Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Και ο "κοινωνικός διάλογος" σε προεκλογική "φιέστα"

Σε προεκλογική "φιέστα" αναμένεται να εξελιχθεί η έκβαση του υποτιθέμενου "κοινωνικού διαλόγου" που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος στη χώρα μας. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς με αφορμή την παράδοση προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση στο υπουργείο Οικονομικών από 45 φορείς (σε σύνολο 59) που συμμετέχουν στον "κοινωνικό διάλογο".

Στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε με ιδιαίτερη επιμονή ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη και θα εξαγγείλει το πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης στο τέλος Μάη (σ.σ. στο παρά πέντε της διενέργειας των Ευρωεκλογών...). Σημειωτέον, βέβαια, ότι πρόκειται για το πακέτο φορολογικών αλλαγών που, άσχετα με το αν φέρει το "μανδύα" του "κοινωνικού διαλόγου", είναι ήδη στις βασικές του αρχές προαποφασισμένο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συγχρόνως "κομμένο και ραμμένο" στα μέτρα που επιβάλλει η αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση.

Ο Γ. Δρυς φρόντισε χτες να εξανεμίσει κάθε ίχνος προσδοκίας για ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις στα λαϊκά στρώματα της χώρας, επικαλούμενος το πρόσχημα της ύπαρξης "συγκεκριμένων δημοσιονομικών περιορισμών" για την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και αξιώνοντας στο πνεύμα αυτό "τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση".

Χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά παράλογο - για τα κυβερνητικά δεδομένα - το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν στις προτάσεις τους ορισμένοι φορείς, ανέφερε ως παράδειγμα το θέμα των αφορολόγητων ορίων. Προσδιορίζοντας στα 110 δισ. δρχ. το κόστος μιας ενδεχόμενης αύξησης του αφορολόγητου στα 2 εκατ. δρχ. για μισθωτούς - συνταξιούχους και στο 1,7 εκατ. δρχ. για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων, τόνισε ότι ενδεχόμενη μεγαλύτερη αύξηση θα καταστήσει το δημοσιονομικό κόστος "απλησίαστο". Η παραδοχή αυτή ουσιαστικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξαντλήσει τα περιθώριά της για το αφορολόγητο όριο στα παραπάνω επίπεδα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε επίσης την κυβερνητική δέσμευση για κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων το 2000, προσθέτοντας ωστόσο - χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις - ότι η κίνηση αυτή δε θα σημάνει "φορολογική ασυλία" για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων. Ο Γ. Δρυς εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξωγενείς παράγοντες να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση τον πληθωρισμό και να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, διατηρώντας ωστόσο μία επιφύλαξη για κάθε περίπτωση.

Την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, θα ξεκινήσει κύκλος επαφών με εκπροσώπους των φορέων, προκειμένου να διευκρινιστούν διάφορα σημεία των προτάσεων που έχουν αποσταλεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ