Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γλώσσα και λογοτεχνία στα σχολεία

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πήρε το Ελληνογαλλικό Σχολείο (Χλόης και Τρικάλων, Αγ. Παρασκευή). Οργανώνει επιστημονικό διήμερο (5,6/3), με δύο ενότητες. Η πρώτη διοργανώνεται αύριο (8.30πμ-4.30μμ), από τους καθηγητές Νέων Ελληνικών στο γαλλικό τμήμα του σχολείου, με επιχορήγηση της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ. Θέμα της ενότητας είναι "Η διδασκαλία των Νέων Ελληνικών ως ξένης ή δεύτερης γλώσσας - Ανταλλαγή εμπειριών".

Στην ημερίδα, που αποτελεί την πρώτη συνάντηση των δώδεκα ξένων και έξι διαπολιτιστικών πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολείων της Αττικής και μάλιστα με θέμα τη γλώσσα μας, θα συμμετάσχουν επίσης άτομα και φορείς (ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, Διεύθυνση Ξένων Μειονοτικών Σχολείων του ΥΕΠΘ, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συγγραφείς μεθόδων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας) και θα γίνουν δύο παρεμβάσεις (Γαλλία και Γερμανία) για το μεγάλο θέμα της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα σχολεία της χώρας και του εξωτερικού. Την ημερίδα θα χαιρετίσει ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

Η δεύτερη ενότητα - σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αύριο (5.30-8.30μμ) και το Σάββατο 9πμ-12μ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου,με θέμα τη "Διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου στη Μέση Εκπαίδευση) (λ. χ. της ελληνικής στο γαλλικό τμήμα του σχολείου και της γαλλικής στο ελληνικό τμήμα). Η ημερίδα θα γίνει στην πλουσιότατη λογοτεχνικά βιβλιοθήκη του Ελληνογαλλικού Σχολείου. Ομιλητές θα είναι οι: Μ. Λανός, Μ. Τσώνου (ο γενικός διευθυντής και η λυκειάρχης του ελληνικού τμήματος του σχολείου, αντίστοιχα), πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, φιλόλογοι, κριτικοί λογοτεχνίας και συγγραφείς: Μ. Ζορμπά, (ΕΚΕΒΙ), Αντώνης Κάλφας, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Νένα Κοκκινάκη, Νικήτας Παρίσης, Δημήτρης Αρμάος, Λουκάς Κούσουλας, Θανάσης Βαλτινός, Αννυ Βέιλ - Κωσταράκη, Τάσος Αποστολίδης. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ