Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ
(σε κίνδυνο νέας καταστροφής)
Του Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΕΙΝΑΙ πολύπαθη η περιοχή της Λαυρεωτικής και του Σουνίου. Οι καταστροφές και οι αφανισμοί έχουν από πολλά χρόνια στόχο τους το Σούνιο και τον αρχαιολογικό χώρο. Επιχειρήσεις οικοπεδοποίησης τη μια με τούρκικα φιρμάνια και την άλλη με χοτζέτια!! Και με χαρτιά και σφραγίδες του ΕΟΤ, που τσαλαπατούσε την αρχαιολογική νομοθεσία...

ΕΙΝΑΙ γνωστή η περιπέτεια, που είχε ο ναός και ο χώρος του, με την άδεια που δόθηκε για την ανέγερση ξενοδοχείου πάνω στον αρχαιολογικό χώρο και σε μικρή απόσταση από το Ναό του Ποσειδώνα. Χαλασμός τότε από διαμαρτυρίες. Τελικά όμως, ο επιχειρηματίας ξενοδόχος, με της κυβέρνησης τις πλάτες, πήρε τις άδειες κι έχτισε πάνω στην ακρογιαλιά. Και πολύ κοντά στο ναό.

ΑΛΛΑ της ευρύτερης περιοχής τα βάσανα συνεχίζονται. Και ο κίνδυνος για μια μεγαλύτερη καταστροφή φαίνεται πως είναι "προ των πυλών", όπως διαπιστώνεται από το πρόσφατο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του "Ρ". Νέα έφοδος τσιμεντοποίησης. Και κατασκευής δεξαμενών καυσίμων στον αρχαιολογικό χώρο του Λαυρίου.

Η ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Ερώτηση, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος για τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, από το 1980 έχει κηρυχτεί ως αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

ΣΤΗΝ απόφαση αυτή αναφέρεται, επίσης, πως στην περιοχή βρίσκονται αρχαίες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, καθώς και αρχαία ερείπια, που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί, καθώς και γνωστοί αρχαιολογικοί χώροι. Εκτός από αυτά, περιλαμβάνεται και ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου, καθώς και το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο της χαράδρας "Χάος".

ΠΡΕΠΕΙ ακόμη εδώ να σημειωθεί πως το υπουργείο Πολιτισμού, σε απαντητικό του, έδινε τη διαβεβαίωση πως ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου ταυτίζεται με τον αρχαιολογικό χώρο της Λαυρεωτικής, όπου έχουν καθοριστεί και ζώνες απόλυτης προστασίας Α και γι' αυτό το λόγο απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα.

ΥΠΑΡΧΕΙ, μάλιστα, στην απάντηση αυτή και η πρόσθετη πληροφορία ότι πρόσφατα τέθηκε υπόψη του κ. πρωθυπουργού ολοκληρωμένη πρόταση για να αναδειχτούν, τόσο οι αρχαίες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Λαυρεωτικής, καθώς και του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση μελέτης, με την οποία οι ακτές της Λαυρεωτικής χαρακτηρίζονται ζώνες προστασίας θαλάσσιου μετώπου.

ΟΛΑ, όμως, αυτά τα προστατευόμενα πάνε τώρα να τιναχτούν στον αέρα, καθώς μπήκαν σε κίνηση σχεδιασμοί τσιμεντοποίησης και καταστροφής. Πρώτα - πρώτα, ο Εθνικός Δρυμός απειλείται από τις δραστηριότητες επέκτασης και δόμησης του "Πρότυπου Οικισμού Υπαλλήλων" του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά υπάρχει, επίσης, και το πιο καταστροφικό.

ΕΙΝΑΙ το χειρότερο, το πιο απίθανο, που σχεδιάζεται και προωθείται, να γίνει σε απόσταση αναπνοής από τους ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους του Σουνίου και του Θορικού. Εχουν εγκριθεί οι μελέτες, για να εγκατασταθούν εκεί 15 δεξαμενές υγρών καυσίμων. Το γήπεδο, στο οποίο θα "φυτέψουν" τις δεξαμενές, είχε πουληθεί σε ιδιώτη από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με τον όρο να γίνει εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Πετρελαιοειδών Καταλοίπων.

ΚΙ ΟΛΑ αυτά τα τραγελαφικά, και όχι μόνο, τα εγκληματικά, αναμφίβολα, υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το φυσικό τοπίο, με ανυπολόγιστες, επίσης, καταστροφές στον αδιερεύνητο χώρο των αρχαίων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, με άμεσο τον κίνδυνο για το Δρυμό και τις κατοικίες. Είναι, λοιπόν, χειροπιαστή η απειλή και άμεσος ο κίνδυνος, αν, τελικά, αφεθούν και προχωρήσουν οι σχεδιασμοί αυτοί.

ΚΑΙΡΙΑ είναι τα ερωτήματα, που απευθύνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, σχετικά με τα σχέδια που προωθούνται και που αποτέλεσμα θα 'χουν, τελικά, να πληγεί καταστροφικά ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, αλλά και, γενικότερα, ο αρχαιολογικός χώρος.

ΕΙΝΑΙ σύμφωνη η κυβέρνηση να γίνει εγκατάσταση 15 δεξαμενών πετρελαιοειδών και θα εγκρίνει όσα έχουν κιόλας αποφασίσει ο δήμος και η Νομαρχία της Ανατολικής Αττικής; Και έπειτα η εγκατάσταση μονάδας πετρελαιοειδών στο σημείο που έχει προσδιοριστεί ταιριάζει με το χώρο, με το χαρακτήρα που έχει;

ΕΠΙΣΗΣ, με ποια λογική και με ποια κριτήρια μπορεί να ταιριάξουν οι δεξαμενές καυσίμων, τα πετρέλαια, με τέτοιο φυσικό κάλλος, αλλά και με ιστορική και αρχαιολογική αξία, με τις δεξαμενές και όλα τα παρεπόμενα, τα οποία είναι φυσικό να αναπτυχθούν εκεί εν συνεχεία και να ακολουθήσουν σε βάρος του αρχαιολογικού χώρου;

ΚΙ ΕΙΝΑΙ, ακόμη, εύλογο και επιτακτικό το ερώτημα, που τίθεται σε κάθε αρμόδιο για τα μέτρα και τις ενέργειες, τις οποίες σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να αναβαθμιστούν η Λαυρεωτική και ο Εθνικός Δρυμός και να αναδειχτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, που πάνω σ' αυτά έχει αποτυπωθεί η μακραίωνη ιστορία.

ΕΧΕΙ πολλές φορές κι άλλοτε υπογραμμιστεί πως με την αρχαιολογική συστηματική έρευνα, την ολοκλήρωσή της, υπάρχουν όλες οι προοπτικές να δημιουργηθεί παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικό πάρκο για τη μεταλλευτική ιστορία. Επίσης, χρειάζεται να διασαφηνιστεί δημόσια ποια είναι και τι ακριβώς περιλαμβάνει η ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης των αρχαίων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

ΠΩΣ, λοιπόν, μπορούν να ταιριάξουν η προστασία, η ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου, που πραγματικά μπορεί να αναδειχτεί σε πάρκο παγκόσμιας ακτινοβολίας, με τα πετρέλαια, με τις δεξαμενές και μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων;

ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ γίνεται πως είναι και τραγελαφικά και αταίριαστα. Ολοφάνερο είναι ακόμη πως θα 'ναι αφανιστικά για όλη τη Λαυρεωτική και τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Θα 'ναι ένα ακόμη πλήγμα, μια δήωση σε ένα τόσο καίριο, αλλά και ξεχωριστό χώρο της Αττικής. Κι είναι ακριβώς, που γι' αυτό το λόγο λέμε πως οι σχεδιασμοί είναι καταστροφικοί. Και πως πρέπει να σταματήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ