Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αγώνας μέχρι να γίνουν τα "θα" έργα
  • Μεγαλειώδης και η χτεσινή κινητοποίηση
  • Με επιφύλαξη έγιναν δεκτές οι υποσχέσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων
  • Σε ετοιμότητα για νέους αγώνες

Την υπόσχεση ότι "ισχύουν όσα δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας" και ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα προωθηθούν ή στο νομοσχέδιο για την ανεργία ή σε άλλο νομοσχέδιο πριν το Θερινό Τμήμα της Βουλής, απέσπασαν χτες από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, οι οικοδόμοι μετά την τριήμερη μεγαλειώδη πανελλαδική απεργιακή τους κινητοποίηση.Μαζική και δυναμική ήταν και η χτεσινή πανελλαδική συγκέντρωση και η πορεία των απεργών προς τη Βουλή.

Οι απαντήσεις του κ. Παπαντωνίου έγιναν με επιφύλαξη δεκτές από τους συνδικαλιστές, που προανάγγειλαν συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου και ιδιαίτερα αυτό της ανεργίας, όπως: Να μη στερούνται οι οικοδόμοι, που παίρνουν τακτική επιδότηση ανεργίας, το χειμερινό βοήθημα. Να μειωθούν από 125 σε 100 τα ένσημα που απαιτούνται για την ένταξη του οικοδόμου στο Ταμείο Ανεργίας. Σταδιακή μείωση της προϋπόθεσης των 600 ενσήμων στην περίπτωση των αναπηρικών συντάξεων οικοδόμων. Αυστηρές οικονομικές και ποινικές κυρώσεις στους εργολάβους - κατασκευαστές που χρησιμοποιούν κάτω από συνθήκες "μαύρης" εργασίας, αλλοδαπούς, καθώς και συμμετοχή των συνδικάτων στους μηχανισμούς ελέγχου και επιβολής των κυρώσεων. Τέλος, κατάργηση για από δω και πέρα του Ταμείου των εργατοπατέρων.

"Επιτυχία του αγώνα", χαρακτήρισε ο Κ. Κερασουνλής,πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας, τις χτεσινές απαντήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις που, όπως σημείωσε, είναι δικαιολογημένες από την ως τώρα στάση της κυβέρνησης και την πολιτική της που είναι αντεργατική και αντιλαϊκή.

Σε επιτόπια σύσκεψη των διοικήσεων Ομοσπονδίας και συνδικάτων απ' όλη τη χώρα - αμέσως μετά τη συνάντηση - αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Κλιμάκωση που έχει στόχο: Αφ' ενός την πίεση, για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις και αφετέρου για μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλος,επιδόθηκε ξανά χτες σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, με επίκεντρο τους Οικοδόμους και τον αγώνα τους, δίνοντας συνέντευξη στο υπουργείο του. Οι χαρακτηρισμοί που απέδωσε ο υπουργός - με το γνωστό ύφος του - σε συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου ήταν "τραμπούκοι", "ψεύτες", "συκοφάντες"! Πρόσθεσε ότι η κινητοποίηση των οικοδόμων ήταν "σκόπιμη" για "κομματικούς, αντιπολιτευτικούς λόγους, προκειμένου να δείξει ο κ. Κερασουνλής, ο κ. Μηλιώνης και ο κ. Ζαζόπουλος, ότι αυτοί κινούν την έκφραση εναντίον της κυβερνήσεως των διεκδικητικών, συνδικαλιστικών αγώνων"... "να φανεί ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι εκείνο το πρωτουργό, το πρωταγωνιστικό, ο καπετάνιος, ο οποίος, αγωνιζόμενος για τα δίκια των εργαζομένων, κινεί τις διαδικασίες των εκδηλώσεων"! Κατά τα άλλα είπε ότι το θέμα με το χειμερινό επίδομα των οικοδόμων θα λυθεί ως τον Οκτώβρη...

Η συγκέντρωση

Αγωνιστικό "παρών" στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας έδωσαν και χτες χιλιάδες οικοδόμοι, που συνέρεαν από νωρίς το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Ξεχωριστή και πάλι η παρουσία των οικοδόμων της επαρχίας που παρέμειναν για δεύτερη μέρα στην Αθήνα, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους, της Αθήνας και του Πειραιά.

"Σήμερα λέμε προς κάθε κατεύθυνση πως ο κλάδος των οικοδόμων, έχει θέληση, έχει τσαγανό, έχει κουράγιο για να ανατρέψει τη σημερινή σε βάρος του κατάσταση", σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Κατάγγειλε σαν ανεύθυνη και προκλητική απέναντι στον κλάδο τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού "των ευχαριστιών προς τους Αμερικάνους, του πρωθυπουργού που δείχνει ποιανών υπηρέτης είναι". Υπογράμμισε δε πως "η σημερινή περήφανη συγκέντρωση ανοίγει δρόμους για το αύριο του κλάδου, για το σύνολο της εργατικής τάξης, ανοίγει δρόμους για να αναπτυχθεί μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης".

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των οικοδόμων απέστειλε ο Δήμος Περάματος,ενώ παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση ο Ι. Πουντίδης εκ μέρους των σωματείων της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, ο Δ. Κυπραίος απ' το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και η Χ. Τσεντούρου,απ' το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής.

Την παρουσία για άλλη μια φορά χτες ασφαλιτών με πολιτικά στη συγκέντρωση κατάγγειλαν οι συνδικαλιστές και προειδοποίησαν την αστυνομία πως "θα τους περιποιηθούν όπως ξέρουν οι οικοδόμοι".

Στη συνέχεια η ογκώδης και μαχητική πορεία των οικοδόμων ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με προορισμό το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ τα συνθήματα, "δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε" και "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", κυριάρχησαν.

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε επεισόδιο, όταν η πορεία των απεργών φτάνοντας στο τέρμα της Σταδίου (λίγο πριν την πλατεία Συντάγματος) συνάντησε οικοδόμους που εργάζονταν. Οι συνδικαλιστές επενέβησαν έγκαιρα και απομάκρυναν τους απεργοσπάστες. Η πορεία συνεχίστηκε, λόγω της απουσίας του υπουργού, απ' το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στη Βουλή, όπου και τελικά έγινε η συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ