΕΛΣ να έχει τη θέση που δικαιούται και αξίζει στο Ηρώδειο".

Η απόφαση του ΚΑΣ ικανοποιεί το αίτημα της ΕΛΣ, αίτημα που σύσσωμοι στήριξαν όλοι οι καλλιτέχνες της, αλλά και η αντιπολίτευση, καταθέτοντας Ερωτήσεις στη Βουλή. Ομως πώς να μην αναρωτηθεί κανείς: Γιατί η υπουργική (διάβαζε κυβερνητική) παρέμβαση υπέρ της ΕΛΣ δεν έγινε επί πέντε μήνες, αλλά αφού καταρτίστηκε το πρόγραμμα των "Ελληνικών Φεστιβάλ", και μάλιστα την επομένη της συναυλίας;

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Περικλής Κούκος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις ενέργειες της ΕΛΣ, είπε ότι "δεν είναι δυνατόν ένα καλλιτεχνικό θέμα να συνδέεται με μικροκομματικές σκοπιμότητες" και πως είχε πληροφορήσει την υπουργό ότι θα παραιτούνταν αν η Λυρική έμενε εκτός Ηρωδείου.

Το ΔΣ των "Ελληνικών Φεστιβάλ ΑΕ" ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης να επιληφθεί για την προστασία του νέου θεσμού, ενώ επιφυλάχτηκε και για το αν θα αποδεχθεί την παραίτηση του Θ. Μικρούτσικου και για τη δική του στάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ