Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Γυναίκα - "βολίδα"

Η Κατερίνα Θάνου με μια ξέφρενη κούρσα πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 60μ. στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας

Από αλλού την περιμέναμε τη διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξήχθη στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας, από αλλού μας ήρθε. Βλέπετε, μπορεί πριν τους αγώνες οι περισσότεροι να εστίαζαν τις ελπίδες για διάκριση στα άλματα, όμως η Κατερίνα Θάνου είχε διαφορετική γνώμη. Η "φτερωτή αθλήτρια" στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 60μ σημειώνοντας μια εκπληκτική επίδοση 6.96, που αποτελεί την τέταρτη καλύτερη όλων τον εποχών στον κόσμο, τρία πανελλήνια ρεκόρ και άφησε πίσω της μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η μεγάλη της αντίπαλος Γκέιλ Ντίβερς, που στην προηγούμενη διοργάνωση στο Παρίσι την είχε αφήσει εκτός τελικού.

Ομως αυτή τη φορά η Κατερίνα ήταν πιο αποφασισμένη από ποτέ. Και αυτό φρόντισε να το δείξει νωρίς νωρίς. Στο προκριματικό πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά με 7.01 που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοση και κατέρριψε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ που ήταν 7.15. Στα ημιτελικά πήγε ακόμα πιο ψηλά αφού κατάφερε να πέσει κάτω από τα 7 φέρνοντας χρόνο 6.99. Και στον τελικό σήμανε η μεγάλη ώρα. Αν και το ξεκίνημά της δεν ήταν και το καλύτερο και έμεινε πίσω, μετά τα 30 μέτρα άρχισε να ανεβαίνει και ξεχύθηκε προς το μεγάλο θρίαμβο.

"Ούτε εγώ δεν το περίμενα. Ηρθα εδώ για να πετύχω κάποιο χρόνο κάτω από τα 7.10, αφού ήξερα ότι κάποιος χρόνος γύρω στα 7.05 θα μου έδινε κάποιο μετάλλιο. Εβαλα όλα τα δυνατά μου γιατί ένιωθα τη μεγάλη ευθύνη που είχα εκείνη την ώρα", δήλωσε μετά την επιτυχία της η Κατερίνα Θάνου. Τη δεύτερη θέση πήρε η Αμερικανίδα Ντίβερς με 7.02 και την τρίτη η συμπατριώτισσά της Μίλερ με 7.06.

Κατά τα άλλα, μπορεί η ατυχία να χτύπησε την Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν, η οποία ένιωσε ενοχλήσεις στην προθέρμανση και δεν έλαβε τελικά μέρος, όμως τη χώρα μας εκπροσώπησε επάξια στο αγώνισμα η έτερη άλτρια Βούλα Τσιαμήτα. Η νεαρή πρωταθλήτρια δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της κατέκτησε την πέμπτη θέση, σημειώνοντας παράλληλα πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 14.63.

Στο μήκος η Νίκη Ξάνθου δεν τα κατάφερε τελικά να πάρει κάποιο μετάλλιο, αφού περιορίστηκε στα 6.65 και στην τέταρτη θέση.

Στους άνδρες ο Περικλής Ιακωβάκης που την Παρασκευή στα ημιτελικά των 400μ τερμάτισε έκτος με 47.23.

Παγκόσμιες... οι σκυταλοδρομίες

Τα δυο παγκόσμια ρεκόρ στις σκυταλοδρομίες των 4Χ400 στους άνδρες και στις γυναίκες αντίστοιχα ήταν το πιο σημαντικό γεγονός από διεθνούς πλευράς στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Συγκριμένα η ομάδα των ΗΠΑ στους άνδρες, αποτελούμενη από τους Μόρις, Τζόνσον, Μάινορ και Κάμπελ σημείωσε χρόνο 3.02.83 καταρρίπτοντας το παλιό ρεκόρ της Γερμανίας που ήταν 3.03.83. Μια από τα ίδια ισχύουν και για τη γυναικεία ομάδα της Ρωσίας (Τσεμπέκινα, Γκονταρένκο, Κοτλιάροβα, Ναζάρεβα) που με 3.24.25 κατέρριψαν το παλιό δικό τους ρεκόρ (3.26.84). Σε ατομικό επίπεδο την παράσταση έκλεψαν οι Κουβανοί Χαβιέ Σοτομαγιόρ στο ύψος (2.36) και ο Ιβάν Πεντρόσο στο μήκος (8.62). Εξοχη εμφάνιση πραγματοποίησαν και Αμερικανός Μορίς Γκριν, "χρυσός" στα 60μ με 6.42, και ο Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ που πήρε τη δεύτερη πρωτιά του (μετά τα 3.000μ) στα 1.500 με 3.33.77.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ