Κυριακή 21 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρχίζουν τα δύσκολα

Σε διάστημα πέντε ημερών το συγκρότημα του Ιορντανέσκου ίσως σφραγίσει το εισιτήριο για τα τελικά του ΕΥΡΩ 2000

Από αύριο το ενδιαφέρον των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων επανεστιάζεται στην προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος να κάνει δύο ακόμα "βήματα" προς την τελική φάση του EURO 2000. Θα ξεπεράσει χωρίς απώλειες τις δύο... ναυμαχίες που έπονται σε διάστημα τεσσάρων ημερών; Για να γίνει αυτό δεν πρόκειται φυσικά οι διεθνείς να μετατραπούν σε... ναύτες. Πρέπει όμως ν' αποδειχτούν καλοί... θαλασσοπόροι. Αντίπαλοί τους στην κατάκτηση των (αν μπορέσουν και) 6 βαθμών θα 'ναι στο ΟΑΚΑ οι Νορβηγοί ("Βίκινγκς") και στη Ρίγα (λιμάνι) οι Λετονοί. Θα τα καταφέρουν οι "γαλανόλευκοι" ή... θα τα κάνουν μούσκεμα. Το Σάββατο 27/3 και την Τετάρτη 31/3 θα μάθουμε.

Αναμφίβολα πρόκειται για δύο συναντήσεις μεγάλης σπουδαιότητας. Το Σάββατο στην Καλογρέζα οι 3 βαθμοί είναι για δύο λόγους ιδιαίτερα σημαντικοί για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Αφ' ενός πρέπει να 'χει τις λιγότερες δυνατές απώλειες εντός έδρας. Αφ' ετέρου η Νορβηγία θεωρείται, απ' τους περισσότερους, η κύρια συνδιεκδικήτριά μας για την πρώτη θέση. Αν λοιπόν οι Ελληνες διεθνείς πάρουν τη νίκη, τότε αποκτούν προβάδισμα απέναντί της αφού την αφήνουν 4 πόντους πίσω.

Οι "Βίκινγκς" έως τώρα στον όμιλο έδειξαν ασταθείς και είχαν δύο σημαντικές απώλειες. Εντός έδρας παραχώρησαν 2 - 2 στην Αλβανία και έχασαν από τη Λετονία με 3 - 1. Αν λοιπόν δεν τα καταφέρουν στο ΟΑΚΑ, χάνουν υπολογίσιμο έδαφος βαθμολογικά και ψυχολογικά. Στη συνέχεια θα παίζουν "με την πλάτη στον τοίχο". Πρόκειται για μια ομάδα με αρκετούς ξενιτεμένους, οι περισσότεροι από τους οποίους αγωνίζονται στα βρετανικά γήπεδα.

Εχει λοιπόν ανάλογο στιλ και χρησιμοποιεί το 4 - 4 - 2, με κύριο τρόπο επίθεσης τις σέντρες από τα πλάγια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν παίζει με την μπάλα κάτω. Οι "Βίκινγκς" είναι δυνατοί, γρήγοροι και πρεσάρουν ασταμάτητα. Χαρακτηρίζονται από το πάθος τους στις προσωπικές μονομαχίες. Πλεονέκτημά τους για την αναμέτρηση του Σαββάτου είναι ότι θ' αγωνιστούν για δύο αποτελέσματα (ισοπαλία, νίκη). Μειονέκτημα, οι απώλειες δύο πολύτιμων παιχτών. Του βασικού σκόρερ Τόρε Αντρε Φλο και του "μυαλού" στην ομάδα Κέτιλ Ρέκνταλ.

Από την άλλη, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το απέδειξε με την Κροατία, άσχετα αν το παιχνίδι ήταν φιλικό. Του περισσεύει το ταλέντο, ενώ διαθέτει ακόμα τεχνική και αγωνιστική πειθαρχία. Οι περισσότεροι παίχτες έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία, άρα δεν τους "τρομάζει" σχεδόν κανένας αντίπαλος. Μεγάλο συν η νεαρή ηλικία τους που δημιουργεί δίψα για διακρίσεις και φυσικά ο παράγοντας έδρα. Αναμένεται οι φίλαθλοι να δώσουν το "παρών" και να τους βοηθήσουν στην προσπάθειά τους. Τα μέχρι τώρα δρώμενα στο 2ο όμιλο απέδειξαν πως η απόσταση "μικρών" και "μεγάλων" έχει μειωθεί αισθητά. Ετσι το γκρουπ που συμμετέχει η Εθνική μας είναι από τα πιο "ανοιχτά". Η εντύπωση που μετά την κλήρωση δημιουργήθηκε στους περισσότερους, δηλαδή ότι Νορβηγία και Ελλάδα θα "μονομαχήσουν" για την πρωτιά, μέχρι στιγμής διαψεύστηκε. Κάποια (θεωρητικά) απρόσμενα αποτελέσματα έφεραν τη Λετονία στην κορυφή.

Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν (π.χ. ο γνώστης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Ν. Νιόπλιας) πως η Λετονία δε θ' αντέξει ως το τέλος, η πορεία της και η παρουσία της στην κορυφή της βαθμολογίας την καθιστά υπολογίσιμη συνδιεκδικήτρια. Ετσι, αν η Εθνική μας αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα στη Ρίγα, τότε βάζει σοβαρότατη υποψηφιότητα για τη "χρυσή" θέση που οδηγεί απευθείας στα τελικά. Περισσότερα όμως γι' αυτό τον αγώνα, μετά τη συνάντηση των "γαλανόλευκων" με τη Νορβηγία.

Εν κατακλείδι, να επισημάνουμε κάτι. Ο δρόμος ως το τέλος της προκριματικής φάσης είναι μακρύς και δύσκολος. Και όπως τονίζουν οι "ποδοσφαιράνθρωποι", για να φτάσεις το στόχο αναγκαία συνθήκη είναι να 'σαι σοβαρός και πειθαρχημένος σε κάθε παιχνίδι, αντιμετωπίζοντάς το ως τελικό. Ακόμα λοιπόν και αν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κερδίσει Νορβηγία - Λετονία τίποτα ουσιαστικά δεν έχει κριθεί.

Θα 'χει όμως αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα στην κούρσα και όλα θα βρίσκονται στα πόδια των διεθνών μας. Θα μας απασχολούν μόνο τ' αποτελέσματα της Εθνικής. Σ' αντίθεση με τους άλλους που θα νοιάζονται και για την πορεία των υπολοίπων. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Μένει να επιβεβαιωθούν πάνω στο "πράσινο χαλί", αρχής γενομένης το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ