Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σφίγγει η "κάνουλα" χορήγησης δανείων

Με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα του 2%, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα στις χορηγήσεις καταναλωτικών, στεγαστικών και άλλων δανείων από τις εμπορικές τράπεζες

Μέτρα για τον περιορισμό στις χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες (καταναλωτικών, στεγαστικών κλπ.) αποφάσισε χτες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, σε μια προσπάθειά της να περιορίσει την πιστωτική επέκταση στα καθορισμένα πλαίσια, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο 2% μέσα στο 1999, ώστε να επιτευχθεί το σχετικό κριτήριο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Στην απόφαση αναφέρεται ότι όποια τράπεζα υπερβεί τα συγκεκριμένα όρια, θα της επιβάλλονται ποινές.

Στην απόφαση της Τράπεζας Ελλάδας, αναφέρεται ότι αν ο ρυθμός αύξησης των χορηγουμένων δανείων καταναλωτικής πίστης καθώς και των δανείων που αφορούν το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο, υπερβεί το 12% σε ετήσια βάση, επιβάλλονται δεσμεύσεις ίσες με το ποσό της υπέρβασης. Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να κατατεθούν άτοκα και για διάστημα έξι μηνών στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 31/12/99. Αντίστοιχα μέτρα επιβάλλονται και για τις χορηγήσεις δανείων που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ (προς βιομηχανία, βιοτεχνία, τουρισμό, οικισμό, ναυτιλία κλπ.).

Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ανάμεικτα αισθήματα από την πλευρά των εμπορικών τραπεζών. Οσο για τους καταναλωτές, αυτοί για μία ακόμη φορά εμπαίζονται από την κυβέρνηση καθώς αντί για χαμηλότοκα δάνεια που τους υπόσχονταν πριν από λίγους μήνες οι κυβερνώντες, χτες ανακοινώθηκαν τα μέτρα περιορισμού των δανείων.

Από τις μεγάλες τράπεζες που έχουν σημαντικά μερίδια αγοράς στις διάφορες μορφές δανείων, αλλά και εναλλακτικές λύσεις (χορήγηση δανείων από τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό), δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις. Αντίθετα οι μικρότερες, οι οποίες επιδιώκουν να βελτιώσουν τα μερίδια αγοράς και για το λόγο αυτό ακολουθούν επεκτατική πολιτική, αντέδρασαν αρνητικά στη σχετική απόφαση, ισχυριζόμενες ότι μια τέτοια κίνηση τους δένει τα χέρια... Οπως αναφέρουν παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αντιδράσεις των μικρότερων τραπεζών οφείλονται στο γεγονός ότι ακολουθούσαν επεκτατική πολιτική, ιδιαίτερα στα καταναλωτικά δάνεια, ο ρυθμός αύξησης των οποίων σε ετήσια βάση είχε φτάσει μέχρι και 60%. Αντίθετα οι μεγαλύτερες τράπεζες έδειξαν να ομονοούν με τις κατευθύνσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, και να συνετίζονται με τη θέση ότι αυτό που πρωτεύει είναι η επίτευξη του "εθνικού" στόχου της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αξιώσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών ειδικότερα στην αγορά εργασίας των ευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας), προβάλλονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι η πρώτη που δημοσιεύει η ΕΚΤ και αποτελεί καταγραφή των εξελίξεων που σημειώθηκαν το 1998 στο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ασκείται η νομισματική πολιτική, τόσο για τη ζώνη του EYΡΩ όσο και για τα εκτός ζώνης EYΡΩ, κράτη - μέλη.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Β. Ντούιζενμπεργκ, προλογίζοντας την έκθεση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξάλειψη διαρθρωτικών παραγόντων που εμποδίζουν την άνοδο του επιπέδου της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση". "Οι εν λόγω διαρθρωτικές δυσκαμψίες", προσθέτει, "αφορούν ειδικότερα τις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας, οι επιδόσεις των οποίων δεν είναι ικανοποιητικές - όπως μαρτυρεί η βραδεία διαδικασία δημιουργίας θέσεων εργασίας και η πολύ βαθμιαία μείωση της ανεργίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ