Δευτέρα 5 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαρκής αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστές

Ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το στρατόπεδο Σίνδου, όπου σταθμεύουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Συγκεντρώσεις σε Σίνδο, Χαλάστρα και στην πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Αποφασισμένοι να σταματήσουν με κάθε τρόπο, ακόμη και πετώντας στη θάλασσα τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, που μεταφέρονται μέσω της Θεσσαλονίκης για την εισβολή στο Κόσσοβο, οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και καλούν το λαό να ενταχθεί τώρα στο αντιπολεμικό μέτωπο αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Χτες απέκλεισαν συμβολικά το στρατόπεδο της Σίνδου, ενώ μετέφεραν το μήνυμα του αγώνα για την ειρήνη στα Βαλκάνια σε όλα τα χωριά της περιοχής.

Ενα τεράστιο αντιπολεμικό κονβόι, εκατοντάδων αγωνιστών, με κόκκινα λάβαρα ξεχύθηκε χτες το πρωί με αυτοκίνητα στους δρόμους Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, για να μεταφέρει απ' άκρου σ' άκρο της πόλης το πατριωτικό μήνυμα των κομμουνιστών ενάντια στο βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του ιμπεριαλισμού.

Περισσότερα από 100 αυτοκίνητα ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί από τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενώ στη διαδρομή προσθέτονταν συνεχώς και άλλα. Πρώτος σταθμός το στρατόπεδο "Π. ΛΕΒΑΝΤΗ" στη Σίνδο, που έχει παραχωρηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες του λαού της Γιουγκοσλαβίας για στάθμευση των αρμάτων και άλλων βαρέων όπλων, πριν την αναχώρησή τους για τα Σκόπια. Οι εκατοντάδες αγωνιστές πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό, δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα. Τα συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα και την ίδια στιγμή νεολαίοι έγραψαν με κόκκινο σπρέι στον τοίχο απέναντι από την είσοδο του στρατοπέδου: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια".

Επόμενος σταθμός, η πλατεία της Σίνδου, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τη συμμετοχή και πολλών κατοίκων της περιοχής. Στην ομιλία του ο Σάκης Βαρδαλής,μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΚΟΘ, υπογράμμισε: "Θέλουμε να χαιρετίσουμε την αντίσταση του σερβικού λαού στη βρώμικη αυτή επίθεση των ιμπεριαλιστών και να τους διαβεβαιώσουμε ότι εμείς οι κομμουνιστές θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας για να σταματήσει ο πόλεμος που γίνεται με την πλήρη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Τέλος ξεκαθάρισε πως ο αγώνας για να σταματήσει ο πόλεμος είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με πάλη ενάντια στις αιτίες που τον δημιουργούν.

Κάτω από τα ζωηρά χειροκροτήματα του κόσμου και με υψωμένα τα κόκκινα λάβαρα στα αυτοκίνητα, συνέχισαν το δρόμο τους. Πέρασαν από την κοινότητα Χαλάστρας και μετά από σύντομη στάση συνέχισε για τα Κύμινα,όπου έγινε συγκέντρωση στην πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης και κάλεσε σε διαρκή αγώνα για να σταματήσει η Ελλάδα να διευκολύνει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στον πόλεμο ενάντια στους λαούς της Βαλκανικής, να κλείσουν οι βάσεις που δίνουν στήριξη σ' αυτές τις επιθετικές εκστρατείες ενάντια στους αμάχους, ενάντια στα παιδιά, ενάντια στον άοπλο λαό.

Μέσα σε ατμόσφαιρα αντιπολεμικής έξαρσης, αφού ακόμα και μικρά παιδιά απ' τα χωριά που περνούσε η πομπή των αυτοκινήτων φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα με σηκωμένες τις γροθιές, η φάλαγγα των αυτοκινήτων πέρασε από τα διόδια των Μαλγάρων συντεταγμένα χωρίς να καταβάλει το τίμημα διοδίων και κατέληξε στην κεντρική πύλη του λιμανιού της πόλης που φρουρούνταν από ισχυρές δυνάμεις στρατού και αστυνομίας.

Εξω από την πύλη του λιμανιού σχηματίστηκε μαχητική συγκέντρωση που συγκλόνισε με τα αντιπολεμικά της συνθήματα την πόλη. Νεολαίοι έγραψαν πάλι πάνω στους τοίχους της πύλης με κόκκινο σπρέι τα συνθήματα "Εξω το ΝΑΤΟ", "Εξω οι ΗΠΑ", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

Απευθυνόμενος στους παρατεταγμένους φρουρούς από τη μέσα πλευρά της πύλης του λιμανιού, ο γραμματέας της ΚΟΘ Χρ. Κόφφας τους κάλεσε να αντισταθούν "γιατί θα είναι τα επόμενα υποψήφια θύματα στα κανόνια των Αμερικανών και Ευρωπαίων φονιάδων".

"Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα γίνουμε οι Ερινύες της συνείδησης του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το χρέος μας. Ο ελληνικός λαός δεν υποτάσσεται", είπε ο Χρ. Κόφφας, απευθυνόμενος προς τους ένστολους φρουρούς του υποτελούς στους ιμπεριαλιστές κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ