Σάββατο 10 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
"Indifada" Αλβανίας

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο φαίνεται ότι "συγκινούσε" σε μεγάλο βαθμό και από πολύ νωρίς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με το ΙΑΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι και ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο εμφάνιζαν "κοινές απόψεις για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, διατηρώντας επαφές με τις πιο αδιάλλακτες πλευρές του κοσσοβαρικού αγώνα. Οι οδηγίες που έδωσε προ καιρού ο Νάνο (σ.σ.: ο προηγούμενος πρωθυπουργός) στους δημοσιογράφους της αλβανικής τηλεόρασης, να μην εμφανίζουν το Κόσσοβο ως πρώτο θέμα, προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στον υπουργό Εξωτερικών και στον Πρόεδρο, αλλά και στον γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Παντελί Μάικο".

Για τον τελευταίο - και σημερινό πρωθυπουργό - το ΙΑΑ αναφέρεται σε φήμες, που τον θέλουν "να έχει σχέση με το "παραεμπόριο" και να διατηρεί διασυνδέσεις με άλλα κέντρα οικονομικών συμφερόντων σε άλλους κομματικούς χώρους".

Αναφορικά με τον αρχηγό του Δημοκρατικού κόμματος Σαλί Μπερίσα,το ΙΑΑ σημειώνει πως μετέτρεψε το σπίτι του στην Τροπόγια (βρίσκεται στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία, πολύ κοντά στην πόλη Πετς), σε άνδρο του UCK. Το Ινστιτούτο συμπληρώνει πως ο Μπερίσα μονοπωλεί τις επαφές με την ηγεσία των αλβανόφωνων Κοσσοβάρων. Πως ο ίδιος διατηρεί σχέσεις με όλα τα πολιτικά κέντρα της Πρίστινας,όμως "προτιμά να υποστηρίζει τους πλέον εξτρεμιστές, όπως είναι ο Μπουγιάρ Μπουκόσι,πολιτικός αντίπαλος του Ιμπραϊμ Ρουγκόβα". Ακόμα, τονίζει πως ο Μπερίσα, ιδιαίτερα κατά την προεδρία του, έριξε το βάρος του σε μια "πιο δυναμική αντιμετώπιση" του προβλήματος του Κοσσόβου.

Σχολιάζοντας τη στάση που τήρησε παλαιότερα ο Ρουγκόβα, απέναντι στους Γιουγκοσλάβους, το ΙΑΑ διευκρινίζει: "Η επιμονή του να αγνοεί το σερβικό συντεταγμένο κράτος, να μην επιτρέπει στους Κοσσοβάρους αλβανικής καταγωγής να συμμετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις και να μην τους επιτρέπει ούτε καν να απογραφούν (τελευταία απογραφή με τη συμμετοχή των αλβανόφωνων του Κοσσόβου έγινε το 1981) προετοίμασε απλώς το κλίμα για την όξυνση, οδηγώντας, μάλιστα, και τις νεότερες γενιές σε πιο ριζοσπαστικές θέσεις επί του αλβανικού ζητήματος.

Στο Κόσσοβο επαναλήφθηκε το φαινόμενο της indifada, που διαμόρφωσε στην αλβανική κοινότητα συνείδηση εχθρική προς οτιδήποτε σερβικό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΗΠΑ και Γερμανία δεν "έσωσαν" την πρωτοβουλία της Μόσχας... (1999-03-31 00:00:00.0)
"Δέχεται το αμερικανικό σχέδιο" ο Ρουγκόβα (1998-09-19 00:00:00.0)
Πάλι ξέσπασαν συγκρούσεις (1998-08-28 00:00:00.0)
"Μυστικές συνομιλίες" Βελιγραδίου - Πρίστινας; (1998-08-22 00:00:00.0)
Το παιχνίδι των ελιγμών (1998-04-07 00:00:00.0)
Η επικίνδυνη ένταση παραμένει (1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ