Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μούσες" κατά πολέμου

Ελληνες και Ρουμάνοι εικαστικοί και η σοπράνο Νέλλη Μιριτσόγιου η οποία βρίσκεται στη χώρα μας ενσαρκώνοντας τη Νόρμα στη Λυρική Σκηνή, συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο Σύλλογο Γλυπτών. "Η κατάσταση των εικαστικών τεχνών στα Βαλκάνια στη νέα περίοδο",ήταν το θέμα του και διοργανωτές το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και η Ενωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Ρουμανίας.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο γενικός γραμματέας του ΕΕΤΕ, Μιχάλης Παπαδάκης,αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟική επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας και στο ρόλο της τέχνης, τονίζοντας ότι "η τέχνη ποτέ δε μένει αδιάφορη στους σπασμούς της εποχής της. Η επέμβαση του ΝΑΤΟ θέτει ένα μεγάλο ζήτημα το ζήτημα της ελευθερίας έκφρασης. Στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης πρέπει να δούμε το θέμα της ελευθερίας όλης της κοινωνίας. Στην τέχνη ο άνθρωπος εκφράζει τους πιο βαθείς του πόθους".

Με την ελληνική παροιμία "Οταν μιλούν τα όπλα οι μούσες σωπαίνουν", ξεκίνησε την ομιλία του ο κριτικός τέχνης Κωνσταντίν Προυτ,διευκρινίζοντας ότι "Το ΝΑΤΟ θέλει να επιβάλλει αυτή την παροιμία, αλλά δε θα τα καταφέρει". Ο Κ. Προυτ αναφέρθηκε, μέσα από αναδρομή στην εποχή και το έργο παλιότερων δημιουργών, στην ελευθερία, επισημαίνοντας ότι "η ελευθερία είναι το επάγγελμα του καλλιτέχνη. Είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την παράδοσή μας και να χτίσουμε μια νέα πολιτιστική διάσταση".

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης "Σύγχρονοι Ρουμάνοι Γλύπτες" που φιλοξενείται (έως 20/5) στο Σύλλογο Γλυπτών στο Ωδείο Αθηνών(Βασ. Γεωργίου Β 17-19 και Ρηγίλλης). Παρουσιάζονται έργα 48 σύγχρονών Ρουμάνων. Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια της αλληλογνωριμίας και ανάπτυξης σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Βαλκάνιων καλλιτεχνών. Η ξεχωριστή αυτή παρουσίαση αποτελεί μια ιδέα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1997 στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια του "Α Διαβαλκανικού Συμποσίου Εικαστικών Τεχνών", όταν Ελληνες και Ρουμάνοι καλλιτέχνες αποφάσισαν να έχουν επαφή και συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ