Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Μαχητικά και αποφασιστικά

Και νέες κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν κατά τη χτεσινή πανοικοδομική απεργία, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας παρέπεμψε όλα τα αιτήματα του κλάδου σε νέα συνάντηση, μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ...

Κλειστά παρέμειναν χτες γιαπιά και εργοτάξια, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας. Μαχητική ήταν η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και η πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας,με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων Αθήνας - Πειραιά,παρέπεμψε σε νέα συνάντηση, μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ..!

Ειδικότερα για τα ζητήματα της κατοικίας, είπε ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες συνάντηση οικοδόμων, υπουργείου και ΟΕΚ. Εκεί παρέπεμψε και το αίτημα για ενεργοποίηση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, με δέσμευση να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα και έλεγχοι και για ανασφάλιστους και για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Το ίδιο και τα αιτήματα για αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, όπως και της αύξησης στα 250 ένσημα (σήμερα 210 ένσημα) του ανώτερου ορίου για χορήγηση του χειμερινού βοηθήματος. Οσον αφορά την επαναφορά του συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων στα 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο (μειώθηκε στα 1,35 με τον νόμο 2676/'99), ο υφυπουργός το απέρριψε, ενώ απέφυγε να δώσει την παραμικρή απάντηση σε ασφαλιστικά αιτήματα...

Αμέσως μετά, ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημείωσε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους: "Η νέα συνάντηση θα γίνει και εκεί θα δούμε κατά πόσο μπορούμε να υπολογίζουμε σε προώθηση κάποιων αιτημάτων μας. Εχουμε πάρει, όμως, τις αποφάσεις μας. Ετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις, για την απεργία της 1ης Μάη και για νέα απεργία του κλάδου μέσα στο Μάη, που θα έχει άλλα χαρακτηριστικά, με περιφερειακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα".

"Να ενισχυθεί η ταξική γραμμή"

Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο Κ. Χατζιάρας, αν. γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, αλλά και στη δραστηριότητα του συνδικάτου κυρίως στα μεγάλα εργοτάξια.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Μαυρίκος,εκ μέρους της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ο οποίος - μεταξύ άλλων - επισήμανε: "Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Γι' αυτή την κατάσταση, όπως και για την κατάσταση της εργατικής τάξης, δε φταίει μόνο η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεγάλες ευθύνες έχουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ και άλλες οργανώσεις. Για να περνά την πολιτική της η κυβέρνηση, έχει σαν "Δούρειο Ιππο" τις πλειοψηφίες σε αυτές". Υπογράμμισε ότι υπάρχει διέξοδος απ' αυτή την κατάσταση και συμπλήρωσε: "Βασική προϋπόθεση είναι να ενισχυθεί η ταξική γραμμή και επειδή οι υπάρχουσες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορούν να το κάνουν, αναλάβαμε πρωτοβουλία και καλούμε σε σταυροφορία όλους τους συνδικαλιστές και τα συνδικάτα που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να έρθουμε σε σύγκρουση με τη γραμμή του συμβιβασμού". Κάλεσε στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής στις 3 Απρίλη, με στόχο - όπως τόνισε - "να χαράξουμε την τακτική του συνδικαλιστικού κινήματος σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση".

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Α. Ζαζόπουλος,ο οποίος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι δέχονται την πιο άγρια και παρατεταμένη επίθεση από μια κυβέρνηση που θεωρεί "εχθρό" τους εργαζόμενους και έχει σαν κινητήρια δύναμη το κέρδος του κεφαλαίου. Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "λογιστή των πολυεθνικών, που γονατίζει το λαό στο όνομα της ΟΝΕ", ενώ καταδίκασε τη συμβιβαστική στάση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμπλήρωσε: "Θα ήταν λάθος να περιμένουμε αλλαγή πορείας για να δώσουμε τη μάχη για τη διασφάλιση των κατακτήσεών μας, αλλά οι κινητοποιήσεις του κλάδου και των άλλων κλάδων θα είναι ενισχυτικός παράγοντας του στόχου μας". Αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και ιδιαίτερα στη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο και τόνισε: "Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς κυβέρνησης - κατασκευαστών να μας γυρίσουν στην εποχή της αθλιότητας".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.

Ο Λ. Φραγκολάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Πειραιά, διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης και ψήφισμα συμπαράστασης στον κουρδικό λαό και ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση", "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί", "Για τα ελλείμματα δε φταίνε οι εργάτες, το ΙΚΑ χαντακώνουν οι κεφαλαιοκράτες".

Σε Θεσσαλονίκη - Κοζάνη

Συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου.

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασίλης Αχτσής,που τόνισε: "Η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Τυχόν υλοποίηση των εξαγγελιών για την κατάργηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, θα αποτελέσει χαριστική βολή κατά των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων".

- Μεγάλη - η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα - συγκέντρωση οικοδόμων της Δυτ. Μακεδονίας έγινε στην Κοζάνη,παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Συμμετείχαν 11 πρωτοβάθμια σωματεία από τους τέσσερις νομούς. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης Π. Σιάμινος αναφέρθηκε στην άγρια και παρατεταμένη επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και κατηγόρησε τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για ξεπούλημα των συμφερόντων των εργαζομένων. Κάλεσε τους οικοδόμους της περιοχής να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και τα σωματεία τους να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη στις 3 Απρίλη για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ακολούθησε μαχητική πορεία στο ΙΚΑ Κοζάνης και στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, όπου οι οικοδόμοι απέκλεισαν την είσοδο και αντιπροσωπεία τους επέδωσε το ψήφισμα.

Στην Πάτρα

Καθολική ήταν η συμμετοχή των οικοδόμων της Πάτρας στη χτεσινή απεργία. Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση που έγινε έξω από το ΕΚ Πάτρας, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ανδρέας Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, τα οποία - όπως τόνισε - θα ξεσηκώνουν τους οικοδόμους και θα τους βγάζουν διαρκώς στο δρόμο του αγώνα. Πρόσθεσε πως τα προβλήματα αυτά έχουν τη ρίζα τους στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία, μπροστά στο άγχος της να πιάσει τους δείκτες της ΟΝΕ, εξαθλιώνει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση - τόνισε - ο μόνος δρόμος είναι αυτός της αντίστασης και της αντεπίθεσης. Εμπόδιο στην αγωνιστική συσπείρωση μπαίνουν οι φιλοκυβερνητικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Ετσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία - κατέληξε ο ομιλητής - η συγκρότηση ενός ρωμαλέου ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα εκφράζει τις αγωνιστικές διαθέσεις. Μετά την ομιλία του προέδρου τους, οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιτυχία η μεγάλη πανοικοδομική απεργία για αυξήσεις, ΣΣΕ και ένσημα (2024-02-01 00:00:00.0)
Ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης του αγώνα για τη Σύμβαση (2022-03-17 00:00:00.0)
Χωρίς περίθαλψη (2015-03-08 00:00:00.0)
Να νεκρώσουν τα γιαπιά (2005-06-28 00:00:00.0)
Να νεκρώσει αύριο κάθε γιαπί και εργοτάξιο (2003-11-25 00:00:00.0)
Αγώνας μέχρι να γίνουν τα "θα" έργα (1996-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ