Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Ξανά στην κορυφή

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον προπονητή των πρωταθλητών Παναγιώτη Ιατρούδη

Χρειάστηκε να περάσουν έξι ολόκληρα χρόνια για να αναρριχηθεί ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος χάντμπολ. Εδώ και δεκαπέντε μέρες η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας είναι και τυπικά η πρωταθλήτρια για τη φετινή χρονιά, παίρνοντας τα σκήπτρα από το Δούκα που ήταν το πρώτο φαβορί. Για όλη αυτή την προσπάθεια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, το μέλλον της ομάδας αλλά και για γενικότερα θέματα που αφορούν το άθλημα, μας μίλησε ο τεχνικός των πρωταθλητών Παναγιώτης Ιατρούδης.

Οπλο μας η ομαδικότητα

Η πρώτη μας ερώτηση είχε σχέση με τον τίτλο που κατέκτησε η ιστορική ομάδα του Ιωνικού. Ηταν απλά ένας τίτλος ή και κάτι παραπάνω; Ο κόουτς της αθηναϊκής ομάδας μας είπε: "Είναι η αρχή για την οικοδόμηση ενός Ιωνικού ώστε να έχει τα πρωτεία για τα επόμενα χρόνια ίσως και τη δεκαετία στο ελληνικό χάντμπολ. Γι' αυτό πρέπει να το πάρουμε σοβαρά, σαν τεχνική ηγεσία, σαν παίκτες και σαν διοίκηση, ώστε αυτή η ομάδα να προσεχτεί από τους χορηγούς, από το δήμο και να την ενισχύσουμε όσον αφορά ένα ξένο παίκτη ή κάποιο άλλο υλικό δυναμικό, ώστε να ακουστεί το όνομα της Ν. Φιλαδέλφειας αλλά και του Ιωνικού εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων".

Πέρα όμως από τις "προβλέψεις" των ανθρώπων του σωματείου και του τεχνικού όσον αφορά το μέλλον του συλλόγου, κρίναμε αναγκαίο να βρούμε τι ήταν αυτό που έγειρε την "πλάστιγγα" του πρωταθλήματος προς την ομάδα της Ν. Φιλαδέλφειας. "Γενικά ο Ιωνικός πέρασε από συμπληγάδες πέτρες. Είχαμε πολλές ατυχίες από την αρχή της χρονιάς. Αυτές ήταν οι τραυματισμοί βασικών παικτών και κάποιες τιμωρίες από την προηγούμενη χρονιά. Επειδή όμως οι παίκτες του συλλόγου και η διοίκηση δουλεύουν σαν μια οικογένεια, είχαμε τη δυνατότητα να περάσουμε οποιεσδήποτε αντιξοότητες του πρωταθλήματος μέσα από την ομαδικότητα. Πιστεύαμε σε αυτό το μεγάλο όπλο και έτσι κατακτήσαμε τον τίτλο μέσα από μεγάλες ομάδες όπως του Δούκα και του Πανελληνίου. Αυτές οι ομάδες έχουν παίκτες εκατομμυρίων, παίκτες που έχουν το διπλάσιο και τριπλάσιο "μπάτζετ" από τους δικούς μας. Αυτή η ομαδικότητα ήταν το όπλο μας για να πάρουμε τον τίτλο και να βάλουμε μια βάση για το μέλλον".

Χρειαζόμαστε ενίσχυση

Αυτό που δεν μπορούσε να λείπει από τη συζήτησή μας με τον κ. Ιατρούδη ήταν η μεταγραφολογία και γενικά η ενίσχυση του συλλόγου προκειμένου να υλοποιήσει αυτά που θέλει. Σχετικά με την ενίσχυση του σωματείου, ο τεχνικός των "κυανόλευκων" μάς είπε: "Αν θέλουμε να δούμε έναν πιο ανεβασμένο ποιοτικά Ιωνικό, να μαζεύουμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, να αποτελούμε πρότυπο για να προσελκύσουμε μικρά παιδιά στο άθλημα και αν θέλουμε να πρωταγωνιστούμε στην Ευρώπη, ώστε να μην είμαστε οι "τριτοκοσμικοί" και οι κομπάρσοι της Ευρώπης, πρέπει να ενισχυθούμε τόσο με ξένο παίκτη ουσίας όσο και με Ελληνες αθλητές. Κακά τα ψέματα, για να έρθεις στον Ιωνικό που είναι και πρωταθλητής αυτή τη στιγμή, δε φτάνει να είσαι καλός παίκτης στην ομάδα που έπαιζες. Πρέπει να καταλάβεις τη νοοτροπία του πρωταθλητή και του πρωταθλητισμού. Αυτό θέλει προσεχτικά βήματα αλλά και χρήματα. Εχουμε μια σωστή διοίκηση, έχουμε τον Δ. Πονηρό, τον κ. Μπαλωμένο, τον κ. Βουρλίδη καθώς επίσης και άλλους συνεργάτες, που από τώρα "μαγειρεύουμε πριν πεινάσουμε"".

Οσον αφορά την πολυσυζητημένη συνάντηση μεταξύ του κόουτς των πρωταθλητών και του Νίκου Γραμματικού, στη Γερμανία, καθώς και το ενδεχόμενο επιστροφής του μεγάλου άσου στην Ελλάδα και στον Ιωνικό, ο κ. Ιατρούδης ξεδιάλυνε κάπως το τοπίο: "Πήγα στη Γερμανία προκειμένου να παρακολουθήσω το φάιναλ φορ του πρωταθλήματος, που τελικά κατέκτησε το Κίελο. Μου είπε τις απόψεις του για το τι θα κάνει την επόμενη χρονιά. Ετσι αυτό που βγήκε ήταν ότι ή θα συνεχίσει στην Α1 της Γερμανίας ή θα έρθει στην Ελλάδα. Το "μπάτζετ" του βέβαια είναι αρκετά υψηλό για τα δεδομένα του Ιωνικού αλλά δεν αποκλείουμε τίποτα. Πρώτο μας βήμα είναι ένας καλός ξένος παίκτης και ύστερα θα δούμε για κάποιον από τον ελληνικό χώρο ή ακόμα και τον Γραμματικό".

Δεκαπέντε μέρες πριν τη φάση των "16" του Κυπέλλου και ενόψει του δύσκολου πρώτου αγώνα των πρωταθλητών για το θεσμό του Κυπέλλου με τον Πανελλήνιο, η εκτίμηση για το προφίλ του Ιωνικού και σε αυτούς τους αγώνες είναι ξεκάθαρη: "Η ψυχολογία μας είναι ανεβασμένη και θα αντιμετωπίσουμε τον Πανελλήνιο ως πρωταθλητές και τίποτα άλλο. Δε θα κατεβούμε με άγχος όπως οι άλλες ομάδες. Θέλω να βρεθεί ο σύλλογός μου σε αυτό το πρώτο φάιναλ φορ στα 20 χρόνια του αθλήματος στην Ελλάδα, να πάρουμε το νταμπλ και να προσθέσουμε έναν ακόμα τίτλο στην ιστορία του Ιωνικού. Δείξαμε ότι είμαστε ανεβασμένοι τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά. Σημασία έχει να το δείξουμε και στο γήπεδο".

Πέρα από τις εκτιμήσεις για το Κύπελλο ζητήσαμε και την εκτίμησή του για το περασμένο πρωτάθλημα. "Το πρωτάθλημα ήταν πολύ άσχημα σχεδιασμένο, φτιάχτηκε στο πόδι. Κάναμε ένα πρωτάθλημα επαγγελματικό μέσα σε 4 μήνες δίνοντας παιχνίδια Σάββατο - Τετάρτη - Σάββατο. Ενα επαγγελματικό πρωτάθλημα που απευθυνόταν σε ερασιτέχνες παίκτες, που είτε σπουδάζουν είτε δουλεύουν. Γενικά η Ομοσπονδία πρέπει να το οργανώσει καλύτερα για να μπορούμε να βοηθάμε και τις εθνικές ομάδες. Δε γίνεται ένας αθλητής να παίζει μόνο 4 μήνες και μετά να κάθεται τους υπόλοιπους 8. Οι υπεύθυνοι πρέπει να μελετήσουν πιο σοβαρά το θέμα, να πάρουν οι σωστοί άνθρωποι τις σωστές θέσεις ώστε να δουλεύουμε πιο αξιοκρατικά και πιο σωστά σε θέματα όπως είναι το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

Η τελευταία μας ερώτηση στον τεχνικό των πρωταθλητών αφορούσε το μέλλον του αθλήματος στην Ελλάδα: Πρέπει να περιμένουμε την Ολυμπιάδα του 2004 για να γίνει ευρύτερα γνωστό το άθλημα στο ελληνικό κοινό; "Δυστυχώς, "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι" και το κεφάλι είναι η Ομοσπονδία και οι πρόεδροι των σωματείων. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν για ένα σοβαρό πρωτάθλημα. Πρώτα φυσικά πρέπει να φτιάξουμε την Εθνική ομάδα και μετά να προχωρήσουμε στα σωματεία. Αυτό μπορούσε να γίνει από την αρχή αν υπήρχε σωστός προγραμματισμός. Ολα τα άλλα που λέμε είναι για να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας".

Εκτός από τον κ. Ιατρούδη, ζητήσαμε και τη γνώμη του τεχνικού των Βριλησσίων, Γιώργου Ζαχαράκη. Στο ερώτημά μας για το πού κρίθηκε ο τίτλος σαν το "τρίτο μάτι", ο κόουτς των πρώην πρωταθλητών μας τόνισε: "Οι παίκτες του Ιωνικού έδειξαν ότι ήθελαν τον τίτλο περισσότερο από τους παίκτες του Δούκα. Είναι μια ομάδα πιο οργανωμένη σε όλα τα επίπεδα, νεανική, που έβαζε μέσα και την καρδιά και το μυαλό. Για μένα αυτά είναι δύο στοιχεία που πρέπει να βάζει ο αθλητής στο παιχνίδι, γιατί αν δεν τα βάλει δεν μπορεί να είναι αθλητής. Εξάλλου, αυτό που φάνηκε από τα τρία παιχνίδια των τελικών, είναι ότι οι πρωταθλητές ήταν πιο διαβασμένοι από το Δούκα".

Π. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωρα Κυπέλλου(2003-05-24 00:00:00.0)
Κυράστας εφ' όλης της ύλης(2001-11-28 00:00:00.0)
Αρχίζουν οι τελικοί(1999-03-17 00:00:00.0)
Σύγκρουση τροπαιούχων(1998-05-03 00:00:00.0)
Μακριά από την Ευρώπη!(1996-04-02 00:00:00.0)
Βαριές καμπάνες σε Ιατρούδη - Γραμματικό(1995-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ