Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινούμενη φαντασία

"Αγριος πλανήτης", είναι ο τίτλος της ταινίας διαστημικής φαντασίας σε κινούμενα σχέδια του Ρενέ Λαλού, που θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στις 00.30. Πρόκειται για μια κινηματογραφική μεταφορά σε σενάριο Ρολάν Τοπόρ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Στέφαν Βουλ: Ομως σε σειρά.Με μια δόση αγριότητας, που συνοδοιπορεί με την τρυφερότητα και σε αποχρώσεις παστέλ, που παραπέμπουν στο όνειρο, η ιστορία έχει κάπως έτσι: Οι κάτοικοι του πλανήτη Ιγκαμ λέγονται Ντρανγκ και είναι κάτι μεταξύ ανθρώπου και τέρατος. Εχουν 12 μέτρα ύψος, γαλάζιο δέρμα, γαλάζιο αίμα, μάτια σαν τη φωτιά και αυτιά που μοιάζουν με κοχύλια... Ο "Αγριος πλανήτης" είναι ένα από τα σπάνια φιλμ κινούμενων σχεδιών, που απευθύνεται σε ενήλικες και, μάλιστα, σε ενήλικες με απαιτήσεις. Η μουσική είναι του Αλεν Γκοραγκέρ.

Από το ΣΚΑΪ στις 21.30 "WYATT Earp" του Λόρενς Κόνσταν.

Η επική ιστορία του Γουάιτ Ερπ, της θρυλικής αυτής μορφής της Αγριας Δύσης. Ο φακός παρακολουθεί σε διάστημα 40 ετών, από το 1860 ως τις αρχές του αιώνα: Από τα εφηβικά του χρόνια έως τα γηρατειά του, ο αθώος λάτρης της περιπέτειας, που κάποτε υπήρξε, έχει μεταμορφωθεί σε ένα σεβάσμιο ειρηνοποιό του Φαρ Ουέστ. Είναι, άραγε, δικαιολογημένη η μυθοποίηση αυτή ή απλώς ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα; Ο Κέβιν Κόστνερ, πάντως, ο πρωταγωνιστής της ταινίας δεν απομυθοποιεί τον ήρωα, αν και σε μερικές στιγμές δείχνει τη σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα, χωρίς όμως να τη φωτίζει. Με τους: Ιζαμπέλα Ροσελίνι και Τζιν Χάκμαν.

Από την ΕΤ - 3 στις 21.00 "Μέφιστο" του Ιστβαν Σάμπο.

Μια συγκλονιστική ταινία, που μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, γιου του Τόμας Μαν, που είναι βασισμένο σε μια μοντέρνα εκδοχή του Φάουστ. Ενας μεγάλος ηθοποιός πουλάει την ψυχή του στο σύγχρονο σατανά, δηλαδή στους ναζί. Αντάλλαγμα δεν η νιότη, αλλά η τρομερή δύναμη της εξουσίας, που ο καλλιτέχνης επιθυμεί διακαώς. Στο αιώνια επίκαιρο θέμα, επικεντρώνει ο σκηνοθέτης την προσοχή του: Στο δίλημμα του καλλιτέχνη να στρατευτεί ή όχι, να παραμείνει αμέτοχος, να μετάσχει, να βοηθήσει ή, αντίθετα, να πολεμήσει την πολιτική βία. Ο πρωταγωνιστής Κλάους Μαρία Μπραντάουερ δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ