Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κλιμακώνουν τις προκλήσεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Στόχος τους, να εμποδίσουν, με κάθε μέσον, τη διαφαινόμενη αλλαγή στο ΕΚΛ. ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ: "Θα πέσουν στο κενό και οι νέες πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις"

Σε νέα φάση μπαίνει το επιχειρούμενο πραξικόπημα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ,οι κινήσεις των οποίων αγγίζουν πια τα όρια του παραλογισμού, στην προσπάθειά τους να τινάξουν στον αέρα το 24ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Ενα - καταστατικά και νομικά - άψογο συνέδριο, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία και θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Ωστόσο, τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΛ, που ανήκουν στις δυο παρατάξεις συνήλθαν και αποφάσισαν... τη συνέχιση του συνεδρίου της οργάνωσης, που όμως έχει ολοκληρωθεί από την περασμένη Κυριακή και την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία επίσης έχει εκλεγεί!Ο λόγος, που επικαλούνται, είναι το πρόσχημα που οι ίδιοι κατασκεύασαν, δηλαδή η στημένη αποχώρησή τους προς το τέλος των εργασιών του προηγούμενου συνεδρίου, αφού πρώτα δεν κατάφεραν να το διαλύσουν!

Την κατάπτυστη αυτή "απόφαση" έχουν προσβάλλει, με προσφυγή τους στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, 73 αντιπρόσωποι και σωματεία της δύναμης του ΕΚΛ. Η εκδίκαση της προσφυγής αναμένεται σήμερα, ενώ από τις ταξικές δυνάμεις καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, για να προχωρήσει ομαλά η Οργάνωση στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων, με σεβασμό στη θέληση των εργαζομένων και τη γνήσια καταγραφή των συσχετισμών.

Αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν οι δυνάμεις που τορπιλίζουν τη διαδικασία του συνεδρίου, με αλλεπάλληλες πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις. Αρχικά, από κοινού ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αποφάσισαν να αποκλείσουν συνολικά29 (!) αντιπροσώπους που προέρχονται από τα σωματεία κλωστοϋφαντουργών, εμποροϋπαλλήλων, σερβιτόρων, πλαστικών και ιατρικών επισκεπτών, χωρίς το παραμικρό βάσιμο στοιχείο και με μοναδικό στόχο τη μείωση των δυνάμεων της ΕΣΑΚ. Αυτή τους την απαράδεκτη απόφαση υποστήριξαν και στο Δικαστήριο, το οποίο, όμως, απέρριψε το αίτημά τους ως αβάσιμο και διέταξε την κανονική εκπροσώπηση των πιο πάνω σωματείων στο Συνέδριο.

Και ενώ το συνέδριο άρχισε κανονικά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, επανέφεραν εκεί την πρότασή τους για αποκλεισμό αντιπροσώπων, πρόταση που απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων. Συνέχισαν την προσπάθεια υπονόμευσης, ζητώντας τη διακοπή του συνεδρίου, τη μη διεξαγωγή αρχαιρεσιών και τη μετατροπή του σε οργανωτικό συνέδριο... Στη συνέχεια απαίτησαν να είναι κοινό (όλων των παρατάξεων) και κλειστό (με πέντε μόνο υποψηφίους, τρεις της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και δύο της ΕΣΑΚ!) το ψηφοδέλτιο για την"εκλογή" της Εφορευτικής Επιτροπής! Και αφού, βεβαίως, αυτό δεν έγινε αποδεκτό, προχώρησαν στην κατάθεση κοινού ψηφοδελτίου ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με τον τίτλο "Ενωτικό ψηφοδέλτιο"! Στην πορεία διαπίστωσαν πως ούτε το κοινό ψηφοδέλτιο μπορεί να τους εξασφαλίσει πλειοψηφία και γι' αυτό προσπάθησαν να διαλύσουν το συνέδριο, ώστε να μεταφερθεί το ζήτημα στα... δικαστήρια!

"Και εδώ τα επιχειρήματά τους ήταν γελοία", σημειώνει σε ανακοίνωσή της ηΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ και συνεχίζει: Δεν έπεισαν κανέναν αντιπρόσωπο και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ομάδας Τσουκαλά, Χαϊδούλη και ΣΙΑ, απέτυχε και η δεύτερη φάση του πραξικοπήματος. Οι άψογες διαδικασίες του Σώματος των αντιπροσώπων του 24ου συνεδρίου, έδωσαν αποστομωτική απάντηση στους υπονομευτές. Τότε έριξαν και τις μάσκες, αποχωρώντας η ηγεσία και ορισμένοι αντιπρόσωποι από το συνέδριο, αφού δεν πέρασαν τα σχέδιά τους".

Η τρίτη, και φυσικά όχι η τελευταία φάση του πραξικοπήματος - όπως επισημαίνει η παράταξη - ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με την απόφαση... συνέχισης των εργασιών του συνεδρίου την ερχόμενη Κυριακή και εκλογή ξανά Εφορευτικής Επιτροπής! Η ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ σημειώνει σχετικά: "Τι εμποδίζει την ολοκλήρωση των εργασιών στις 30 Μάρτη όπου 100 περίπου από τους 187 αντιπροσώπους θα είναι υποψήφιοι, όπου θα παραβρίσκονται στην αίθουσα των αρχαιρεσιών εκπρόσωποι των συνδυασμών, η Εφορευτική Επιτροπή και ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ενώ οι υπόλοιποι - γνωστά και έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη - θα πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα; Σε τι θα επηρεάσει η οποιαδήποτε σύνθεση της Εφορευτικής Επιτροπής; Φυσικά όλα θα ήταν πιο εύκολα, αν στα προηγούμενα ερωτήματα απαντούσαν με τον ίδιο τρόπο οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Επειδή, όμως, οι πραγματικοί τους στόχοι είναι διαφορετικοί και στις προθέσεις τους δεν είναι να προχωρήσει ομαλά το ΕΚΛ, κρατούν αυτή τη στάση μέχρι σήμερα"

Και η παράταξη προειδοποιεί: "Και αυτή τους η προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Την υπεράσπιση του πραγματικού χαρακτήρα των συνδικαλιστικών οργανώσεων - δυστυχώς γι' αυτούς - την έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ